Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,652 entry 576 konu 364 puan
09.05.2024 15:38 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. ikna kabiliyeti

    Özellikle ağzı iyi laf yapan, pazarlamacılar bu konuda öne çıkan kişilerdir. Dükkana girdiğinde almayı aklının ucundan bile geçirmediğin bir ürünü, dükkandan çıkarken elinde poşetle taşırken bulursun. Satış elemanı, Şöyle iyi ürün, böyle işe yarar der, aklına girer, o an almak mantıklı gelir, kanar ve alırsın. Şanslıysanız ürün gerçekten iyidir ve bu kaldırılmadan kârlı çıkarsınız. Şanssızsanız iki kullanmayla bozulur ve ben bunu almaya nasıl ikna oldum diyip, hayıflanır durursunuz.

    İkna etme kabiliyeti özellikle sosyal ve insan ilişkileri kuvvetli kişilerde baskın bir özelliktir. Kişileri normalde kabul etmeyecekleri fikir ve davranışlara, kendilerince mantıklı bir kılıf uydurarak, yönlendirme yaparak, bu fikir ve davranışları yapar hale getirirler. Bu nedenle bu kişilere karşı uyanık olmak gerekir.

     
  2. seyrüsefer

    Eskiden bir denizcilik terimi olan, seyir ve sefer kelimelerinin birleşiminden oluşan seyrüsefer, günümüzde yaya olarak ya da bir taşıtla ulaşım halinde olmak, trafik şeklinde ifade edilir.

     
  3. agorafobi

    Masumlar apartmanı dizisinde safiye karakteri ile bu fobiyi daha yakından tanımış olduk. İşin kötüsü bu pandemi sürecinde evde kalınan sürelerin artması ve dışarıya çıkmanın kısıtlanması sebebiyle normalde böyle bir fobisi olmayan, ancak altta yatan psikolojik sorunların bu vesile ile üst yüzeye çıkması sonucu daha fazla kişi agorafobik hale gelmiş olabilir. Bu konuda ciddi bir araştırma gerekiyor.

     
  4. uyan da balığa gidelim

    Durumu anlamakta geç kalan insanlar için kullanılan ifadedir. Bazen saflıktan, bazen de o an olan biteni idrak edememekten -bazen kal gelir- kaynaklanır. İş işten geçtikten sonra duruma ayılsa bile olan olmuştur artık.

     
  5. Kendine iyi bak

    "Esen kal", "sağlıcakla", "yine görüşmek üzere" gibi daha anlam ve önemine uygun kelimelerle o günkü sohbeti sonlandırmak varken, "kendine iyi bak" benim de çok hoşlanmadığım ve kullanmadığım bir ifade.