Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Omayraaa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

239 entry 263 konu hiç puanı yok
04.02.2024 14:56 son işlem tarihi takip etme takip et

Nazım Hikmet 15 Ocak

benim için nazım şudur;

- madem ki bu kerre mağlubuz

netsek, neylesek zaid.

gayri uzatman sozu.

mademki fetva bize aid

verin ki basak bağrına mührümüzü..

..

yağmur çiseliyor. serez çarşısı dilsiz,

serez çarşısı kor.

havada konuşmamanın, görmemenin kahrolası hüznü

ve serez carsisi kapatmis elleriyle yüzünü.

İyi ki doğmuş..

15.01.2024 10:16
  1. cesur yeni dünya

    aldous huxley'in; kara-ütopya, anti-ütopya, distopya tarzında ele aldığı ve lisedeyken George orwell'in 1984 eserini okuduğumuzda bu kitabın da ona karşı yazıldığını söyledikleri yapıt. esasında bilim-kurgu demek de yeridir. sınıf bilincinin oturtulmadığı ki uykuda öğretim meşhurdur, anne-baba realitesi olmadan yapay yollarla üretilen insanların nasıl olacağının portresi olan eserdir.

    kitapta sınıflar vardır. herkesin kendine göre ayrıcalığı ve görevi ayrıca tanrısı/denetçisi olan alışılmışın dışında bir yapıt. kullandığı her kavram her olgu kendi çağının, geçmiş ve gelecek çağın iyi bir eleştirisi şeklindedir. soma adında hapların kullanılması, uyuşturucu görevini yürüten ki bu da dine tekabül ediyor eserde, 'şartlandırma' mekanizmaları ve duyguları ile insanın kendini mutlu sandığı bir yeni dünya...

    kapitalizm ve özelde ABD'ye ince göndermeler var. zaten kitaptaki kahramanların isimleri (misal:ford) bu tezin ispatıdır. işin tuhaf tarafı zaman geçtikçe kitaptaki kurgu size çok da absürd gelmiyor. birebir yaşadıklarımıza/gördüklerimize/yönetime tekabül ediyor. rejimler eleştirisi, birçok değeri metalaştıran sistemleri yargılama iyi bir şekilde sunulmuştur.

    hayaldi gerçek oldu pardon distopyaydı reel oldu. özgür irade kavramı bu kadar zihnimizde vuku bulmamıştı.

    şiddetle tavsiye edilir.

     
  2. el-cezeri

    tarihin sayfalarına sibernetiğin kurucusu olarak geçmiş; şimdiki cizre dolaylarında yaşamış (ismaile cıziri)bilim adamı, mühendis. artuklu beyliği döneminde yaşadığı söylenmektedir. kendisi ünlü bir fizikçidir de. icat ettiği makineler halen kullanılmaktadır. robotu yapan ilk bilim adamı.

    bugün ve geçmişte avrupa'ya ilham kaynağı olmuş ve oradaki aydınlanmayı derin ölçüde etkilemiş el-Cezire'nin, kendi coğrafyamızda eğitim-bilim alanında tanıtımının yapılması ve nesillere örnek gösterilmesi gereken önemli bir bilim adamıdır. kitab-ül hiyel en bilindik eseridir.

     
  3. çavdar tarlasında çocuklar

    yeni baskısı ve çevirisi ile okuduğum, isminden ötürü ön yargı ile baktığım ve beni yine utandıran jerome david salinger'in romanı. okuduğum güzel kitapların arasına girdi. evet kurgusundan ziyade büyümeye başlayan bir çocuğun gözünden dünya, yaşam ve insan analizleri. ezberleri bozan, ezberlere ve dayatmalara başkaldıran holden'in kardeşine olan sevgisi çok etkileyici.

    'bir şeyi yapıp/yapmayacağınız ancak yapınca bilebilirsiniz.'

    ergen dönemi kaliteli manada sunan sayılı eserlerdendir. herkese hitap eden, sorgulamanın portesini bulacağınız bir eser. iç hesaplaşmasını ve bilinçaltını sunarken aslında birçok kişinin de beynini/yüreğini yansıtıyor.

    evet belki kahramanlar çok pasif/sıradan gibi duruyor ama yine de herkese bir şeyler kazandıracak bir yapıt.

    nötr-negatif-pozitif manada niteliklerine karar veremeyeceksiniz.

     
  4. med-czr

    'kendi halinde bir yazar' diyeceğimi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. nicki; bir ruh halini de temsil eden bir kavramdan geldiğinden ötürü, özüm (yani ben,azerice)metafizik şeyleri kabul görmediğimden ve entrylerinde de bunu hissetmediğimden dolayı kesin coğrafya bilimini icra ediyor diye düşünüyorum. kıyılara nefes aldırmayan zat.

    kozmopolit yapısını; entrylerine bolca yansıtıyor hatta bazen onun entrylerini nicke dikkat etmesem !ben mi yazdım' diye med-cezir hali vuku buluyor benliğimde. puan derdi olan bir yazar! (yersen)

    iyi biz gözlemci ve bu duyusunu absürdizme inat ısrarla kullanıyor. rassal realitesini bir keskin nişancı gibi tutturuyor. (nereden buluyorsa okumadığım kitapları artık)

    espiri konusunda baya bir spiritüel hatta espirileri entrylerde/başlıklarda raks ediyor. -gülcük

    ha bu arada tez canlı.(kahkaha)

    sözlük için tavsiyeleri bol olan duyarlı yazar. belki de tdk'dan emekli. (yazar burada yaşlı demek istemedi kesinlikle)

    kalemi kırılsın ay pardon daim olsun.

     
  5. silahlara veda

    ernest hemingway'ın savaş realitesini tüm çıplaklığı ile anlatan eseri. birinci dünya savaşı esnasında özel olarak askerlerin gözlemlerini barındırıyor kendi içinde. yazarın bizzat yaşadığı olayları müthiş gözlemleri ile aktarması ise size tam olarak o ambiyansı yaşatıyor. yaralanma ve tedavi sürecine de değinen bir kesitte bulunur eserde.

    savaş ortasında aşktan da geri durmayan kahraman silaha veda ederek en mantıklı olan şeyi yapıyor. çünkü geri çekilme esnasında bir de hukuksuz yargılamalar ve infazlar başlıyor.

    hayalini kurdukları yaşam için bin bir zorlukla meşakkatli kaçışlar. savaşın absürdlüğünü akıcı ve sürükleyici bir dil ile sunuyor.

    sonuçta savaş dediğiniz şey anlamadığımız ne varsa odur.