1 2 3 4 5 6 7 8

Omayraaa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

249 entry 265 konu hiç puanı yok
26.11.2024 15:16 son işlem tarihi takip etme takip et

Dünya felsefe günü

2024

DÜNYA FELSEFE GÜNÜ

MESAJI

Değerli Arkadaşlarım,

Değerli Felsefeseverler,

Günümüzde gitgide yayılan ve çelişkili bir ifadeyle "medenî ilkellik" dediğim olgunun temelindeki ana düşünsel nedenlerinden biri, 'hak' ile 'çıkar' arasındaki farkın yeterince görülememesidir.

İkibindörtyüz yıl önce Sokrates'in yaptığı, ama üstünde durmadığı hak tanımına göre, 'hak' derken kastedilen, bu hak kimin hakkıysa, ona muhakkak verilmesi gereken bir şeydir ?bir "borç" olan ve geri verilmesi gereken bir şey.

'Çıkar' ise, kimin çıkarıysa, onun hak ettiğinden daha fazlası, başkasından/başkalarından eksilen daha fazlasıdır. Çıkar kavramı çatışmayı içerir. Çıkarlar çatışır. "Ortak çıkarlar" da, başkalarının ortak olan ya da olmayan çıkarlarıyla çatışır.

Dünyamızda barış isteyenlerimizin 'hak' ile 'çıkar' arasındaki farkı görmesi ve bunun etik gerekleri üzerinde düşünmesi dileğiyle, sizlerin ve sevdiklerinizin Dünya Felsefe Gününü kutlar, saygılar sunarım.

İoanna Kuçuradi

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı

19.11.2024 13:40
  1. supporters harikalar diyarında

    Hoş bulduk..

    Engels'ten mülhem oblomovluğun hatta pesimistliğini kökeni mantar etkisi..

     
  2. Ruhlar evi

    Isabel Allende..

    Bittiğinde elimi nereye koyacağımı kestiremeyecek denli bir boşluğa attı. Muazzam bir roman..

    Kurgusu çok tutarlı olunca her şey damıtılmış güzel bir şey gibi ilerliyor. Marquez sevenleri okudukça tatmin edecek ve o tadı verecek bir yazınsal..

    Genelde kuşak aktarım ve dönüşümlere bu şekli ile şahit olmak beni çok mutlu eder. Büyülü bir gerçeklikle vermesi de yazarın yazı üslubunu ele veriyor.

    Bazen kendini bulduğun karakter ve durum hatta sosyal-siyasal-sınıfsal ile özdeşim kuruyorsun. Çok uzak bir coğrafya ve kültür olmasına rağmen birçok yaşanılanı aynı tezahürü ile yaşamış olmak yer yer şaşırtıyor.

    Dolayısıyla zihinsel bir yakınlık ve aksi bir uzaklık gelgitleri oluyor. Toplumsal cinsiyet, feodal kodlar, sınıfsal çatışmalar, siyasal bunalımlar, dönüşümler, ölümler, aşklar, devrim, karşı-devrim..

    sanki kadınlar okusa daha hoşuma gider diye düşünüyorum.

    Clara'yı sevdim; ailede tüm deliliğin tek kişide toplanmadığını söylemişti istemsizce gülmüştüm.

    giriş ve bitiş sözü aynı; 'barrabas bize denizden geldi.'

     
  3. supporters harikalar diyarında

    Halüsinojen etkisi gösteren mantar tükettiyse bu ara..

     
  4. kendine ait bir oda

    Hermenötik bir şey olduğunu düşündürtmeden yazacaksam toplumsal cinsiyet meselesini ekonomi-politik üzerinden net ve keskin ifade edecek bir yazın..

    Feminizmi hali hazırda erkek düşmanlığı ve dilediğince seks yapmaya indirgeyen fikriyatsızlığa kadının edebiyattaki yerini anlatırken sosyal sözleşmeler içinde sınıf hegemonyasını karşının yüzüne fırlatmış Woolf ablamız.

    Tabi ne kadar anlaşılırsa..

    Yani kadın da parası olmadığı için üretim ilişkilerinin sonucunda konumlandığı yer itibari ile herhangi bir dönem veya tarihte herhangi bir şeye çabuk atılamamıştır.

    Bu kadar..

     
  5. kendinize bir kızılderili ismi verseniz

    'Biteviye okuyan karanlık saçlı buz kütlesi..'

     

 

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam