Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Asset&Asset

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

324 entry hiç konu açmadı hiç puanı yok
15.03.2023 16:14 son işlem tarihi takip etme takip et

Merhaba

zülfü livaneli' nin 1975 yılında çıkardığı "eşkiya dünyaya hükümdar olmaz" adlı albümünde yer alan ve yaşar kemal' in "merhaba" adlı şiirinden zülfü livaneli tarafından bestelenen şarkı. livaneli klasiklerinden. her sabah bir livaneli şarkısı dinlemek gerekseydi bu kesinlikle "merhaba" olurdu.

dünyanın ucunda bir gül açılmış

efil efil esen yele merhaba

karanlığın sonu bir ulu şafak

sarp kayadan geçen yola merhaba

(Bkz: Merhaba)(Bkz: Merhaba)
15.03.2023 15:11
  1. zenginin parası züğürdün çenesi

    "zenginin malı züğürdün çenesini yorar" şeklinde değiştirilmesi gereken başlıktır.

     
  2. buradaki bazı yazarların kitaplarının olması

    "Zenginin malı züğürdün çenesini yorar" içeriğine döndürülen başlık. Ne bitmez geyikmiş.

     
  3. kazanacak adayı belirleme

    Siyasetin dinamik okuması da statik okuması da gerçekten tam da bu coğrafyada doğmuş, anlatımını Antik yunan' da bulmuştur. Demokrasi, ezik-fakir halkın kuruntusudur. Makro siyasetin kuralları ise demokrasiden fazlası hatta çokça demokrasi karşıtıdır. Yalnızca platonik aşklardan muzdarip değiliz. Gayette platonik bir evrende kodlanan siyaset içerisinde var-olmaya çalışıyoruz. Halk dikey olarak hareket edebileceğini, aşağıdan yukarıya bazı şeyleri belirleyebileceğini düşünse de Siyasette kapalı sistem mantığı (olympos mantığı) caridir. Yukarıdakilerden biri olarak doğmadıysan yukarı çıkamazsın. Zeus' un eşleri, kızları ve oğulları sonrasında gelen torunları da bellidir.

     
  4. kazanacak partiye oy verme

    Şerif Mardin' in "mahalle baskısı" kavramı ile açıkladığı durumdur. Fakat "mahalle baskısı" kavramı yalnızca teorik çerçevelerden bir çerçevedir. Siyasetin pragmatik temellerde yükseldiği her yerde mahalle baskısından önce ortaya çıkan zaten kişinin kendisini fayda-çıkar temelinde bir mahalle üzerinden bir mahalle içinde kodlamasıdır. Pragmatizmin egemen olduğu, çıkar hesaplarının yapıldığı yerlerde birey olup özgün ve tutarlı kalmak çok zordur. Demokrasinin "deme" mantığı (mahalleler şeklinde örgütlenme), siyasetin anlamının kaybedilmesiyle partiler arası pasta paylaşımın ana ekseni olmuşken Kitle içerisinde sürü (cemaat) psikolojisi ile, bir mahalleye kapanarak birey olunmaz. Mardin' in "mahalle baskısı" kavramı da bu nedenle eksik, yetersiz ve yanıltıcı bir çerçevedir.

     
    (Bkz: şerif mardin)
  5. tuğyan

    "Onlar çokça haddi aşmışlardı. Şüphesiz ki Allah haddi aşanları sevmez" mealindeki "haddi aşmak" karşılığı olarak kullanılan kelime ise; kelimenin yunanca karşılığı "hybris" tir. Hybris ya da haddi aşmak, haddi aşıp ölçüsüz davranmak bütün bir Batı siyaset teorisinin/felsefesinin üzerinde yükseldiği ana kavramlardan biridir. Bu hale düşenin yani haddi aşarak ölçüsüz davrananın ister birey olsun isterse de bir topluluk (kavim) ilahi olarak cezalandırılacağı düşünülür. Esasen yine de dinsel referansı olan bu kavramı elbette batı felsefesi rasyonel olarak temellendirmiştir.