Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,652 entry 576 konu 364 puan
09.05.2024 15:38 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. formalite

    Yapılması çok da şart olmayan, ancak yine de sırf zorunluluktan dolayı yapılması gereken, şekilsel iş ve eylemlere verilen ad.

     
  2. makrome

    çeşitli kalınlıklardaki makrome iplerini, elle birbiri içersinden geçirmek suretiyle meydana getirilen farklı düğümleme teknikleri ile saksı, duvar ve kapı süsü, anahtarlık gibi süs eşyalarının yapımında kullanılan el sanatı.

     
  3. İglo

    eskimoların(inuitler) buzdan ve sert kardan inşa ettikleri, kar bloklarında hapsolmuş olan havanın ısı yalıtımı sağlaması sayesinde dışarıdaki sıcaklık -45 derece olsa bile içindeki sıcaklığın +16 dereceye kadar çıkabildiği, kubbemsi kutup evlerine verilen ad.

     
  4. mahjong

    Çin dominosu olarak da bilinen, 136 veya 144 taşla oynanan, mevsimleri yansıtan taşlar ile çiçek desenlerini barındıran taşların karşılıklı eşleşmesi esasına dayanan, uzakdoğu masa oyunu.

     
  5. bambu

    Tropik ve sıcak iklimlerde yetişen, hint kamışı da denilen, esnek yapısı, uzun ömürlü olması, çok hızlı büyümesi, yoğun şekilde karbondioksit emerek oksijen üretmesi gibi avantajları olan, tekstil, inşaat, denizcilik, gıda, yapı ve mobilya gibi pek çok alanda kullanılan, buğdaygiller familyasından, boyu 40 m ye kadar uzayan, tahta gibi bir kabuğa sahip bitki çeşidi.

    Dip not: 1945 yılında hiroşimaya atılan atom bombasından zarar görmeyen tek bitki çeşidi bambudur.