Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,651 entry 576 konu 364 puan
08.05.2024 18:20 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. temsili

    Bir şeyi göz önünde canlandıracak biçimde olan, örneklendiren kişi ya da nesnedir.

     
  2. Gerçek ismin insan üzerine etkisi

    O halde burda isim koyucuya çok ama çok büyük bir görev ve sorumluluk düşmektedir. Ancak çoğu kişinin, bebeğe isim koyarken öyle çok da ileri görüşlü bir yaklaşım içine girdiğini düşünmüyorum. Malum anadoluda döndü, satılmış, yeter gibi çok değişik isimlere sahip insanlar var.

    Başlıkta geçen cümleyi geçenlerde bir arkadaşa kurmuştum; 7-8 yaşlarındaki oğlunun doymak bilmediğini, çok yemek yediğini söyleyince, çocuğun ismini aslan koymuşsunuz, tabi zor doyar demiştim. Tabi ki kişinin ismin anlamı ile fiziksel ve kişilik özelliklerinin doğrudan bir ilişkisi olmasa da belki bazı ufak tefek ortak noktalar bulunabilir.

     
  3. kendini ifade etmek

    Kişinin duygu ve düşüncelerini, hayata bakışını, iç dünyasını, hayattan beklentilerini, kişilik özelliklerini özetle, kişi o kişi yapan ne varsa kendisi hakkındaki herşeyi doğrudan çevresindeki insanlara yansıtma biçimidir.

    Kimisi yazarak, kimisi konuşarak, kimisi çizerek, kimisi şarkı söyleyerek, kimisi beden dili kullanarak, bazen kimisi de susarak kendini ifade etmeye çalışır. Ancak çoğu insanın en büyük sıkıntısı bu ifade etme işini sağlıklı bir şekilde yapamadığını düşünmesidir. Bu durum insan ilişkilerinde de çok önemlidir.

    Kişi kendini doğru ifade edemediği bir ortamda mutsuz olur, doğru anlaşılamadığı düşüncesi insanı bulunduğu ortamdan uzaklaştırır. Burada iş, kişinin kendisine düşer, kendini doğru ifade edebilmenin yollarını aramalıdır, öncelikle kendini iyi tanıyıp, kendinin farkına varıp, özgüvenini arttırmalıdır. Genellikle kendini iyi tanıyan ve özgüveni yüksek, empati gücü fazla olan insanların kendini ifade etme yeteneği daha güçlüdür.

    İfade gücü yetersiz kişilerin genellikle doğru cümleleri kuramadığı görülür. Anlatmak istediği ile karşı tarafa aktardığı kelimeler ve cümleler aynı olmayabilir. Kişi çevresindeki kişilerle aynı frekansta olmayabilir. Bu nedenle kişi kelime haznesini güçlendirmeli, doğru duygu aktarımını gerçekleştirebilmeli ve mümkün olduğunca doğru iletişim kurabileceği insanlarla daha uzun soluklu ilişkiler içine girmelidir.

     
  4. tadını bilmemek

    Bir kişinin hayatı boyunca hiç yemediği, ağzına bile koymadığı yemek ve yiyecekler için kullandığı ifadedir.

    Karides, ahtapot, ıstakoz, midye dolma, suşi, kokoreç, mumbar, işkembe çorbası(şimdilik aklıma gelenler bunlar) çevremdeki kişilerden, televizyonlardan duyduğum, adını bildiğim ancak hiç tatmadığım yemek ve yiyeceklerdir. Bazılarını merak etmiyor değilim ancak tadını zaten bilmediğimden çok da aramıyorum.

     
  5. Baget

    Kimya Laboratuvarında, çözelti hazırlama, dipte katısı olan bir karşımı başka yere aktarma(dekantasyon), kristalizasyon gibi işlemlerde kullanılan camdan yapılmış, kalın karıştırma çubuklarına verilen addır.