1 2 3 4 5 6 7 8

Omayraaa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

249 entry 265 konu hiç puanı yok
26.11.2024 15:16 son işlem tarihi takip etme takip et

Dünya felsefe günü

2024

DÜNYA FELSEFE GÜNÜ

MESAJI

Değerli Arkadaşlarım,

Değerli Felsefeseverler,

Günümüzde gitgide yayılan ve çelişkili bir ifadeyle "medenî ilkellik" dediğim olgunun temelindeki ana düşünsel nedenlerinden biri, 'hak' ile 'çıkar' arasındaki farkın yeterince görülememesidir.

İkibindörtyüz yıl önce Sokrates'in yaptığı, ama üstünde durmadığı hak tanımına göre, 'hak' derken kastedilen, bu hak kimin hakkıysa, ona muhakkak verilmesi gereken bir şeydir ?bir "borç" olan ve geri verilmesi gereken bir şey.

'Çıkar' ise, kimin çıkarıysa, onun hak ettiğinden daha fazlası, başkasından/başkalarından eksilen daha fazlasıdır. Çıkar kavramı çatışmayı içerir. Çıkarlar çatışır. "Ortak çıkarlar" da, başkalarının ortak olan ya da olmayan çıkarlarıyla çatışır.

Dünyamızda barış isteyenlerimizin 'hak' ile 'çıkar' arasındaki farkı görmesi ve bunun etik gerekleri üzerinde düşünmesi dileğiyle, sizlerin ve sevdiklerinizin Dünya Felsefe Gününü kutlar, saygılar sunarım.

İoanna Kuçuradi

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı

19.11.2024 13:40
  1. doğunun limanları

    amin maalouf'un muhteşem bir eseridir. devrim, aşk, ortadoğu, ihanet konularının ustalıkla işlendiği bir kitaptır, içerisinde geçen ve çok etkilendiğim bir sözü paylaşmak isterim. İki tane birbirine benzemeyen, toplumun ve ahlakın değer yargılarına göre iyi-kötü nitelendirilen kardeşe hitaben söylenen bir söz:

    'senin kardeşin,sana göre bir adım önde ve üstündür. Neden diye sorduğunda: 'Onun senin gibi namuslu,ahlaklı,ömrünü halka adamış bir abisi,senin ise onun gibi hırsız,rüşvetçi bir kardeşin var.'

     
  2. hermes

    Evet, Hermes! İlk ulak-habercilerdendir. Sofinin Dünyası kitabını okuyanlar bilir,orada mektupları taşıyan köpeğe de bu durumdan dolayı bu isim verilmiştir.

    Kendisini ışıkçı olarak nitelendiriyorum ve etkilendiği kişinin-felsefenin sahibi Zerdüşt diye düşünüyorum. Reenkarnasyon ve dejavuya inanıyor olsaydım kendisinin İdris Peygamber olacağını söyleyebilirdim çünkü kendisi de terzidir. Sonralarda ise Sühreverdi ile aynı görüşlere sahip olduğu kanaatine vardım.

    ve son olarak 'tanrılar ölümlü insanlar-insanlar da ölümsüz insanlardır' sözünün sahibi.

     
  3. hypatia

    'hepimiz birbirimizden farklıyız. yalnız bizi ayrıştıran şeyler birleştiren şeylerden daha fazladır...' sözlerinin sahibi ve günümüzde bilinen kadın profillerinden çok farklıdır. kendini; bilim,felsefeye adamıştır. inancı sorgulamıştır.

    kadının toplumdan,bilimden uzaklaştırılması gerektiğine inanan,dini iktidarın amaç ve aracı olarak kullanan insanlarca katledilmiştir.

     
  4. hypatia

    ilk matematikçi kadın filozof, bilim insanı, astronomiyle de uğraşan pagan dinine mensup İskenderiyeli kadındır. babası ünlü matematikçi ve akademisi olan theondur. haristiyanlığın yaygınlaştığı döneme denk gelmesi insanlık için büyük kayıplardandır.

    o dönemin hatta bugün klasik olan cadı ve büyücülükle suçlanmıştır. linç ve hunharca öldrülmüştür. ne yazık ki yaptığı hiçbir çalışma günümüze ulaşmamıştır.

     

 

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam