Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Omayraaa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

246 entry 264 konu hiç puanı yok
12.10.2024 11:52 son işlem tarihi takip etme takip et

Mezar taşına yazılması istenen söz

"No gods na masters!"

04.02.2024 14:56
  1. karşıtların birliği

    Hegel, Hegel diyalektiğini ve idealizmini bilmeyen, anlamayan genç hegelciler rahatsız.

    Tanım: felsefe sözlüğü dağıtacağım.

     
  2. karşıtların birliği

    Şimdi birkaç anlamı bilinmeyen felsefe mefhumu kullanıyor diye sanırsın çığır açmış, sanırsın alaşağı etmiş düşünce sistemlerini. Nerden tutayım dersen elde kalıyor. Eskiler derdi ya; "Hat galat, imlâ galat, inşâ galat, manâ galat!"

    Şimdi diyalektik nedir ona bakalım: "gerçekliği ve onun çelişmelerini incelemeye yarayan ve bu çelişmeleri aşmayı sağlayan yolları aramayı öngören akıl yürütme yöntemi" bir nevi akıl yürüterek araştırma yapmak olarak anlayabilirsiniz. Hegel ise tez artı antitezin teze dönüşmesinden bahseder. Muhtemelen şahıs Hegelci, idealist... diyalektik materyalizmi idealizmin antitezi olarak yazmış. Yani şöyle olmuş şahsa göre, diyalektik materyalizm diyalektikten önce doğuyor ve tez halindeyken birisi gelip antitez oluşturmuş. (Gülücük)

    Şimdi üstüne üstlük tümden reddetme demiş bakın Marks ne diyor: "benim diyalektik metodum, hegelci metoddan esas bakımdan farklı olmakla kalmayıp onun tam tersidir, hegel'in muhtar bir süje haline soktuğu mantık anlayışı, ona göre gerçeğin yaratıcısı olup, gerçek bunun dış tezahürüdür. bana göre ise, tam tersine; ideal, insan beynine nakledilmiş ve çevrilmiş maddeden başka bir şey değildir."

    bir şey daha var, paradoks isterseniz çelişki deyin salt bir şekilde kaldırılamaz. Diyalektiğe ters.

    Tanım: Hegeltan diyalektiği ve materyalist diyalektiği çok uzun uzun yazacaktım da enerjim, tahammülüm yok artık bilgi paylaşımına.

     
  3. fargo

    Kara mizah, Teoloji, suç, cinayet...

    Oyuncular muhteşem ötesi yönetmenlik de hakeza öyle. Filmlerin kötü karakterleri ilgimi çekmezdi bu ilk oldu tuhaftır. Billy Bob Thornton Olması sebebiyle de normaldir. Malvo...

    Yalnız ilk sezonu çok tadında bırakmıştı. Durağandır ve konsantre olmak güçtür açıkçası. Dizi, birçok şeyi size bırakıyor. Dikkat dağınıklığı olunca kopabiliyorsunuz akışından. Sürükleyici olduğu söylenemez.

    İzlemek gerekir.

     
  4. Sessizliğin anarşisi

    Kitabın girişi şöyle aslında;

    En büyük edebi eseri, Tanrıyı

    Ve en güzel ütopyayı, anarşiyi

    Yaratabilmiş insana...

    Bunca yaratıcılıktan bunca bayağılığa düşebildiği için...

    Birinci entryde imla düzelsin diye girilen enrty. Dolayısıyla edit imla: (son cümlede ifşaya yerine ifşaat ve kesme işareti yüzünden soru işareti oluşmuş ilk alıntı kısmında)

    Yalnız giriş kısmı olmadan çok eksik olurdu başlık.

     
  5. Sessizliğin anarşisi

    Işık Ergüden eseri...

    Çevirinin piri hatta felsefe çevirilerinin mihenk taşı. Bazen sırf o çevirdi diye kitap alıp okuduğum oluyor. Kendisine ait kitabı okumak ise daha da heyecanlı. Yeni bir manifesto, sessizliğin ve sözün manifestosu.

    İnsan, insanı insanlaştırmaktan çıkaran ve ket vuran her şeye şiir gibi, salt hedefi bularak kötü söz kullanmadan kalem ile dokunabilir mi? Bu kitapta ortak paydası olanlar bir nebze anlar birbirini.

    "her büyük servetin arkasında bir suç gizlidir" diyen balzac'tan, "mülkiyet hırsızlıktır" diyen proudhon?a; eşitsizliğin kaynağını, etrafını çevirdiği toprakları kendinin kabul ederek, eline aldığı sopayla burayı koruyan ilk insanda gören rousseau'dan, "banka soymak değil, banka kurmak suçtur" diyen bakunin'e? toplum tarihi, paranın ve sopanın iktidarının iktisadın ve politikanın yegane temeli olarak suçun tarihidir. hiyerarşik bir sistem halinde örgütlenmiş tüm kurum ve kitleler, suçun varlığı etrafında buluşurlar."

    Okudukça arının her çiçekten aldığı tozları geliyor akla. Hangi filozofu seviyorsanız o kokuyor. Üstelik bizden, bu topraktan... çağa uygun, toplum analizi ne ararsanız var.

    "hareketin ve hızın başat hale geldiği bu çağ sonunda, yaratıcılık, duygu ve zeka yoksunu insan, suçu genelleştirdi. hareketin, hızın öncesi ve sonrası arasında yalnızca bir tür kilitlenme hali, zihinsel ve bedensel aptallık, bellek yitimi, uyuşukluk ve sarhoşluk kol geziyor."

    Ve son bir alıntı;

    Söz söz değil artık: gürültü, dedikodu, itiraf, ifşaya; iftira, ispiyon, ironi, parodi...