Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,642 entry 574 konu 110 puan
02.05.2024 00:11 son işlem tarihi takip etme takip et

sessiz kalmak

Yapabilene alkış tutmak gerekir.

01.05.2024 10:56
  1. dünya böbrek günü

    Tüm dünyada mart ayının ikinci perşembe günü, bu yıl 14 mart'a denk gelen, böbrek hastalıkları ve böbrek sağlığı konusunda toplumu bilinçlendirme ve farkındalığı arttırma etkinliklerinin yapıldığı gündür.

    Bugün okulumuza gelen türk böbrek vakfının üyesi tarafından verilen konferans sayesinde bu konuda bilgi sahibi oldum. Konferansın ana konusu ve bilgili kişinin mesajlarının ana teması, bol bol su için, çay, kahve, gazlı içecekleri, normal suyun yerine koyup, tüketmeyin, tuzu azaltın, şekeri azaltın ve sportif aktivitelere hayatınızda daha çok yer verin.

    Daha ileriki yaşlarda olan insanlar içinse, sağlıklı bir böbrek için, gereksiz ilaç tüketmeyin, sigara içmeyin, böbreklerinizin sağlıklı çalışıp çalışmadığını düzenli olarak kontrol ettirin. Bu konuda idrar rengini takip etmek bile yeterli ipuçlarını verir. Normalde Rengin açık sarı olması gerekirken, idrar renginin gittikçe koyulaşması yeterli su tüketilmediğinin ve böbreklerde iltihap ya da başka bir sorun olduğunun göstergesidir.

    Böbrekler, vücudun her organı gibi önemli bir organıdır. Sağlıklı çalışmasını sağlamak kişinin beslenme ve yaşam alışkanlıklarına bağlıdır.

     
  2. moralin bozulması

    Hiç istemediğin bir görevi, göreve engel durumun olmasına rağmen, zorla sana yüklemeye çalışırlarsa, kişinin yaşadığı durumun karşılığıdır, baş zonklaması, can sıkıntısı, moral bozukluğu.

     
  3. şanssız olmak

    Milli piyango bileti alırsın amorti bile çıkmaz, artık bilet almayı bırakırsın. yükümlülüğü çok görev var, kura çekilerek görev veriliyor, her kurada da, sen çıktın diyip, hep görev sana kitlenir. Bu nasıl kuradır, nasıl şanstır; istenilen, güzel şeylerde çıkmaz, hep istenmeyende çıkar. Kötü şans denen şey, bu olsa gerek.

     
  4. stres kırığı

    Bedensel aktivitesi aşırı derecede yoğun olan kişilerde, çoğunlukla kol, bacak ve ayaklardaki kemiklerde, baskı sonucu oluşun küçük, ince çatlaklardır.

    Adından anlaşıldığı gibi psikolojik nedenlerden kaynaklanmayan stres kırığında, Gerçek bir kırık tanımındaki gibi kırılan bir kemik yoktur. Ancak ilerleyerek gerçek kırığa da dönüşebilir. O yüzden hafife almamak gerekir. geçmeyen ağrılara sebep olarak yaşam kalitesini düşüren stres kırığı, Çok yürüyen insanlarda, sporcularda, obezite sorunu olan, sürekli ağır yük taşıyan ve kemik erimesi olan kişilerde daha sık görülür. D vitamini ve kalsiyum takviyesi, hareketliliği azaltıp, kemikleri dinlendirme ve beslenmeye dikkat etme tedavide önemlidir.

     
  5. cep telefonu bağımlılığı

    Yetişkinler için bir yere kadar kontrolü daha kolayken, okul çağındaki çocuklar için çok daha tehlikeli olan bağımlılık türlerinin başında gelir. Küçük yaşlarda özdenetim çok daha zordur, önceliklerini bilmek ve ona göre zamanı yönetmek, ilk, ortaokul hatta lisede çoğu çocuk ve genç için mümkün değildir. Doğal olarak telefonda geçen artı süre, derse odaklanma ve ders çalışmada eksi süre demektir, bu da başarısızlığı getirir.

    Bunun bilincinde olan öğrenci hiç de yok değil, daha geçen sene 12.sınıf öğrencilerimizden birinin velisi demişti, kızı son sınıfta ailesinden tuş telefon istemiş ve bir yıl boyunca akıllı telefonu kullanmamış. Bunun kontrolünü yapacak olan kişinin kendisidir. Maalesef çoğu öğrenci bu kafada değil.