Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,652 entry 576 konu 364 puan
09.05.2024 15:38 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. 2023 memur zammı

    Normal şartlarda yüzde 30 iyi bir zam oranı sayılabilirdi aslında ancak işin kötüsü şartlar normal değil. enflasyon zirvelerde, dolar, altın, petrol fiyatları tavan, çarşı pazar alev yeri, faturaların toplamı ortalama bir kira bedeline eşdeğer, hâl böyleyken, yaşam koşulları bu denli zorlaşmışken yüzde 30, aile geçimini ferahlatacak bir oran olmadı maalesef. Umarım tez zamanda ekstra bir iyileştirme çalışması yapılır.

     
  2. hayat pahalılığı

    güya asgari ücrete, memur maaşlarına zam geldi ancak daha bu zamlar vatandaşın cebine girmeden etiketler astronomik rakamlarla katlanarak yükselmeye devam etti. bir de yeni yıl ile birlikte bazı zincir marketler ocak ayı boyunca, göstermelik bilmem kaç üründe etiket sabitleme uygulaması başlattıklarını duyurdular peşi sıra. en tavan fiyatına yükselttikten sonra sabitlesen ne fayda? işin kötüsü bu durum şubat ayının daha da zor geçeceğine işaret, nasılsa bir ay zam yapmadık diyip, artık fiyatlar ne hâle gelecek düşünmek dahi istemiyorum.

    dün saatimin pilini yeniledim, bir pil 75 tl, dedim pil 75 tl ise saat kaç lira? esnaf diyor ki "vatandaş malına sahip çıkacak, kıymetini bilecek" tamam saatte durum öyle de ya temel ihtiyaçlar? istediğin kadar stokla, fiyatı uygunken depola, kullandıkça biten ürünlere ne yapacağız? hadi bizim alım gücümüz belli ya daha zor durumda olanlar? ekonomik sıkıntı çeken bir ailede ne huzur kalır ne de mutluluk, o sebeple gittikçe mutsuzlaşan bir toplum olma yolunda ilerliyoruz.

     
  3. nerede hata yaptık sorusu

    İş bu soruyu sorma aşamasına gelmişse durum gerçekten de vahim demektir. pişmanlık, yetersizlik, başarısızlık, hayal kırıklığı gibi karmaşık duyguların içersinde "ben/biz nerde hata yaptım/yaptık" diyip, belki yeterince sorumluluk alınmadı, belki plan, program yapılmadı, belki de gidişat kadere bırakıldı gibi gibi bir sürü cevap sıralanabilir ancak geçmiş olsun, olan olmuştur bir kere. En azından Belki doğru cevaplar bulunabilirse, bir daha aynı durumla karşılaşıldığında aynı hatalara düşülmez, zira hatalardan ders alabilmek de önemlidir.

     
  4. doktorlara yakın dövüş eğitimi verimelidir

    Sadece doktorlarla sınırlı kalmaması gerektiğini düşündüğüm eğitimdir, zira ülkemizde öğretmenler de gerek öğrenciler gerek veliler tarafından hem de sınıfın ortasında şiddete maruz kalmaktadır. Geçen ana sayfada bir haber okumuştum, eşine whatsaap sınıf grubundan değil de kaynak kitap alımı ile ilgili olduğu için rencide olmasın diye özelden mesaj attı diye, bir veli erkek öğretmeni öğrencilerin gözü önünde dövmeye kalkmış. Öğretmen müdürün odasına koşarak kurtulmuş. Eğitimin geldiği nokta da bu olmamalı. Eğitimde, sağlıkta ve diğer tüm alanlarda bu şiddete bir dur demeli ve eylem planı hazırlanmalıdır. Ancak bir eğitimci olarak bu olaylar öğretmenler odasında bile konuşulmuyorken kaldı ki önlem alınsın. Herkes kendi başının çaresine baksın anlayışı var sanırım.

     
  5. zamanının gelmesi

    Gerçekten beklenen an gelmişse ne âlâ ancak geldi zannedilen zaman henüz gelmemişse işte o zaman büyük sıkıntıdır. Zira o arada geçen zaman büyük hayal kırıklığı ve umut zedelenmesi ile tam bir eziyete dönüşecektir. O anın olabilmesi için tüm şartların olgunlaşması ve engellerin ortadan kalkıp beklenenin başa gelmesi hâlinde öncesindeki tüm yorgunluk, üzüntü ve hayal kırıklıklarını unutturacaktır. Ancak o zamanın bir türlü gelmemesi ve çok uzayıp artık umulanın anlamını yitirdikten; bu saatten sonra olsa da olur, olmasa da olur kabulüne girdikten sonra gerçekleşmesi durumunda kötü kadere, kötü şansa atıfta bulunulur. Ne diyelim, geç olsun, güç olmasın.