Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Omayraaa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

239 entry 263 konu hiç puanı yok
04.02.2024 14:56 son işlem tarihi takip etme takip et

Hepi börtdeyyy omayraaa

#3m0c Teşekkür ederim, çok naziksiniz..

12.01.2024 09:59
  1. ağrıdağı efsanesi

    bir efsanede tüm geçmişi ve çocukluğunu görmek gibi bir şey yaşar kemal'in kendisi. bir anlatıcı ki madenin, duygunun, dağın, doruğun, dumanın, bulutun, karın, insanın en küçük yapı taşını görüyor. bir geleneğin kadim zincirlerinden aman vermeyenlerin istikrarı, sevdası, olmazsa olmazı, kavgası, dövüşü var destanda ve şiir tadında. var olan anı yaşamıyorsunuz, tam da o devirde buluyorsunuz kendinizi. gülbahar'ın salınışı, ahmed'in vakur duruşunu, memo'nun mahzun çaresizliğini, demirci hüso'nun bilgeliğin-direnişini, paşaların zulmünü ve yine beylerin merhametini bir halaya durur gibi, zılgıt çeker gibi, bir dengbejin detone dahi olmayan havar'ında/feryadında buluyorsunuz kendinizi.

    ağrı dağı'na karşı ayaklarımı uzatarak okumuştum bu eseri, reeankarne olmuş hissi ile herkes orada gibiydi. zirvede yakılan ateşi görüyormuş gibi sevinç dalgasıyla çığlık atan halkın sesini duyuyordum. sevdası için bir babayı, bir iktidarı, bir gücü karşına alan kadının amazonluğu yine kendinden ödün vermeyen bir erkeğin ürkekliği.

    'olmasaydı sonu böyle olmasaydı...'

    o hep anlatsaydı keşke, bir 90 yıl daha hüküm sürseydi ömrü.

     
  2. binboğalar efsanesi

    yaşar kemal'in yine eşsiz bir destanı. yörük/göçebe kültürü hakkında detaylı bilgi ve bu kültürün nasıl yok edildiği sistemin yergisini buluyorsunuz. lakin ince memed serisini okuyanlar bilir ki; o eserlerde de yörüklere teferruatlı bir şekilde yer verilmiştir. burada biraz daha özel bir kesit sunulmuştur.

    yaşar kemal; gözü, gönlü ve beyni ile araştırdığı, gördüğü, şahit olduğu, halkın tarihini müthiş bir dil ve kalem ile sunan ozan. kederlenmemek elde değil. bir efsane ki adım adım son bulması bir mozaiğin taşını daha eksiltmiştir. inanç ve ananeler o kadar titiz bir şekilde dizilmiş ki cümlelerde hayran olmamak elde değil. umudun yok olması, hayatını bir kılıca bağlayan adam... demircilik öyle güzel tasvir ediliyor ki, ateşle her bir vuruş, işleniş varlığınıza ilmek ilmek dolanıyor. yaşar kemal sevenler için eşsiz bir eser. ama hani ince memed'i okumuşsanız binboğalar efsanesiyle biraz bağlantı kurmaya çalışacaksınız. oradaki kahramanlar burada da çıkar mı diye.

    iyi okumalar.

     
  3. tanrı görmüş köpek

    dino buzzati'nin küçük küçük ama derin olan hikayelerinden oluşan eseri. kendi üslubunu yaratmış önemli italyan yazarıdır. açıkçası eserde en güzel hikayenin ismini almıştır eser. sorgulama, düşündürme açısından size antrenman yaptıracaktır.

    tarihi ve mitolojiden de serpiştirerek oluşturduğu hikayeleri okumak sizi sıkmayacaktır..

     
  4. Fenomen

    nesnenin özü. duyumlarla algılanabilen şeyler topluluğu. görüngü; dış dünyanın sadece kendine has olan gerçekliği.

     
  5. kritisizm

    eleştirelcilik demektir ve kant'ın epistemolojiye getirdiği bir bakış.

    açıkçası ampirizm-empirizm tek başına beni tatmin etmiyordu. ona bakarsanız rasyonalizm de tek başına sorularıma cevap vermiyordu. kant işte tam da bu noktada devreye girip; bilgiye sadece ve sadece ne deney ile ne de akıl ile ulaşılabildiğini açıklamıştır. biyolojik, sosyolojik ve duyumların deneyler ile algılanması ki bu algı da denemelerden ziyade tam anlamıyla cevabı verilen sorulardan değil de alışkanlık mı sorusunu getiriyor akla ya da tüm bilgiye deney ve akıl yoluyla ulaşabiliyor muyuz? zaten kant bu iki felsefeye karşı bir eleştiri getirerek bu felsefenin özünü oluşturmuştur. öte yandan gördüklerimizin bilince yansıması veya idelar dünyası gibi düşünceleri de eleştirmek gibi detaylı beyin jimnastiği yapıyor.

    ayrıca kendimizi tam da bu felsefeye göre şekillendiriyor muyuz? tabi ki hayır.