Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Omayraaa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

246 entry 264 konu hiç puanı yok
12.10.2024 11:52 son işlem tarihi takip etme takip et

Cahil hoca

Jasques Renciere'nin çok faydalı eseri.. cahil hoca: zihinsel özgürleşme üzerine beş ders diye geçiyor tam olarak çevirisi. Emre Şan'ın bir röportajında geçtiği için okumuştum.

Aslında tekelleşen ve eşit olmayan koşullarda bir hakka sahip olup olmama durumunun sistemsel eleştirisini yaparken bir anlamda sosyo-ekonomik-politik durumun biyoloji veya evrim üzerindeki baskın etkisini ele alıyor.

Çok güzel bir çıkarım yapmıştı ki hemen altını çizmiştim.

'Toplumsal kötülüğün kaynağı 'bu benim' diyen kişi değil 'sen benim eşitim değilsin' demeyi akıl eden kişidir.

Bir gün ırklar üzerine konuşurken şöyle bir cümle kurmuştum; insan temelli bir şeyin ırk üzerinden mukayese, üstünlük ve tahakkümü her şeyden önce denge ihlalidir. Dile getirdiğim bir şeyi başka yerde okumak müthiş bir zevk veriyor.

Hülasası bir hoca kendi taktik kendi sistemi ile aslında karşısındaki üzerinde öğretme veya yeniden öğrenmede belirleyici olduğu için düşünce pratiğinin özgün ve herkes için aynı şartlarda olmasını söyler.

Benim aklıma da hep Platon'un bir köleye çözdürdüğü geometri sorusu gelmişti ki kitap da değinmişti. Tevafuk olundu.

Sanırım soru sormanın önemi üzerinde de duruyordu. Çünkü felsefe tarihinin karşıdakini en şaşkın duruma düşürdüğü şey Sokrates'in dogmatik olana soru ile aslında cevap vermeseydi..

Mesele burada zekanın üstünlüğü değil öğretme şekli..

Böyle idealize ettiği şeyler de yok değil. Biraz da öğrenmemin ya da özelde dil öğrenmenin kişinin arzusuna kalması vs..

Ben biraz toplumsal sözleşmeler bağlamındaki eğitim sisteminin olması gereken perspektifi üzerinden okuma yaptım.

'Bir zekanın başka bir zekaya tabi kılındığı yerde aptallaşma vardır.' Diye geçer ayrıca kitapta.

Dil öğrenme kısmının daha detaylı bir halini tüm eğitim sistemi içinde uygulama kısmına geçirsek de kaç yıl alınan derse rağmen tek kelime öğrenmeden gelip geçilen yılları başkasında görmesek..

12.06.2024 16:33
  1. penelope'nin örgüsü

    en beğendiğim destanlardan olan odysseia'da ki; güzel ve sadakatli penelope'nin evlenmemek adına bitmeyen örgüsü...

    bilindiği üzere odysseia troya savaşına katılmıştır. karısı penelope ve oğlu telemakhos, odysseis'nın ölmediğini düşünürler. bu sırada; penelope'nin sürekli görücüleri gelir. (hem zengin hem de güzelliğinden ötürü) fakat o kocasına olan sadakatinden ve sevgisinden dolayı evlenmek istemez. görücüleri oyalamak için de ördüğü bir örgünün, işlediği bezin bitmesi gerektiği şartını öne sürer. fakat zeki olan bu kadın, her gece örgüyü söker, sabah tekrar başlar. bu sayede örgü-işleme bitmez. (arada yarışmalar da önerir evlilik için)

    ayrıca bu görücülere yapılan yemek ikramından dolayı, neredeyse ocaklarına incir ağacı dikilir. -gülücük

    sonunda kocası döner ve görücülerle arasında kanlı bir dövüş olur. penelope muradına erer.

     
  2. solon

    millattan önce yaşamış atina'lı devlet adamıdır. kendisi yedi bilgelerdendir. yaptığı yasalar ile meşhurdur. demokrasinin temelini atmıştır. köleliği kaldırmıştır. tabii demokrasi ve kölelik kavramını bugünün değil o zamanın şartlarına göre değerlendirmek lazım. koyduğu ahlak yasaları da çoktur.

    doygunluktan şiddet doğar diyerek varsıllara gönderme yapmıştır. adalet herkes için aynı olmalı diyalektiğini savunmuştur ve pratiğe aktarmıştır.

    aynı zamanda şairdir. çok da mütevazi bir kişiliği vardır. öğrenmenin sonunun gelmeyeceğini söylemiştir.

     
  3. pisagor

    sayıların tanrısı pythagoras...

    ünlü matematikçi filozof. matematikteki çoğu şeyi ilk defa ispatı ile birlikte vermiş, kendi isminin de verildiği önermenin sahibi.

    o dönemde bir de okulu vardı ve öğrencilerine pisagorcular denilirdi. o her şeyin sayılara uyarlanacağını söylüyordu. yaşam bir matematikti. hatta notaları bile sayılaştırmıştır.

    dünyanın şeklinin küre olduğunu söylemişti ve ondan sonra gelen filozoflar, bu yönde araştırmalar yapmıştı.

    kendisi 'filozof' kelimesini ilk kullanan kişidir.

    o bir deha.

     
  4. anaksimenes

    milet'li filozof...

    thales'ten bahsettiğimizde, evrenin ana maddesinin su olduğunu söylemişti demiştik. işte anaksimenes'e göre ise evreni oluşturan madde havaydı. bu düşüncesi ise gördüğü her şeyi kaplayan öğenin hava olmasından ve devinimlerle her şeyin havaya dönüştüğünü söylemesiydi. fizikte var olan yoğunlaşma,buharlaşma, sıkışma özelliklerini ilk kez düşünceye dökmüştür.

    diğer filozoflardan farkı ise metafizik öğeleri ilk defa kendi felsefesinde barındırmasıydı. misal:ruh. 'canlı olan her şeyin ruhu vardır.' görüşünü öne sürmüştü.

    bu kavramı kendisinin yaşadığı döneme, şartlara göre değerlendirmek lazım. şimdi ki ruh kavramıyla doğal olarak farklıdır.

    bilimin ve insanlığın bu güne kadar gelişerek, reddederek ilerlemesine çok büyük katkıları olmuştur bu filozofların.

     
  5. anaksimandros

    thales'in öğrencisidir. doğa bilimcisiydi ve araştırdıklarını kaleme alan ilk filozoflardandır.

    thales'in; dünyayı tutan maddenin su olduğu düşüncesine karşılık, suyu da tutan bir şeylerin olduğunu söylemiştir. yani sonsuz bir boşluk...

    o'nun da ilgi alanı doğa, gökyüzüydü ve en çok meteorlarla ilgileniyordu. Bunu da bilimsel anlamda açıklayan ilk isimdir.

    ilk evrimcilerdendir.

    dünyanın yuvarlak olduğunu söylemişti.