Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

İDAL*

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,197 entry 253 konu hiç puanı yok
17.11.2023 21:58 son işlem tarihi takip etme takip et

kadınları tavlamanın 10 altın kuralı

#3jez

ben bilmem, küserim.

(glck)

16.11.2023 14:13
  1. Dişi kurdun rüyaları

    Cengiz Aytmatov imzalı eser.

    Aytmatov, bu eserinde sembolik olarak "kurt" kullanmış. Düşünceye yönelik, insanların çıkarları uğruna düşünmeden doğaya zarar vermesiyle.. insanı düşüncede yoğunlaştıran, okunulası eserlerinden biri daha.

    Aytmatov'un dili akıcı, kurguları ile okuyucuyu romana bağlayabiliyor. İnsan ilişkisini, insan-doğa ilişkisini çok yönlü işlemiş bu eserinde. Dişi kurt ve ailesinin başından geçenler konu edilmiş. Yine hüzünlü, yine insan ve yine düşündürücü.

     
    (Bkz: cengiz aytmatov)
  2. The pianist

    spoiler

    2002, Almayna, Birleşik Krallık, Polonya, Fransa

    Yönetmenliğini Roman Polanski'nin yaptığı, senaryosunu Ronald Harwood'ın, Wladyslaw Szpilman'ın hayatını anlattığı kitabın üzerine kurduğu, Adrian Brody, Thomas Kretschmann'ın başrollerini paylaştığı Fransa-Almanya-Polonya ortak yapımı drama türünde bir filmdir.

    İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların Polonya'yı işgali ile başlayan film, yahudi asıllı bir piyanistin hayatta kalma mücadelesini konu almakta.

    Türlü aşağılanmalara maruz kalan, açlık ve kıtlık çeken müzisyenin umudunu hiç kaybetmemesi ve ayakta kalma çabası takdir edilesi.

    Soykırım üzerine oluşturulan kurgu, gerçekten etkileyici.

    Çatışma anında bile sanatını bırakmayan bir müzisyen. Ve hayatta kalma sürecinde sanatını icraa edememenin üzüntüsünü yaşayan bir müzisyen.

    Empati kurup... Szpilman'ın acılarına ortak oluyorsunuz...

    Kaliteli, başarılı bir film.

     
  3. The maze runner

    Labirent: Ölümcül Kaçış

    2014, ABD

    Wes Ball'in yönetmenliğini yaptığı, bilimkurgu türünde Dylan O'Brien, Aml Ameen, Will Poulter ve Kaya Scodelario'nun rol aldığı bir film.

    Önce bir merakla başlayan, sürükleyici ve izleyiciyi sorgulatan, Üç yıl öncesine kadar "neden" sorusunun üzerine gidilmeyen ancak başrol Thomas'ın da aralarına katılması ile sorgulayan/merak eden ve nasıl, niçin'in peşinden giden bir grup çocuğun devasa boyuttaki duvarlarla çevrili labirent'ten çıkış yolu aramaları ile devam eden bir film.

    İçinde bulunduğu şartları zorlayan, var olan kuralları sorgulayan ve arkadaşlarının da sorgulamasını sağlayan, hep ilerisini düşünerek geldiği/gönderildiği yeri kabul etmeyen Thomas.

    Örnek bir karakter.

    Labirentlerin sırrını araştıran ve gönderilmesinin bir amacı olması gerektiğini vurgulayan başkahraman ve arkadaşlarının maceraları.

    Kayran'da ve Izdırap Verenlerle olmak istemeyeceksiniz bence.

    (tebessüm)

    "isyan iyidir."

     
    (Bkz: labirent)
  4. The green mile

    1999, ABD

    Dram türünde, Stephan King romanından uyarlama, yönetmenliğini Frank Daranbont'un üstlendiği, Tom Hanks, David Morse, Michael Clarke Duncan, Berry Pepper ve Bonnie Hunt'un rol aldığı bir film.

    Türkçesi; Yeşil Yol

    Imdb; 8,5/10

    Kötülük/iyilik.

    Hiçbir şey göründüğü gibi değildir.

    Önyargılar.

    Merhamet.

    Yanlışlar/gerçekler.

    ... ve zamanın ilaç olduğunu düşünenler için acı bir gerçek.

    İnsanların araştırmaya yönelmediği... gerçeği öğrenmek gibi bir çabaya düşmedikleri, bilgiye en kolay yoldan; duyumdan/görünenden/araştırmadan ulaşmayı amaçlamış insanlar topluluğunu da yansıtan bir film.

    PauL'un iyi niyeti, görevine hakim oluşu ve ömür boyu unutamayacağı vicdan azabı.

    John Coffey'in iri cüssesinin altında yatan masumiyet, iyi niyet... Görünüşe bakıp aldananların yanılgılarına şahit olmak, üzücü.

    Bu filmde favorim; Coffey. İnsanlara bence en güzel mesajı karşılıksız yaptığı "iyilikle"veriyor...

    Zenci olması bile dışlanması için yeterli düşün(e)meyen insancıklar için!

    Ve kendini tanıtırken bile o kadar içten; ismi sorulduğunda:

    "Kahve gibi ama yazılışı farklı..."

    Aynen görüntüsü ile iç dünyasının farklı olduğu gibi! İyileştirme özelliğine sahip koca yürekli adam!

    ... ve replikler;

    "Bu dünyada öyle şeyler oluyor ki; Tanrı'nın neden izin verdiğini merak ediyorum."

    "Her gün dünyada hissettiğim ve duyduğum acılardan bıktım."

    "Gördüğüm ve hissettiğim acılardan yoruldum artık, patron. Yağmur altında bir ispinoz gibi yalnız, hep yollarda olmaktan yoruldum. Hiçbir zaman bana eşlik edecek, bana nereden geldiğimizi, nereye gittiğimizi ve nedenini söyleyecek bir yoldaşım olmadan. İnsanların birbirlerine karşı bu kadar kötü olmalarından yoruldum. Yardım etmeye çalışıp da edemediğim bütün o zamanlardan. Karanlıkta olmaktan yoruldum. Asıl da acıdan. Çok fazla. Eğer sona erdirebilseydim, yapardım. Ama yapamıyorum."

     
    (Bkz: yeşil yol)
  5. oğlum yanındayım

    Olmamış başlık ismi;

    "oğluşum yanındayım" olsa idi... daha hoş görünecek ve değerli yazarlarımızdan birini akla getirme ihtimali yüksek bir başlık olacaktı. (bkz; bu cümle için geçerlidir.)

    (tebessüm)

    Tanıma gelince; her annenin evladı için düşündüğü ama gerçekleştirme olanağı bulamadığı; maneviyatı hiçbir şeyle ölçülemeyecek destek pankartıdır.

    Evet; bütün annelerin sesi olabilmiştir.

     
    (Bkz: tesel-ya)