Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

emelkoca

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,651 entry 576 konu 364 puan
08.05.2024 18:20 son işlem tarihi takip etme takip et

grafen

Karbonun doğal allotropları elmas ve grafittir. Ancak son yıllarda grafit allotropunun özel işlemlerden geçirilmesiyle fulleren, karbon nanotüp, grafen gibi süper iletken olan yapay allotropları üretildi. 12.sınıf kimya müfredatında, organik kimyaya giriş kısmında yüzeysel de olsa bahsediyoruz. Yani yeni nesil bu yapıları, lise çağında tanıyor, ancak ne kadar ilgisini çekiyor kısmında çekimserim.

Grafitte her c atomu aynı düzlemdeki c atomu ile 3 adet kuvvetli sigma bağı yaparken, 4. Bağını diğer düzlemdeki c atomu ile zayıf, pi bağı şeklinde yapar. Halbuki elmasta 4 bağın 4'ü de kuvvetli sigma bağıdır, düzgün dörtyüzlü geometri vardır ve bu nedenle elmas, bilinen en sert doğal maddedir. Grafitte ise bal peteği gibi altıgen halkalar, tabakalar halinde dizilmiştir. Tabakalar arasındaki boşluklardan dolayı, daha yumuşak, kırılgan, elektriği ileten bir yapı kazanır. Ve hatta bu tabakalar arası boşluklardan dolayı, tabakalar birbiri üzerinde kayarak, kağıda yazı yazabilme imkanı sağladığı için, grafit, kalem ucu olarak kullanılır.

Elmas elektriği iletmezken, grafit iletir ve grafitin bu tabakalı ve halkalı yapısı grafiti daha cazip hâle getirir. Bu bal peteği görünümlü altıgen halkalar top haline getirilerek, fulleren, nano(milyarda bir) boyutta tüp (silindir) haline getirilerek karbon nanotüp ve tek düzlemsel tabakada, 2 boyutlu, tek atom inceliğine getirildiğinde grafen yapay allotropu elde edilir.

Grafenin yapısı çok ilginçtir, bir tek atom inceliğindeki Karbon atomları meksika dalgası gibi biri hareket etti mi hepsi hareket eder, bu nedenle grafittekinin aksine yapı oldukça esnektir. Daha da önemlisi hem esnek, hem de çelikten yüz kat daha sağlamdır, Şeffaftır, Son derece iyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Süper hızlı şarj olan ve ömrü uzun pillerin üretiminde, hidrojen depolamada, elektronik kağıt, katlanabilir cep telefonu, tablet yapımı ve daha teknolojik pek çok alanda ve de tıp alanında teşhis ve tedavi işlemlerinde grafenin üstün özelliklerinden yararlanılacağı düşünülmektedir. Grafenin keşfi, dünya açısından büyük bir cevherdir.

(Bkz: grafen)
07.05.2024 19:00
  1. konuşanlar

    Kafamızın ve kalbimizin içindekilerinin kelimelere dökebilecek hale gelebilenleri dilden dökülür, kelimelerin kifayetsiz kaldığı durumlarda ise susmak çok daha iyi bir seçenektir.

    Bu tür durumlarda konuşmak yerine yazmak, içindekileri bir kağıda dökmek de tercih edilebilir, sen sus kalemin konuşsun misali. Ancak hem dilden hem de elden dökülmeyen kelimeler çoğunlukla insanın içine dert olarak oturur. Çünkü bazı kelimeler, cümleler vardır, öyle ya da böyle dışarı çıkmak zorundadır.

     
  2. sözlüğü gece daha çok kullanmak

    Gündüz boşluğu olmayan, iş yoğunluğu nedeniyle yazmaya uygun vakit bulamayan yazarların, daha uygun zaman dilimleri olan akşamın geç saatlerini, yazmak için kendine ayırmasıdır.

     
  3. unutulmayan öğrencilik anıları

    Kişinin eğitim hayatı süresince yaşadığı olaylardan hafızasında yer eden, bazen kişinin bizzat öznesi olduğu, bazen de sınıf arkadaşlarının başına gelen, kişide iz bırakan öğrencilik yıllarından kalma anılarıdır.

    Özellikle sınıf buluşma günlerinde bu anılar karşılıklı havada uçuşur ve buluşmanın temel konusu olur. "Kimyacı laboratuvarda deney yaparken şöyle olmuştu", "fizikçinin sınavında kimse kalem oynatmamış, sınavı iptal ettirmiştik", "matematikçi ile iddiaya girmiş, hoca kaybedince hepimize gofret almıştı" gibi genelde gülerek anlatılan, kişide "hey gidi ne güzel günlerdi" dedirten anılardır.

     
  4. müzik şöleni

    Müzikte usta olan kişilerin orkestrası ile birlikte canlı canlı şarkılar, türküler söyleyerek, coşkulu bir ortam oluşturarak, dinleyiciyi mest etmesi, eğlendirmesi, keyifli anlar yaşatması durumudur.

    Şuan star tv'de kuzeyin oğlu volkan konak programı bunu yerine getiriyor.

     
  5. kaplumbağa hızı

    Çok yavaş ilerleyen hatta hiç ilermeyen işler için kullanılan ifadedir.

    Kara kaplumbağaları çok yavaş hareket ederler, saatte en fazla 0,17 km yol alırlar. Ancak hayvan camiasının en yavaş hayvanı kaplumbağa değildir. Bahçe salyangoz, sloth, deniz yıldızı kaplumbağadan daha yavaştır.