Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,651 entry 576 konu 364 puan
08.05.2024 18:20 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. elektrik tasarrufu

    Çevremdeki arkadaşlarım gelen elektrik faturalarının yüksekliğinden şikayet ediyor, odaklanılan nokta, ücretin neden bu kadar yüksek geldiği. Olaya hiç acaba ben gerçekten de yüksek elektik enerjisi tüketimi yapıyor muyum diye bakan yok. Ben arkadaşa "haftada iki kez bulaşık makinası çalıştırıyorum" diyorum, "aaa olur mu ben günde iki kere çalıştırıyorum" diyor. "Haftada bir kere ancak fırında yemek ya da börek, çörek pişiririm" diyorum, "yok ya bizimkiler yiyor, biz her gün fırın çalıştırıyoruz" diyor. Eee sonuç, üç kuruşa beş köfte misali, ne kadar tüketirsen o kadar ödersin. ki yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarına bir an evvel terfi etmezsek, yakında parasını verip de kullanabileceğimiz elektirik de bulamayabiliriz.

     
  2. bazı entrylerde kitap yazarlarını hissetmek

    Böyle bir hissiyatı okuduğum hiç bir başlık ve entryde yaşamadım. Zira itiraf ediyorum, uzun zamandır kitap okumuyorum, utangaç surat emojisi.

     
  3. kunduracı

    Aslında bu tür zanaat işlerinin devamının gelmemesinin ana sebebi, yeni neslin bu zanaatçılık işleri yerine doktorluk, mühendislik, avukatlık gibi popüler olan meslek dallarına yönelmesidir. ustaların işi öğretecek çırak bulamaması ve usta çırak zincirinin bir yerden sonra kırılması sonucu, bu tür işleri yapan son nesil şuan ayakta. Yakın gelecekte kimse de kalmayacak büyük ihtimalle.

     
  4. iyilik yap denize at

    Eskiden denizleri kirlilikten arındıran şeymiş, denize atılmış olan iyilikler. Son zamanlarda kimsenin kimseye iyilik yapıp denize attığı da yok, böylece denizlerde de kirlilikten geçilmiyor, şakası bir yana çevremizde gerçekten iyilik yapan ve insanın iyiliğini düşünen insan bulmak o kadar zorlaştı ki, birinden bir iyilik gördük mü acaba karşılığında ne isteyecek diye düşünür olduk.

    insan fıtratı itibariyle doğuştan, iyiliğe ve iyilik yapmaya programlıdır, ancak çevresel koşullar nedeniyle insan kendi fıtratından uzaklaşır hâle gelmiş durumdadır. Halbuki iyilik yapılan kadar, yapanı da mutlu eder. Unutmayalım, dünyayı kurtaracak olan iyiliktir.

     
  5. erciyes aşısı

    Yerli malı, yurdun malı

    Herkes onu kullanmalı.

    Ancak bizim bu yerli aşı kullanılabilir hâle gelinceye dek ülkedeki herkes aşılanmış olacak nerdeyse. zira biontech ve sputnik aşıları için milyonlarca doz aşı anlaşması yapıldı. Acaba bu yerli aşımızı, aşıya erişimi olamayan diğer ülkelere yollamak için mi üretmeye çalışıyoruz diye de kafamdan deli sorular geçmiyor değil.