1 2 3 4 5 6 7 8

cilginturk71

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,398 entry 60 konu hiç puanı yok
31.08.2022 14:29 son işlem tarihi takip etme takip et

patatesin 5tl olması

erzurum kartol (patates) borsasına rakip olan mars (nasa marifetiyle) patates borsasının manipülasyonudur.

bir senaryo,

- patatesten başka tarım ürünü yetişmeyen erzurum'un bu son kalesini de ele geçirmek isteyen nasa erzurum'un toprak yapısıyla benzerlik gösteren marsın ayak basılmamış topraklarını patates üretimine açarak tarım konusunda türkiye'yi köşeye sıkıştırmayı hedeflemiştir. erzurumlu amcanın dediği gibi "bunların hepsi amerikanin oyuniiiii"

borsa morsa diyerek ben de ekonomi dünyasına adım attım. hadi hayırlısı bakalım.

18.04.2015 21:40
  1. laf-ı güzaf

    Galat yani yanlış yazımı halk arasında kabul görmüş bir deyimdir, tıpkı 'geşt u güzar' ve 'vakt u zaman' gibi.

    Vakti zamanında deyince zamanın zamanında, vaktin vaktinde gibi saçma bir anlam ortaya çıktığı gibi laf-ı güzaf denildiğinde de boş sözün boş lakırdısı gibi yine saçma bir anlam çıkıyor.

    Doğrusu 'laf u güzaf' olmalıdır. Aradaki 'u' harfi eş anlamlı iki sözcük arasında 've bağlacı' görevi görür.

     
  2. yaşama sevinci

    Sincan/Ankara'da bir sokak adı.

     
  3. süfli

    Ulvî sözcüğünün zıt anlamlısı. Sefalet kökünden geldiği için adi, aşağılık anlamını barındırmasının yanında bir de yön olarak "aşağı" manası da mevcuttur. Bunun için dişil değişime uğrar ve süfla haline gelir.

    Örneğin; kasaba-i süfla: aşağı kasaba

    Mahalle-i ulya: yukarı mahalle.

     
  4. tartışma

    Bu kavramı tarif etmek için "Birikmiş gerilimleri boşaltmanon en iyi yolu" der görmek kitabının Portekizli yazarı jose saramago. Haklı da zaten. taraflar arasında Konuşulmayan gerilimler patlamaya hazır elektrik trafosuna benzer zira.

     
  5. Mufassal

    Arapça 'fasl' kökünden gelir. Yine aynı kökten gelen 'tafsil'den türeyerek mufassal sözcüğüne dönüşür. Salt anlamı ayrıntılı, geniş biçimde olan bu sözcük Osmanlı mali terminolojisinde arazi sayımlarının başlıca kaydı olan tahrir defterlerinin en büyük kalemi için kullanılmıştır. Diğer kalemler ise 'icmal' ve 'evkaf' defterleridir.

    Mesela adana, Ankara, bursa (Hüdavendigar) vd. Sancakların mufassal tahrir defterleri 15. ve 16. yüzyılda ait olduğu bölgenin mali, idari ve sosyal tarihi hakkında eşsiz bilgiler verir.