Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

kabare

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,406 entry 145 konu hiç puanı yok
24.11.2023 11:12 son işlem tarihi takip etme takip et

ak zambaklar ülkesinde

ak/beyaz zambaklar ülkesinde; finlandiya'yı ziyaret eden bir gezginin gezi notlarından derlemesi gibi. kitap, grigory petrov tarafından yazılmış. gazi mustafa kemal atatürk de, o yokluk yıllarında temin edip okuyabildiği bu kitabın okullarda okutulması tavsiyesinde bulunmuş. bu kitabı okumalı, okutturmalı... eğitimde geldiğimiz seviyeye bakılırsa sonuçları, hiç de iç açıcı görünmüyor.

finlandiya, dünya coğrafyasındaki yeri itibariyle toprakları, iklimi diğer ülkelere nazaran pek de avantajlı olmadığı bilinen küçük, soğuk 5,5 milyon nüfuslu bir iskandinav ülkesi. bizim ankara'nın nüfusundan az nüfusu da. ne var ki bu küçücük devlet, dünyanın en mutlu insanlarının memleketi diye anılıyor ve yine dünyada eğitim konusundaki başarısı ile en iddialı ülke olmuş. dolayısıyla bu başarıyı ekonomiye de taşımışlar.

konuyu özetleyecek olursak; eğitimde akılcı bilim ve tekniği kullanarak, sağlıklı bir sistem kuran finlandiya , -bu sürecin doğal getirisi olarak- ekonomisindeki başarı grafiğini de yükselterek, insanlarının mutlu olmasını sağlamıştır.

ne diyelim, umut kesilmez umuttan, darısı başımıza.

dipnot. " demek ki neymiş, eğitim şartmış. fakat nasıl bir eğitim? bu soruyu irdelemek lazım. "

17.11.2023 12:58
  1. melankolik şarkılar

    ayriyeten ,"dertleri zevk edindim, bende neş'e ne arar" diyen bir milletin mümessilleri olduğumuzdan, biz de bu türün meraklılarındanız. son günlerde gittiğim bir konserde dinlemiştim duman'ın bu şarkısını. o gün bugündür dilime takılmış, düşmüyor bir türlü.

    ...

    hep kaçıp yeni bir adım atarken

    dibine kadar çileye batıp çıkarken

    içine atıp atıp yoluna basıp giderken

    su gibi akıp geçer zaman

    gezdin, tozdun aman aman aman

    sazdın, sözdün aman aman aman

    giderek üzdün bizi zaman

    incecik izdin aman aman aman

    sıraya dizdin bizi zaman...

    anladım ki; biz bu tarz müzikleri çok seviyoruz.

    sezen aksu, duman, müslüm gürses, teoman ilk aklıma gelen müzik insanları. hele bir leyla the band var, "yokluğunda" diye bir şarkısıyla 196 milyon kez dinlenmiş, tıklanmış. oysa ki şarkı inleyen nağmelerle dolu. ancak biz melankolikler için böylesi en ideali demekki.

     
  2. melankolik şarkılar

    dinledikçe insanı karamsırlığa sürükleyen, çekilen çilelerin dile geldiği, meraklısının çok olduğu şarkılardır. acılı aşkları anlatır genelde. ve çoğunluk arabesk türünde olsa da pop müziğinin içinde de örneklerine rastlamak mümkündür.

     
  3. yılmaz büyükerşen

    eskişehir'i yaşanabilir şehir haline getiren dehadır kendileri.

    profesör doktor yılmaz büyükerşen; büyükşehir belediye başkanlığı döneminde eskişehir'e avrupa şehri niteliği kazandıran ayrıca eskişehir ile kardeş şehir olan almanya'nın frankfurt şehir belediyesiyle geliştirdikleri birçok ortak projeleriyle; türkiye'nin avrupa ve dünyadaki övünç kaynağı olmuştur.

     
  4. pudra

    ayaklarında mantar hastalığı olanlar, kapalı ayakkabı giyiyorlarsa, ayakta gelişen terlemeyi önlemek, teri almak amacıyla ayak parmak aralarına da serpiştirilen madde.

    ve eskiden pirinç unundan imal edilirmiş. günümüzde ise çeşitli kimyasal madddeler de işin içine girmiş.

     
  5. Öğlen molası

    o harman yerinde ve işini bitirmiş olmanın verdiği rahatlama hissiyle, günün yorgunluğuna rağmen sevdiğinin yanında olmasının verdiği güven, huzur sonrası samanların üzerinde mutluluk uykusu...

    van gogh 37 yıllık ömrünün son iki yılında toplam 860 yağlı boya resim çiziyor. birçok yeni akımın da öncüsü.

    diğer adı "siesta" olan "öğlen uykusu" tablosu, innsanı alıp götüren bir etkiye sahip; bir başka güzel ve huzurlu.