Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

İDAL*

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,197 entry 253 konu hiç puanı yok
17.11.2023 21:58 son işlem tarihi takip etme takip et

buluşmaya geç kalan kadın

buluşmaya hiç gidemeyen kadın başlığı olsa öznesi ben olurdum, diye tamamlayabileceğim bir konu.

(glck)

16.11.2023 14:15
  1. limon ağacı

    Buram buram tarih kokan, savaşlar, karmaşalar arasında iki ailenin yaşadıklarını, karşılaşmalarını, içinde bulundukları durumu ve İsrail-Filistin tarihini anlatan bir eser.

    Gerçek yaşanılanlar üzerine kurulu olması, bilgilendirme açısından iyi fakat biraz ağır ilerleyen bir roman. Zamanım olmasaydı, bu kadar kısa sürede okunacak, sindirilecek bir roman değil ancak okunması gereken kitaplardan olduğunu düşünüyorum.

    İsrail-Filistin çatışmaları detaylı bir şekilde ele alınmış, limon ağacı iki aileyi birbirine bağlayan bir sembol burada, hala "huzur"un olabileceğine bir işarettir.

    Edebi bir romandan çok siyasi-tarihi bir roman olarak değerlendiriyorum.

     
  2. yalnızız

    Birbirine giderek yabancılaşan, kalabalıklar içindeki yalnız bireylerin anlatıldığı bir roman.

    Düşünce üzerine kurulmuştur romanın konusu. İnsanı düşünmeye çoğu zaman da sorgulamaya götüren bir özelliğe sahip. Ruh tahlilleri, tasvirler, ruhsal çözümlemeler, insan davranışlarının,sözlerinin anlamlandırılması oldukça başarılı. Geri dönüşlerinde detaylı, derinlemesine sorgular ve sonuca ulaşması.. etkileyici kurgusu ile okunası bir eser.

    Safa'nın "Simeranya"sını anlamak için evet sırf bu yüzden bile okunmalı Yalnızız.

     
  3. kitle psikolojisi

    Sigmund Freud'a ait ders niteliğinde bir kitap.

    Ders niteliğinde olsa da bu kitaplar benim ilgimi çekmekte. Freud bu kitabında psikolog ve sosyal bilimcilerin düşüncelerinden alıntılar yaparak, mesela ilk girişte Le Bon'un Kitle Ruhu Tanımı'ndan yola çıkarak kendi yaklaşımını bu görüşler üzerine zaman zaman birleştirme yoluna gittiği gibi, zaman zaman eleştirdiği de olmuştur.

    "Kitle uysal bir sürü gibidir, başında bir efendi olmadan yaşayamaz. İtaate karşı öylesine bir susamışlık içindedir ki, ortaya çıkıp kendisini efendi ilan edecek herkese içgüdüsel bir boyun eğişle karşılık verir."(Sayfa: 21)

    Bireyin ben'inden nasıl uzaklaştığını, toplum içerisinde kendi olabilmenin zorluğunu ve toplumsal psikoloji üzerine ele alınan bu kitap, okunur.

     
  4. endişe

    Sigmund Freud'un kitabının adı.

    Freud endişeyi "tehlikeye karşı gösterilen tepki" olarak ele alıyor bu kitabında. Endişenin meydana gelişi, insanlar üzerindeki etkisi ve nasıl oluştuğu, yol açtığı fobiler kitabın konusunu oluşturmakta.

    Endişe karşısında insanların farklı rahatlama yöntemleri kullandığını ve bilinçaltındaki etkilerini anlatan bu kitapta kendi endişelerinizi bulabilirsiniz. Günümüz insanının bu korku ve endişelerinden kurtulma çabasına da değinen Freud, ders verir gibi anlatsa da sebep-sonuç ilişkileri okuyanda merak uyandırıcı bir tarzda ele alınmış.

    "Günümüz insanı bu kadar endişeli mi?" dedirten kitap.

     
  5. Kara kitap

    İsim ve içerik bakımından örtüşen bir romandır.

    Romanda bir çok kısım okura bırakılmış, bunun yazar tarafından bilinçli yapıldığını da düşünüyorum. Kısacası yazar, ipuçları verebilecek her şeyi gizli tutmuştur yorum için. Rüya, rüya ve anlamı konusunda kara bir nokta hakim. Mecazi ve isim olarak kullanılmakta yerine göre. Anlam ve Rüya belirsizdir. Bu bakımdan "Kara Kitap"tır.

    Kitap konu itibariyle zengin bir içeriğe sahip olması sebebiyle, değinilen konu(lar) romanın gidişatına göre iyi de işlenmişti. Pamuk, kullandığı dil açısından farklılık göstermekte. Cümleler oldukça uzun ve karmaşık. Araya eklenen hikayeler ve gözlemlerin de kullandığı dilin yapısında bir etkisi var. Uzun bir cümleye eklenti yapılan bir yan cümle, açıklama mahiyetinde, zaman zaman da kendi küçük hikayesini kapsama yönündedir.

    Sözün özü; Kara Kitap okunmalı.

     
    (Bkz: Orhan Pamuk)