Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,652 entry 576 konu 364 puan
09.05.2024 15:38 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. Umut ışığı nasıl sönmez?

    Gözümüzün gördüğü, kulağımızın duyduğu, tenimizin sıcağı,soğuğu,dokunduklarını hissettiği, kalbimizin attığı, beynimizin çalıştığı, vücudun oksijeni alıp, karbondioksit olarak verdiği, besinleri alıp, enerjiye dönüştürdüğü yani özetle tüm yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirdiği gibi kalbimizin sevgiyle, aşkla, güzelliklerle dolduğu, yüzümüzün hiç tanımadığımız birinin selamıyla gülümsediği, yaşama sevincimizin iki kaldırım taşı arasında yeşermiş olan bitki ile yükseldiği, dizlerimizin yere düşüp kanasa da tekrar ayağa kalkıp yürüyebildiği her an içimizde yanan ışık hem bizi ve geleceğe dair umutlarımızı aydınlatır.

     
  2. Hayaller iyiki varlar

    40'lı yaşlara yaklaştıkça artık pek hayal kurmadığımı fark etmeme vesile olan başlık.

    Sanki hayal kurmak daha çok ergenlik çağındaki gençlerin işiymiş gibi geliyor. Öğrencilerin çoğu üniversiteyi kazanma, iş bulma, aile kurma, yurt dışına gitme gibi hayallere sahip, bu hayalleri gerçekleştirebilme umuduyla motivasyonlarını canlı tutmaya çalışıyorlar. Onların hayallerinin yanında kendi çapımda daha minik hayallerim olabilir. Ancak ne yalan bir süredir hayal kurmuyorum, kendimi hayatın gerçeklerine teslim etmiş durumdayım.

     
  3. Yağmurun hissettirdikleri

    Hava soğuk, elimde de şemsiyem yok ve sırıl sıklam ıslanıyorsam ne yalan en baskın his bu yağmur beni mi buldu, evde otururken yağmaz, ben dışarı çıkınca yağar şeklinde sitem etmek olur. araba kullanıyorsam keza aynı şekilde, acemi şoför olarak hâlâ yağmurlu havada araba kullanmak beni tedirgin ediyor. Ancak evde otururken kapalı balkonumdan, toprağın susadığı suyu kana kana içişini izlemek, cama vuran tık tık sesleri dinlemek, pencerenin kenarına tüneyen kuşları görmek ve bu manzarada bir süre kendinle başbaşa kalmak ayrı bir keyif verir.

     
  4. nikah memuru

    Bizim nikah memurumuzun soyadı "allahverdi" olunca hafızalarımızdan hiç silinmez kendileri. aklımıza geldikçe arada, aramızda gülümsemeye vesile olur; "allahverdi seni bana verdi" şeklinde. ki haftaya da evlilik yıldönümümüz, o hâlde tekrar kulaklarını çınlatma zamanı gelmiştir, gülücük.

     
  5. Denizde boy vermek

    150 boyumla karada zor verdiğim boyu, denizde hiç veremem diyerek denizde boy verenlerden olmadığımı söyleyebilirim. Ki zaten denizlerde bu rip akıntıları varken uzun boyluların ve iyi yüzücülerin bile yapmaması gereken bir eylemdir.