Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Asset&Asset

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

324 entry hiç konu açmadı hiç puanı yok
15.03.2023 16:14 son işlem tarihi takip etme takip et

sen sivas'ı seyret

söz ve müziği ozan garip ferhat' a ait olan malatya/erguvan türküsüdür. Bu türkü, sevgili/eş ile birlikte malatya kalesi' ne çıkılıp sivas' a doğru bakarken Telli kılıç' tan dinlenmelidir.

"sen sivas' ı seyret yar ben de seni!"

15.03.2023 12:23
  1. kardan adam

    gece gündüz oynadığım Medieval dynasty adlı oyuna bir kaç ay önce eklenen özellik. Artık kış mevsimi geldiğinde kardanadam yapabiliyoruz. Eksik kalmasın diye kartopu yapıp fırlatmayı da koymuşlar. oyunda kardanadam yapabildiğim için şahsen başım göğe erdi. Fakat aynı oyunda iki kalas üst üste koyup köprü yapamıyorum. Her türlü bina inşa edebildiğim halde. Medieval dynasty' deki kardanadam aylardır kafamı işte böyle kurcalıyor. belki de oyunu yazanlar küresel ısınmanın farkında ve belki de bize şu mesajı veriyorlar: Öyle bir gün gelecek ki, kardanadam yapıp kartopu oynamak ancak oyunlarda mümkün olacak!

     
  2. kendini tek kelime ile ifade et akımı

    yasa koyucu ya da muhafız.

    Biraz masonik çağrışımı olan rütbeler gibi oldu ama olsun.

     
  3. Ayran aşı çorbası

    en güzeli üzerine dere otu kıyılarak soğuk servis edilendir. Tek başına yoğurt yiyemeyen, ayran içip ayrı düşmek istemeyen herkes için gerçekten besin değeri de yüksek kalorisi de az yazın muhteşem bir soğuk kışın muhteşem bir sıcak çorba çeşidi. Bazı yörelerde "katıklı çorba" olarakta bilinen bu çorba içerisine katılacak nohut ve yarma gibi unsurların derin dondurucuda hazır bulundurulması da çorba yapımını ayrıca kolaylaştırıyor.

     
  4. ayran

    yaz aylarında suya ek olarak dolapta daima bulundurulması gereken içecek. ayrıca iyi bir köftecinin kesinlikle ayranı da muhteşem oluyor. Elbette kutu ayrandan değil kendi yaptığı ayrandan bahsediyorum. hani Kazan içerisinde köpük köpük olup soğuk servis edilenden.

     
  5. yoğurt

    elazığ' lı kadın ve erkeklerin bir ellerinde bakır yoğurt bakracı öteki ellerinde mendil "yoğurt koydum dolaba" türküsü eşliğinde halay çekmek suretiyle dolaba koyduklarını tahmin ettiğim vazgeçilmez besin. Mantıya, dolmaya sos; karnıyarık, izmir köfte ve pilavın yanında cacık; tek başına yoğurtlu çorba, yoğurt/ayran (aşı) çorbası ya da katıklı çorba. yalnız sanırım "ayran içtik ayrı düştük" dediklerine göre tek başına yoğurt ayran formunda karşılıklı tüketildiğinde ayrı düşmeye de sebep olan bir şey.

    demektir ki; bütün aşklar yoğurt ile başlayıp ayran ile sona eriyor.

    "yoğurt koydum dolaba ellere vay

    bögün başım kalaba ellere vay

    seni doğuran ana ellere vay

    olsun bana kaynana ellere vay" diye başlıyorsun sıra ayran içmeye geldiğinde ayranı da içip vedalaşıyorsun. Ayranda hiçbir romantik taraf bulamadım.

     
    (Bkz: ayran)(Bkz: Ayran aşı çorbası)