Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,651 entry 576 konu 364 puan
08.05.2024 18:20 son işlem tarihi takip etme takip et

sağ gösterip sol vurmak

Ummadığın anda, ummadığın kişiden, hazırlıksız ve Beklenmedik bir şekilde, fayda göreceğim zannederken zarar görmektir. Güvendiğin dağlara kar yağması; Ne umdum, ne buldum durumudur. Bu durumu yaratan, insanı böyle ters köşeye yatıran kişilere bir daha güven beslemek, inanmak imkansız hâle gelmiştir. Bu vuruşun rövanşını da hayat öyle ya da böyle insanın karşısına çıkartır elbet.

03.05.2024 22:47
  1. geçmişe takılıp kalmak

    Bir insanın kendine yapacağı en büyük kötülüktür.

    Kişinin beyni ve kalbi, zaman ve mekan farketmeksizin Bozuk plak gibi hep aynı yerde takılır, kalır.

    Hâlbuki ne demiştir mevlana: "dün dünden kaldı cancağazım, bugün yeni şeyler söylemek lazım".

     
  2. hobi edinmek

    Hobi, Kişinin hayatını idâme ettirdiği, "mesleğim" dediği işin dışında kalan vakitlerde, tamamen zevk aldığı için, yapmaktan hoşlandığı için, bu sırada geçen zaman kişinin kendini iyi hissetmesini sağladığı için gerçekleştirilen her türlü uğraşılar bütünüdür.

    Maalesef bizim toplumumuzda pek yeri yoktur, "ne gerek var", "neden uğraşıyorsun ki", "yapacak işin mi yok", "satıp, para kazansana" tarzı o kadar çok eleştirel cümle ile karşılaşıyorum ki yakın çevrem tarafından (neyse ki eşim en büyük destekçim). Daha önce de paylaştığım gibi 3-4 yıldır taş boyuyorum, önceleri sadece tek taşa birşeyler çizip, boyayıp, vernikleyip, magnet halinde buzdolabıma asıyordum, sonrasında kütük, mdf ahşap, jüt ipten yapılmış zeminler üzerinde belli bir kompozisyon dahilinde çalışmalar yapmayı keşfettim. Sırf bu hobim için instagramda göreceğim çok çalışma vardır düşüncesiyle instagrama üye oldum ki iyi ki olmuşum, çok yararlı oluyor çünkü orda bu işi hobi olarak değil de ticari olarak yürüten yüzlerce insan var, onlarla tanışmak ve paylaşımlarından feyz almak hoşuma gidiyor. Sürekli kendimi yenilemek ve geliştirmek, amatörce yaptığım çalışmaları daha ileriye taşımak kendi açımdan azıcık da olsa takdiri hak ettiğini düşünüyorum.

    Hobi sahibi olmak aynı zamanda bir emek ve para ister. Hammaddem olan taşları, memleketimden tek tek ellerimle toplar, onları uzun yol yolculuğunda güvenli bir şekilde taşır, eve gelince de tek tek yıkayıp, ebat ve şekilllerine göre tasnif ederim ki bu iş çok yorucudur ancak bir o kadar da zevklidir. Bazen eşim de taş seçer bana verir, geri bırakırım, "bu işime yaramaz ki" derim. Taşı ilk elime aldığımda ondan ne yapabileceğimi öngörebilmeliyim, 800 km yol katedip deniz kenarından evimdeki dolaba kadar gelebilmesi için taşın bir sonraki aşamasını hayal edebilmeliyim. Yoksa deniz kenarı taş dolu, ancak hepsi çalışma yapmaya müsait değil. Bu iş taş ile de bitmiyor tabi ki, Önce bir kırtasiyeden aldığım akrilik 6 lı boya seti ile başladım, meğerse hobi merkezlerinde bu iş için koca koca tüplerde markalı akrilik boyalar varmış, bunları keşfettikten sonra yaklaşık 50 ye yakın renkte akrilik boya kutum oldu. İnstagramda akrilik boyaların farklı kalınlıklardaki uçlarda kalemlere de doldurulduğunu gördüm, en kaliteli olan çok pahalı ama birini olsun (en çok giden beyaz renk) ondan aldım, diğer renklerde daha ucuza kaçtım. Çünkü ince uçlu kalemlerde ince detaylarda çok faydalı oluyor. Boy boy Fırçalar tabi ki olmazsa olmaz. Vernik olarak ilk başta tiner bazlı olanı kullanıyordum, ancak zahmetliydi, kuruması çok vakit alıyor ve kokuyordu. Kısa sürede fark ettim ki su bazlı vernikler varmış. Tiner bazlı kadar parlak yapmasalar da daha sağlıklı ve kullanımı kolay. Ve en temel malzeme olan tüm bu taşları belli bir kompozisyon dahilinde yerleşyireceğimiz alt zemin gerekiyor. En baştan beri "kütük"çüyüm ben. Doğal ahşap kütük gibisi yok. Kütük zemine uygulanan çalışmalar ayrı bir gözüme hoş geliyor. Ancak sadece kütük zemine yapmadım. İstanbu'a uğradığımda eminönü'nde o dar karmaşık sokakların birinde bir yer bulmuştum hobi malzemeleri satan. Genelde ahşap mdf yapısındanki anahtarlık, supla, çaydanlık altlığı gibi şeyleri burdan tedarik ediyordum. Pandemi girince araya internetten sipariş vermeye başladım. Tüm bu uğraşılar kendim için. Çalışmalarımın büyük bir çoğunluğunu kendi evimin duvarına astım, diğer büyük çoğunluğunu da aileme ve öğretmen arkadaşlarıma hediye ettim.

