Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Asset&Asset

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

324 entry hiç konu açmadı hiç puanı yok
15.03.2023 16:14 son işlem tarihi takip etme takip et

sen sivas'ı seyret

ozan garip ferhat "çıkalım kaleye bir akşamüstü; sen sivas' ı seyret yar ben de seni" diyorsa ve türkü malatya/erguvan türküsü ise; türküde çıkılan kale malatya kalesi olmalıdır. Nitekim derler ki; malatya' nın erguvan (arguvan) kalesinden sivas görünür.

sivas' ın ordu ve giresun' a bakan yaylalarını bilirim de açıkçası sivas' ın ne güneyini bilirim ne de malatya' yı.

sivas'ın kuzeyi yaylaya çıkar; bir gözü ordu' ya diğer gözü giresun' a bakar.

15.03.2023 16:14
  1. berat kandili

    berat kandilinde edilen bütün duaların karşılık bulduğunu tecrübe etmiş biri olarak, (biz) müslümanlar için ayrıca kıymetli olan bu geceyi ben de şimdiden kutlayayım. yarın günlerden ibadet ve dua olsun.

     
  2. yağmur

    ankara' ya (çankaya tepelerine) dün geceden beri kesintisiz yağandır. Ahmak ıslatan türden olmadığı için -zira kırkikindi yağmurları başlamış bile olabilir- yağmur altında ıslanmak isteyen ankara sakinleri kendilerini uzun yürüyüşlere adayabilir. bu da ayrı bir nostalji ya da romantizm çeşidi. Ekim doğumlu olsam da benim olayım kesinlikle yağmur değil. Kar. Kar yağarken saatlerce yürüyebilirim. yolumun üstünde oturup çay içebileceğim bir yere de denk gelirsem işte aşk.

     
  3. tarih olmak

    tarih olmak: yok olup gitmek, unutulmak demek değildir. tarih olmak: Bir gün birilerinin dikkati sayesinde yeniden dirileceğin güne kadar beklemektir. böyle olduğu içindir ki; hem avcının hem de avın dilinden ayrı bir tarih olduğundan söz edilir. Avcı için, av "tarih olmuştur". oysa av, bir gün birilerinin dilinde tekrar dirilecektir. Bu nedenle tarih olmak: döngüsel bir zamanda şimdilik kaydıyla çemberin altında kalmaktır.

     
    (Bkz: tarih)
  4. kız istemeye kalabalık gitmek

    evlilik öncesinde genellikle kadın ve erkeğin birlikteliklerini ailelerinin onayına sundukları ilk resmi ritüel olan sözlenme/söz kesme ya da halk arasındaki ifadesiyle "kız isteme" olayında; bu ritüele eşlik eden kişi sayısının çokluğu; kadının evlendikten sonra hangi konumda olacağını gösterir. Kız istemeye kalabalık gitmek, erkeğin ilk güç gösterisidir. Elbette daha önce nerede ne gösterdiğini bilmediğimiz varsayımı altında biz böyle olduğunu kabul ediyoruz.

    Evlilik, şimdilerde salt kadın ve erkeği ilgilendiren bir durummuş; bu türden ritüeller de yalnızca üzerinden geçilmesi gereken birer formalite imiş hatta eskidenmiş gibi kabul edilse de evlilik gayette toplumsal bir kurum ve tam da bir aile ile yapılan- aileler arasında yapılan- bir sözleşmedir.

    Kendisini kalabalık bir şekilde sülalesini toplayıp istemeye gelen bir erkekle evlenen kadın; babasının soyadının yanında eşinin soyadının ağırlığını da taşımak zorunda olduğunun farkına varmak zorunda olan kadındır. Ciddi ciddi gelin olur. iyi mi olur kötü mü olur bilmem. Ama öyle olur.

     
  5. yusuf hayaloğlu

    "dostlukmuş, ölüme yürümekmiş;

    üstüne titremekmiş, vefaymış

    Aşk dediğin, zavallı bir kapıyı

    duvara çarpıp çıkıncaya kadarmış!

    Bana koymaz deyip

    sancını bir kilo rakıya gömsen de gece yarıları

    -oy benim yaralım-

    asıl sancı uyandığında bütün odaları boş görünce koyarmış!

    Ahmet Kaya' nın sesi ile "demek şimdi gidiyorsun" derken devleşen şairdir.