Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Omayraaa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

246 entry 264 konu hiç puanı yok
12.10.2024 11:52 son işlem tarihi takip etme takip et

saatleri ayarlama enstitüsü

yıllar önce okumuştum bugün tekrar okuma ihtiyacı hasıl oldu.

ara ara bu romanın tenkitini yapacağım.

hayırlı olsun..

30.05.2024 14:23
  1. kör baykuş

    sadık hidayet'in; orijinali buf-i kur olan ve behçet necatigil'in mükemmel çevirisi ile bize kazandırdığı dev romanı. romandan ziyade şiir tadında bir felsefe eseri. varoluş acısı çeken yazarın olağanüstü yapıtı. ölüm, aşk, çaresizlik, karşılıksız sevda, acı, cinayet, ihanet ne ararsanız var o kısacık sayfalarda. fars edebiyatını hatta Hint etkisi ile harmanlayarak çağdaş bir tarzda sunmuştur. eserde çoğu filozofun/edebiyatçının/şairin tadını ve izini bulacaksınız.

    ''yaralar vardır hayatta, ruhu cüzzam gibi yavaş yavaş ve yalnızlıktan yiyen, kemiren yaralar.''

    ağır bir eser, iç dünyasını aktarıyor hidayet hatta bilinçaltını. kişiliğinin ötesinde bir eser. tasvirler olağanüstü. ayna ile benliğin yüzleşmesi.

    derin, efsunlu, etkileyici, zengin...

     
  2. Charles darwin bir doğabilimcinin evrimi

    Richard milner'in, darwin'in hayatını çok güzel bir tat ile sunduğu eseri. bir araştırma ve biyografi olmasına rağmen roman tadı veriyor. yazar yanılmıyorsam bir bilim merkezi ya da darwin müzesinin müdürüydü.

    darwin'in teori ve bilime kattığı verilerine, araştırmalarına, kitaplarına bakmadan önce bu yapıtı okumanızı öneririm. çocukluk döneminden, ailesi ve ailesi olan ilişkisi, akrabalarının hayatı, eğitim hayatı, papaz okulundaki eğitimi, hayatını değiştirecek yolculuğa olan kararı ve bu yolculuk esnasında tüm yaşadıkları, yolculuk sonrası yayınladığı -ele aldığı eserlerin serüveni hakkında kısa kısa bilgiler veriyor.

    resimlerle de desteklen kitap çok güzeldi. tavsiye edilir.

     
  3. bekaretin el değmemiş tarihi

    hanne blank'ın olağanüstü bir araştırma ile yazdığı eser. 'bekaret' olgusunu tüm haliyle ele almıştır. sosyolojik, etik, biyolojik, tıbbi, tarihi şekilde... hatta arkeolojik veriler dahi kullanmıştır. yazarın her ne kadar emeği büyükse çeviriyi yapan emek Ergün'ün de hakkı yenilemez. arada; bu coğrafya, kültüre, geleneğe dair de bilgiler de veriyor.

    çok enteresan ve derin bilgiler var kitapta. bu konuya çok farklı bakmanızı sağlayacaktır, ki bu konuya merak duyanlar için birçok sorunun cevabı verilmiştir. bazı toplumlar ve insanlar için büyük bir duvar ve tabu olan bekaret konusuna detaylı ve kapsamlı bir araştırma sunmuştur.

     
  4. İsa'ya göre İncil

    Jose Saramago'nun kırmızı kedi yayınlarından okuduğum, çevirisini de çok beğendiğim olağanüstü zeka ile yazılmış Nobel edebiyat alan yapıtı. Öncelikle üsluba değinecek olursak, isminden de ipucu vereceği gibi bir elçi-Peygamber kabul edilen İsa'nın hayatını farklı bir hayal dünyası ile yazdığı, yazılış tarzının da kutsal kitaba çok benzediği bir tarz vardır eserde. Hatta noktalama işaretleri ve paragraf/paragrafı başı çoklukla bence sırf bu yüzden yani kutsal kitap havası için kullanılmamış. Çok doğal duruyor lakin mükemmel yazılmış.

    Bana göre incil'den bile daha güzel. En güzel tarafı ise İsa'nın kitaptaki sorgulamaları, sizin de sorgulamanız için tüm kapıları açık bırakıyor. Burada İsa normal bir anne Babadan doğuyor, kardeşleri var, kadını var. Babası Yusuf'un yaptığı hatadan dolayı evi terk ediş ile var olmayı irdeliyor. Çobanlık, balıkçılık yapıyor. Mecdelli Meryem ile tanışıyor. Tanrı ve şeytan insan kılığında bu eserde. Onlarla konuşuyor ve hesap soruyor. Kurgu, çelişkisiz ve isabetli akıyor.

    İdealizme özelde ise tek Tanrı/semavi dinlere farklı bir perspektif getirmiştir. Arada olan Kahramanlarla olan diyaloglar çok akıllıca. ''Tanrı'nın eli kılıçla masum bir beden arasına girmekten acizse, hiçbir işe yaramıyor denektir. ''

    Evet, Avrupa'da da ikinci İncil olarak geçiyor Nobel edebiyat aldıktan sonra.,zira ilk yazıldığında büyük tepki alıyor. Özellikle İsa'nın Tanrı ile olan konuşmaları çok etkileyici tabii arada şeytan da müdahil oluyor bu konuşmalara. Havariler ile tanışma ve akibetlerine de değiniyor.

    Kullandığı kelimeler ve roman gerçekten çok iyi. Nitelikli bir yazınsal sunmuştur jose Saramago bizlere. Çoğu değeri Eti ve kemiği ile insani duyguları olan gerçek ile sunmuştur. Tek kelime ile dahice.

    ''Savaşı kaybedeceksin ama her dövüşten galip çıkacaksın.''

    Okumak ve okutturmak lazım.

     
  5. Goriot Baba

    honore de balzac'ın çok iyi psikolojik, sosyolojik tahlilleri olan romanı. tasvirler biraz ağır, sabırla okumak lazım. sayfaları hızla ilerlemeyen bir eserdir. sınıf ayrımı çok iyi ya da gizli vurgulanmış. özelde bir babanın vefasız çocuklarına rağmen onlardan medet ummayan ve sevgisi esirgememesini hüzünlü bir şekilde anlatıyor. yer yer Tanrı'yı sorgulayan diyaloglar da var. açıkçası baştan aşağıya acı akıyor kitapta.

    rastignac... asıl bu ismi duyduktan sonra kitabı okumuştum. iyi bir insan. gerçi düşündüm de eserde iyi-kötü, zengin-fakir vs. olguları üzerinde de durulmuş.

    sabır isteyen bir yapıt.