    Şuan "paha biç, bu çalışmayı bana sat" dese biri vermem, veremem. Çünkü onu kendime yaptım. Başkasına yaptıklarımı da para karşılığında veremem çünkü işin içine maddiyat girerse kendi nezdimde o iş "hobi" olmaktan çıkar. Ancak emekli olduğumda da düşünmüyor değilim, zira instagramda daha ilk günümde lisedeki biyoloji öğretmenime denk geldim. Emekli olunca yapmaya ve yaptıklarını sipariş üzerine türkiye'nin pek çok yerindeki kişilerle paylaşmaya başlamış. Neden olmasın, belki ilerde emekli olunca ben de işi daha ticari boyuta taşırım ya da taşımam, bilmiyorum ancak şuan sadece hobi olarak kalması benim için yeterli.

    Herkesin kendine bir hobi edinmesi, vaktini bu şekilde daha değerli ve kaliteli geçirmesi gerekir. hobi süresince geçen süre, kişinin kendine ayırdığı zamandır aslında. Kendi için bir şey yapmaya alışık olmayan bünyeler tarafından her ne kadar çöpe atılan zaman ve para gözüyle bakılsa da hobi sahibi olmak dünyanın en güzel şeylerinden biridir.

     
  3. bayram tebriği

    Kurban Bayramınız mübarek olsun.

     
  4. cüneyt arkın

    Çocukluğumuzda hemen hemen her gün ya türkan şoray ile ya filiz akın ile ya da fatma girik ile bir filmini hayranlıkla izlediğimiz; büründüğü rolü oynayarak değil, yaşayarak seyirciye geçiren; 400'ü aşkın filmde rol olarak oldukça üretken olan; özellikle aksiyon içeren sahnelerde, seyirci kandırmak olarak gördüğü için dublör kullanmayıp, kendi sağlığını ikinci plana atacak kadar işine saygılı; İçinin güzelliği dışına yansımış türk sinemasının mihenk taşı olan kişisidir.

    Bence "İzleyicilerin gönlünde taht kurmuş" sıfatı en çok ona yakışırdı. Aslında hakkında söylenecek çok söz olmasına rağmen dünkü ölüm haberinin ardından söyleneceklerin çoğu içimizde buruk bir hüzün olarak kalmıştır. Bir "Cüneyt arkın" bir daha dünyaya gelmeyecektir. Yattığı yer cennet olsun.

    Çocukluğumuzda iz bırakan topluma mâl olmuş kişilerin de bir bir hayattan eksiliyor olması da ayrı bir hüzün sebebidir. Yine de bu döneme denk geldiğim için kendimi şanslı kabul ediyorum. Şimdiki nesil, cüneyt arkın'ı, türkan şoray'ı, fatma girik'i, hulusi kentmen'i ve daha nicelerini bizim gibi anlayamaz, hissedemez.

     
  5. cilginturk71

    Sözlükte kimse konu ya da entry araklaması yapmaz diyerek yazarın son yazdığı konu olan "sol framede üç günlük konu bulunması" başlığında kendisi ile ufak bir sürtüşme yaşamış, benim bulunduğum dönemde kimse sözlükte böyle birşey yapmamıştır, haksız yere suçluyorsunuz insanları diye kendisine tepki vermiştim. Dün fark ettim ki, ayakta uyumuşuz, epeydir araklamanın âlâsını yapan bir üye varmış, ben anlamamışım. O yüzden kendisine verdiğim tepkiden dolayı özür diliyorum. Daha nelere şaşıracağız bakalım, bu da bana bu yaşımda ders oldu.