Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,642 entry 574 konu hiç puanı yok
02.05.2024 00:11 son işlem tarihi takip etme takip et

sessiz kalmak

Yapabilene alkış tutmak gerekir.

01.05.2024 10:56
  1. formalin

    Aldehitlerin ilk üyesi olan formaldehit(metanal)(hcoh)in %40 lık sulu çözeltisine verilen addır. Formalin çözeltisi proteinleri sertleştirip, çürümelerini önlediğinden, tıpta ölmüş doku ve organların saklanmasında kullanılır.

     
  2. metanol zehirlenmesi

    Metanolün(ch3oh) ağız yoluyla vücuda alınması insan sağlığı için son derece zararlı olup, ciddi görme kaybı ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Zehirlenme, metanolün ağız yoluyla alınmasını takiben, alkol karaciğerde bulunan enzimle(dehidrogenaz) yükseltgendiğinde oluşan formaldehit ve formik asit toksik etki oluşturur. Formik asit, mitokondrilerde bulunan hücre enerji metabolizmasının temel enzimini (sitokrom oksidaz) engelleyen eden bir zehirdir. Mitokondriyal enerji üretiminin durması, hücrenin fonksiyon kaybı ile sonuçlanır.

    Metanol zehirlenmesi görülen kişilerde tedaviye mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Alınan içki hemen kusturulmaya çalışılmalıdır. Süratle bir sağlık kuruluşuna gidilip, mide yıkanmalı ve metil alkolün vücutta tepkimeye girmesini önlemek için etil alkol(c2h5oh , içilebilir alkol) verilmesine başlanmalıdır. Etil alkol, metil alkolün parçalanarak formik asite dönüşümünü engeller ve metil alkolün vücuttan atılımı için zaman kazandırır.

     
    (Bkz: Metil alkol)
  3. floresan

    Günlük yaşamda kullanılan floresan lambalarda cıva buharı ve argon gazı kullanılır. Bu lambalar uzun bir cam boru ve iki elektrottan oluşur. Cam borunun iç yüzeyi floresan madde ile kaplanmıştır. Floresan madde, çinko silikat, çinko berilyum silikat, kadmiyum silikat, kadmiyum borat, magnezyum volfromat gibi bileşiklerdir; üzerine gelen belli dalga boyundaki ışınları, dalga boyu farklı ışınlar halinde yansıtırlar.

    Floresan lambanın Çalışma prensibi özetle şu şekildedir; elektrotlardan açığa çıkan katot ışınları cıva atomlarına çarpar, bu atomlar yüksek enerjili morötesi(uv) ışınlar yayar, bu görünmeyen uv ışınlar, floresan maddeye çarpınca floresanın beyaz ışığı oluşur.

     
  4. karbon nanotüp

    Nonometre(metrenin milyarda biri) boyutlarında oluşturulmuş, oldukça küçük karbon liflerdir. Birkaç mikron veya milimetre uzunluğunda ve çapları nanometre boyutunda olan içi boş yapılardır. En boy oranları milyonlarca kat olabilen yapıda malzemelerdir.

    Karbon nanotüpler, yüksek dayanıklık, elektriksel iletkenlik, düşük ağırlık, çok yüksek termal ve kimyasal kararlılık gibi üstün özellikler gösterir.

    Karbon nanotüpler küçük boyutları nedeniyle ele alınması zordur, bu nedenle genellikle kompozit malzemeler oluşturmak için kullanılırlar. Nanoaygıt ve transistörlerden oluşan bütünleşik devre, kalıcı bilgisayar belleği, kurşun geçirmeyen kumaşlar, nanotext denilen leke ve bakteri tutmayan kumaşlar, ortamda bulunan zehirli gazları algılayabilen gaz dedektörü, hidrojen depolama ve yakıt hücresi, nanomıknatıs, yüksek yoğunluklu bilgi depolayan küçük ölçekli sabit disk, deformasyon ölçmeye yönelik ölçü aletleri, yapay damar, zarar görmüş kas ve dokuların tamiri, kanser tedavisi, uzay asansörü gibi yüksek teknoloji ilgili çalışmalar karbon nanotüplerin uygulama alanlarındandır.

     
  5. kral suyu

    Cabir bin hayyan tarafından bulunduğu tahmin edilen, 3 hacim hidroklorik asit(hcl, tuz ruhu) ve 1 hacim nitrik asit(hno3, kezzap) karışımına verilen addır. Altın suyu olarak da bilinir. Altın ve platin metallerin içersinde en pasif olanlardır. Hiç bir asit, tek başına altın ve platine etki edemez. Ancak kral suyu, altın ve platinle etkileşime girerek, bu metalleri çözebilir ve bileşiklerini oluşturabilir.