Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Omayraaa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

245 entry 264 konu hiç puanı yok
27.08.2024 10:38 son işlem tarihi takip etme takip et

karşıtların birliği

Bir tane rahip iktisatçı vardı Ortes. Hoş o dönem öncesi ve sonrasında iktisatçı çok din adamı vardı ya.. Venedikliydi yanılmıyorsam. ''İktisadi iyilik ile iktisadi kötülük birbirini dengeler'' demişti. Yine kendisi gibi iktisatçı olan ve sonrasında gelen bir kilise rahibi Townsend'de buna benzer bir görüşle ''yoksulluğa zenginliğin zorunluluğu'' demişti. Ayrıca Ortaçağ hep çağ.. Artı değeri bir sonuç değil de neden olarak alan klasik iktisatçıları düşününce nasıl da çark ediyor. Ricardo ve Smith'den özellikle bahsetmeyeceğim. Smith'in bir öğrencisi vardı, elle tutulur daha isabetli şeyler yazan. İsmini hatırlamadım ama soyismi Eden mıydı? İsim hafızam köreliyor. :) Neyse bu sadece bir anekdottu.

Yani burada yoksulluğa teorik ve pratik manada karşı çıkmayı bir nevi Tanrı'nın düzenin bozma Tanrı'ya karşı çıkma diye karşı çıkıp öve insanlara da böyle telkin ediyorlardı. Sefaleti ebediyetleştirmek için ellerinden geleni yapıyorlardı. Hem mistik hem de bilinçli bir ekonomik bilgi dahilinde gerek devlet eli gerek teolojinin arkasına sığınarak topluma bu aşılanıyordu. Dinlerde bunu destekleyen söylemler bulunur. En azından o anlama gelen çok örnek vardır. İsa'nın yoksulların boyun eğme noktasında seslenişi vardı Luka'da. Ha bunları subjektif olarak değerlendirebilirsiniz. Dipnot: Yalnız Luther'e ayrı bir paragraf açmak lazım. Zira kendisini subjektif olarak değerlendiremezsiniz. Tarihin akışı içinde bir şeylerin olmasına sebep olmuştur bu zaten olağandır diye düşünüyordum önceden ama değil. Prenslere hizmeti de platon'dan mülhem tanrı-hükümdar halefi olarak gördüğü planlı..

Bir de tarih dediğimiz şeyin araştırılma noktasında kendi koşulları, yeri, zamanı içerisinde değerlendirme kuralı bardır. Katılıyorum. ''Tarih, sınıflar arası bir mücadeledir.'' Ve aynı zamanda kanlı bir sulak..

27.08.2024 10:38
  1. arşimet

    mekaniğin temeli atan büyük bilim adamlarındandır. suyun kaldırma kuvvetini hamamda yıkanırken 'buldum, buldum' diyerek kendini çıplak bir şekilde sokağa attığı rivayet edilir.

    bana göre ve tarihe göre de mühendisliğin kurucusudur. maalesef bütün bilim ve felsefe insanın başına gelen öldürülme onu da eksik bırakmamıştır.

     
  2. doğunun limanları

    amin maalouf'un muhteşem bir eseridir. devrim, aşk, ortadoğu, ihanet konularının ustalıkla işlendiği bir kitaptır, içerisinde geçen ve çok etkilendiğim bir sözü paylaşmak isterim. İki tane birbirine benzemeyen, toplumun ve ahlakın değer yargılarına göre iyi-kötü nitelendirilen kardeşe hitaben söylenen bir söz:

    'senin kardeşin,sana göre bir adım önde ve üstündür. Neden diye sorduğunda: 'Onun senin gibi namuslu,ahlaklı,ömrünü halka adamış bir abisi,senin ise onun gibi hırsız,rüşvetçi bir kardeşin var.'

     
  3. hermes

    Evet, Hermes! İlk ulak-habercilerdendir. Sofinin Dünyası kitabını okuyanlar bilir,orada mektupları taşıyan köpeğe de bu durumdan dolayı bu isim verilmiştir.

    Kendisini ışıkçı olarak nitelendiriyorum ve etkilendiği kişinin-felsefenin sahibi Zerdüşt diye düşünüyorum. Reenkarnasyon ve dejavuya inanıyor olsaydım kendisinin İdris Peygamber olacağını söyleyebilirdim çünkü kendisi de terzidir. Sonralarda ise Sühreverdi ile aynı görüşlere sahip olduğu kanaatine vardım.

    ve son olarak 'tanrılar ölümlü insanlar-insanlar da ölümsüz insanlardır' sözünün sahibi.

     
  4. hypatia

    'hepimiz birbirimizden farklıyız. yalnız bizi ayrıştıran şeyler birleştiren şeylerden daha fazladır...' sözlerinin sahibi ve günümüzde bilinen kadın profillerinden çok farklıdır. kendini; bilim,felsefeye adamıştır. inancı sorgulamıştır.

    kadının toplumdan,bilimden uzaklaştırılması gerektiğine inanan,dini iktidarın amaç ve aracı olarak kullanan insanlarca katledilmiştir.

     
  5. hypatia

    ilk matematikçi kadın filozof, bilim insanı, astronomiyle de uğraşan pagan dinine mensup İskenderiyeli kadındır. babası ünlü matematikçi ve akademisi olan theondur. haristiyanlığın yaygınlaştığı döneme denk gelmesi insanlık için büyük kayıplardandır.

    o dönemin hatta bugün klasik olan cadı ve büyücülükle suçlanmıştır. linç ve hunharca öldrülmüştür. ne yazık ki yaptığı hiçbir çalışma günümüze ulaşmamıştır.