Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,651 entry 576 konu 364 puan
08.05.2024 18:20 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. komik duruma düşmek

    Herkesin espri anlayışı ve düzeyi birbirinden farklıdır. Kimisinin sinirlendiği ya da üzüldüğü bir mevzu kimisine komik de gelebilir. O yüzden "kime göre, neye göre komik" diye sormak lazım. Bazıları dünyaya, dalga geçmek için gelmiş gibi herşeye güler. Temsil misal geçen sene 11.sınıflara yaptığım yazılı sonuçlarını okuyorum, 15 puan almış öğrenciye, öğrencinin kendisi de dahil, tüm sınıf gülüyor, halbuki meslekteki ilk zamanlarımda zayıf not aldım diye ağlayan öğrenciler vardı, komik desen komik değil, bunda gülecek ne var? Aynı şekilde yolda düşen insanı görünce, bir yerine bir şey oldu mu diye endişe duymak yerine, gülmek çok abes bir durumdur. Komik sanılan durumun aslında komik olmadığı durumlarda gülmek sinir bozucu bir durumdur.

     
  2. süslü laflar kullanmak

    Lafın süslüsü nasıldır bilmiyorum ancak söylenmesi istenen her ne ise lafı dolandırmadan, allayıp pullamadan, amacından saptırmadan direkt söylenmesi en uygunudur. gereksiz laf kalabalıklığı kafa karıştırmaktan başka işe yaramaz, sâde ve doğrudan anlatım dilini tercih ederim.

     
  3. tanımlanamayacak tanıma tanım yapmaya çalışmak

    Benim bildiğim birin sıfıra bölümü (1/0), tanımsızdır. Bunun dışında tanımsız bir şey var mıdır? Herşey tanımlanabilir, imkânsız değildir.

     
  4. olgunluk yaşı

    Kimileri "İçindeki çocuğu öldürme" öğüdünü çok ciddiye almış olmalı ki yetişkin çağda bile çocuk gibi davranıp, kararlar alabiliyor. Bir gün 24 saat, bir ay 30 gün, bir yıl 365 gün. Hepimiz için süre aynı şekilde ilerliyor ancak kimisi bir günde on yıllık tecrübe katarken ömrüne, kimisi on yılda bir günlük tecrübe edinemez. Nasıl ikisini aynı kefeye koyabiliriz? Nicelik, nitelik farkı olgunlukta çok ağır basar.

     
  5. profesyonel destek

    Kişinin Herhangi bir sorunu kendi başına, kendi imkanlarıyla çözemediği durumlarda, sorunu çözüme kavuşturabilmek için başvurması gereken kişi ya da kişilerdir.

    Profesyonel destek sunacak kişilerin bu işte ustalaşmış, bu işin eğitimini almış, yetkin kişiler olması gerekir. Yoksa iş hepten çözümsüz hâle de gelebilir.