Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,651 entry 576 konu 364 puan
08.05.2024 18:20 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. aynı maskeyi günlerce kullanmak

    Geçen haftalarda otobüste bir kadın görmüştüm, her iki elinde de eldiven vardı, eldivenleri mavi renkli olduğu için çok dikkat çekiyordu. Ancak yakınıma oturduğunda baktım ki maskesi en az iki günlük gibi, tüylenmiş, sararmış. Keşke eline eldiven giyecek titizlikte olan bir insan, o maskelerin de tek kullanımlık olduğunu bilip, tekrar tekrar kullanmasaydı. Uzun süre çalışan insanların özellikle sık değiştirmesi gerekiyor, yoksa kullanmanın bir anlamı kalmıyor. Geçen haftaya kadar okulda ders anlatıyorduk, ıslanabilme durumuna karşı hem çantamda hem okuldaki dolabımda yedek maske stoğum vardı, ordan gerektiğinde değiştiriyordum. Herkes çantasında yedek maske bulundurmalıdır. Çünkü artık maske ilk çıktığı gibi pahalı da değil, erişimi de kolay.

     
  2. kök hücre

    Vücuttaki doku ve organları oluşturan temel hücrelere kök hücre denir.

    Kemik iliği başlıca kök hücre kaynağıdır.

    Kök hücreler doku veya organlarda bulunan hücreler zarar gördüğünde, sınırsız bölünme yetenekleri sayesinde o hücreye dönüşerek doku ve organları tedavi eder.

     
  3. dişbudak

    Zeytingillerden, kerestesi sert ve değerli olan, boyu 30 m ye kadar uzayabilen, parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilen ağaç türü.

    Bazı inanışlara göre dişbudak ağacı kutsal kabul edilir. İskandinav inancında tanrı odinin asası dişbudak ağacından yapılmıştır. Bu ağacın insanlara şifa verdiği inancı da vardır.

    Günümüzde marangozların mobilya yapımında en çok tercih ettiği ağaç türleri arasında yer alır. Ayrıca vücuda faydaları sayesinde alternatif tıp alanında da kullanılır.

     
  4. lafügüzaf

    Büyükse büyük değilse lafügüzaf

    Çıtır çıtır yanmış zaman

    Geri dönmez mi hiç o an

    Derinse derin değilse lafügüzaf

    ...

    Gökhan türkmen'in çok sevdiğim şarkısının ismi olan lafügüzaf, manası olmayan, boş, saçma konuşma anlamındadır.

     
  5. parçalı bulutlu

    Meteorolojide, gökyüzünde bulutların olması ancak bulutların gökyüzünü tamanen kapatmaması sonucu, havanın ne tam açık ve güneşli ne de tam kapalı ve bulutlu olduğu anlamına gelir.

    Aynı zamanda kişinin ruh halini belirtmek için de kullanılır. Kişinin morali, duygusal durumu ne çok iyi ne de çok kötü ise parçalı bulutlu olarak ifade edilir.