Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

İsa'ya göre İncil

paylaş araştır

 

  1. Jose Saramago'nun kırmızı kedi yayınlarından okuduğum, çevirisini de çok beğendiğim olağanüstü zeka ile yazılmış Nobel edebiyat alan yapıtı. Öncelikle üsluba değinecek olursak, isminden de ipucu vereceği gibi bir elçi-Peygamber kabul edilen İsa'nın hayatını farklı bir hayal dünyası ile yazdığı, yazılış tarzının da kutsal kitaba çok benzediği bir tarz vardır eserde. Hatta noktalama işaretleri ve paragraf/paragrafı başı çoklukla bence sırf bu yüzden yani kutsal kitap havası için kullanılmamış. Çok doğal duruyor lakin mükemmel yazılmış.

    Bana göre incil'den bile daha güzel. En güzel tarafı ise İsa'nın kitaptaki sorgulamaları, sizin de sorgulamanız için tüm kapıları açık bırakıyor. Burada İsa normal bir anne Babadan doğuyor, kardeşleri var, kadını var. Babası Yusuf'un yaptığı hatadan dolayı evi terk ediş ile var olmayı irdeliyor. Çobanlık, balıkçılık yapıyor. Mecdelli Meryem ile tanışıyor. Tanrı ve şeytan insan kılığında bu eserde. Onlarla konuşuyor ve hesap soruyor. Kurgu, çelişkisiz ve isabetli akıyor.

    İdealizme özelde ise tek Tanrı/semavi dinlere farklı bir perspektif getirmiştir. Arada olan Kahramanlarla olan diyaloglar çok akıllıca. ''Tanrı'nın eli kılıçla masum bir beden arasına girmekten acizse, hiçbir işe yaramıyor denektir. ''

    Evet, Avrupa'da da ikinci İncil olarak geçiyor Nobel edebiyat aldıktan sonra.,zira ilk yazıldığında büyük tepki alıyor. Özellikle İsa'nın Tanrı ile olan konuşmaları çok etkileyici tabii arada şeytan da müdahil oluyor bu konuşmalara. Havariler ile tanışma ve akibetlerine de değiniyor.

    Kullandığı kelimeler ve roman gerçekten çok iyi. Nitelikli bir yazınsal sunmuştur jose Saramago bizlere. Çoğu değeri Eti ve kemiği ile insani duyguları olan gerçek ile sunmuştur. Tek kelime ile dahice.

    ''Savaşı kaybedeceksin ama her dövüşten galip çıkacaksın.''

    Okumak ve okutturmak lazım.

     
  2. teşekkürler, okumuş kadar olduk dediğim eserdir.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.