Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Asset&Asset

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

324 entry hiç konu açmadı hiç puanı yok
15.03.2023 16:14 son işlem tarihi takip etme takip et

Malatya

dut yaprağından sarma yapıyorlar. Hiç yemedim, yapmadım. Merak ediyorum. bir de "sivas" için söylenen en güzel türkülerden birinin gerçekte malatya/erguvan türküsü olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım.

söz ve müziği ozan garip ferhat' a ait olan ve en güzel yorumunu telli kılıç' tan dinlediğim "sen sivas' ı seyret" türküsü ciddi ciddi bir malatya türküsü.

(Bkz: Malatya)
15.03.2023 12:16
  1. trekking

    trekking ayakkabısı ile yapılması gereken aktivitedir. Yanınızda böyle bir ayakkabı yok ise hiçbir alternatif ayakkabıya güvenip bir tepeyi aşmaya çalışmamalısınız. Çünkü Bir süre sonra herhangi bir ayakkabı ile yola devam etmektense çıplak ayakla yürümeyi göze alabilirsiniz.

     
  2. gece denize girmek

    yıllardır aynı yerde tatil yaptığı için ayrısı-gayrısı kalmamış yazlık sitelerde (annemim 25 yıldır gittiği, gittiğimiz, bir sitede) sitenin/ünitenin gençlerinden ziyade orta yaşlı ve yaşlılarının adeta ritüel yaparmışçasına her akşam gerçekleştirdiklerine tanık olduğum eylemdir. sırtına havlusunu atan bu insanlar sahile doğru yürürken "hadi sizde gelin, aman siz hiç eksik kalamayın" diyerek gördüklerini kendilerine katıp kartopu misali çoğalıyor ve saat geceyarısına yaklaşırken kendilerini denize bırakıyor.

    Gündüz kolayca girdiğin bir denize gece de girebileceğini söyleyen bu insanlara katılmıyorum. Fiilen de hiç katılmadım. Karanlık sularda yüzmek hem de gece vakti kıyıda kalsan bile hiçte cazip bir fikir değil. Ama gece aydınlatılmış havuza girdim. Havuz karanlık olsaydı ona da girmezdim.

    Gece, su ve derinlik değil korkutucu olan. Korkutucu olan karanlık.

     
  3. Aynı nikte senelerce sabit kalan insan

    Açık dünya mantığı ile oynanan bir oyuna kendi karakteri ile katılan insandır. İmzası vardır. neyse o' dur. Bu nedenle nick değiştirse bile o imza muhakkak tanınır. İkinci türev nickim ile değil de ilk nickim ile yazar olmak isterdim.

     
  4. banyoda ılık suyu bulmaya çalışırken geçen süre

    Saç yıkamak ile meşgul olunması gereken süredir. Özellikle uzun saçlı olanların ya da sağlıklı saç uzatmak isteyenlerin bunu yapmasını tavsiye ediyorum. Sıcak suyun saça zarar verdiğini, saçın ılık mümkünse soğuk su ile yıkanması gerektiğini en azından son durulamada böyle olması gerektiğini herkes bilir. İşte o suyun ısınmasını beklerken geçen süre tam da saçınızı ödüllendireceğiniz bir süredir. Su ısınana kadar saçınızı yıkayın ve toplayın. Saçlarınızın ne kadar çabuk uzadığına şaşıracaksınız. özetle banyoya girip duşu açtıktan sonra "su akar deli bakar" moduna girmeyin. siz saçınızı uzatın herkes size baksın.

     
  5. sarımsak

    Yoğurda eklemek suretiyle mantı, ıspanak ve dolmanın üzerinde; ana bileşen olarak çemende; tek başına kızarmış ekmek üzerinde (sarımsaklı ekmek) tüketilen vazgeçilmez bitkidir. Yalnızca kuru olarak değil tıpkı soğan gibi taze-yeşil olarakta kullanılabilir.

    uyku veren özelliği muhtemelen tansiyon düşürücü etkisinden kaynaklanır. İyi bir antibiyotik ve ağrıkesici olduğu da bilinir. Arap sabunun aksine sarımsağın gerçekten saç dökülmesini engelleyici etkisi vardır. Saç köklerini besleyip saçı güçlendirdiği, saça parlaklık verdiği içindir ki; şampuan ve sabunlarda kozmetik içerik olarak kullanılır. Sarımsak, zeytinyağında hafif kavrulduktan sonra saç maskesi olarak kullanılabilir.

    Sarımsak bilinen tüm bu olumlu özellikleri ile tarih boyunca alternatif tıbbın vazgeçilmezi olmuştur. "Kocakarı ilacı" diye tabir edilip küçümsenen karışımların baş kahramanlarındandır.

    Şifacı büyükannelerin kazanları başında asılı bir halde resmedilen sarımsak demetinin kötü ruhlara karşı koruyucu bir işlevi olduğuna da inanılır. Halen ocakların, mutfak şöminelerinin, mutfakların, mutfak balkonlarının görünen yerlerine gerçek ya da yapma sarımsak (ve soğan) demetleri asılması bundandır. Vampirlerin sarımsaktan korktuğu şeklindeki hikayeler de yine sarımsağın kötü ruhları kovucu etkisi olduğu inancından türemiştir.

    Bir rivayete göre derler ki; sarımsak ve soğan kabukları cin denilen yaratıkların parasıdır. rivayet bu ya cinler sarımsak-soğan kabuklarını çok sever; bu kabukları hazine gibi görür ve para yerine bu kabukları kullanırmış. Ciddiye alınan, nesilden nesile aktarılan bu rivayet sonucu sarımsak ve soğan soyulduktan sonra kabukları çöpe atılırken ayrıca dikkat edilir. Sarımsak ve soğan kabukları yakılmaz.

    sarımsağın bir şeylere iyi geldiği hissini Covid aşısı olduktan sonra yaşadım. Bütün aşılarını sinovac (çin aşısı) olmuş biri olarak bu aşıyı olduğum her defasında sarımsak yeme ihtiyacı hissettim. Çin sarımsağını beğenmesekte sinovac aşısında etken madde olarak sarımsak kullanılmış olabileceğini tahmin ediyorum. İlk aşımı olduktan bir kaç saat sonra canım aşırı derecede sarımsak yemek istedi ve bir kaç diş sarımsağı öylece yedim. Saatler içerisinde bu isteğimde herhangi bir azalma olmayınca kendime 1 tepsi sarımsaklı kızarmış ekmek hazırladım. Ertesi gün bol sarımsaklı çemen yaptım. Böylece Sonraki bir kaç gün boyunca sürekli ya sarımsaklı ekmek ya da bol sarımsaklı çemen yedim. 3 defa sinovac aşısı oldum 3' ün de de kendimi sarımsağa adadım.

    Çin' liler sinovac adı altında bize kapsül şeklinde sarımsak satmadılarsa bile inanıyorum ki o sarımsakla birşeyler yaptılar. Bu arada Hiç covid olmadım. Covid olan biri ile yakın temasım olduğu halde covid olmadım.