Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,652 entry 576 konu 364 puan
09.05.2024 15:38 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. çayı koy anlatayım

    Bu cümleyi kuran kişi kuvvetle muhtemel daha çayın suyu kaynamadan konunun ana hatlarını anlatmıştır bile. Çay içilme aşamasında, konunun tekrarı ve önemsiz detayları üzerinden sohbet ilerleyecektir.

     
  2. üstünden kamyon geçmiş gibi hissetmek

    Alış-veriş listemde 3-5 kalem alacak malzeme varken, kasadan geçirdikten sonra poşetlerde 10-15 malzeme olunca ve market ile ev arasında 10-15 dakikalık yürüme mesafesi bulununca, normalde boşken yürüdüğümde bile zorlandığım yolda, iki kolu poşet dolu bir şekilde dura kalka yürüyüp eve geldiğimde hissettiğim duygu (Kollarımı da uzamış hissediyorum bu tür anlarda)

     
  3. japon yapıştırıcı

    Hemen hemen tüm yüzeylerde kullanılabilen, hızlı yapıştırma ve ekonomik olma özelliğine sahip, çözücü içermeyen, sıvı, jel, sprey gibi farklı formlarda bulunan, tıp alanında da kullanımı gittikçe artan, kimyasal adıyla siyanoakrilat olan yapıştırıcı türü.

     
  4. ihtiyar delikanlı

    Yaş alan, ancak yaşlıyım diyip köşesine çekilmeyen, kendini yormadan günlük işlerini yapmaya devam eden, bu aktif hayat sayesinde yaşıtlarına göre daha dinamik gözüken insanlar için kullanılan ifade.

     
  5. kuş dili ıslık ile anlaşmak

    Cep telefonu ve teknolojik iletişim araçlarının gelişmesine rağmen emimim hala bu yöntem kullanılıyordur. Ben de bir orta karadenizli olarak maalesef normal ıslığı bile zor çıkarabiliyorum. Yöre insanının, bol oksijenin de katkısıyla ciğerleri ve nefesi kuvvetli olduğundan, insanlara bu şekilde anlaşmak hem daha kolay hem de daha sempatik geliyordur.