1 2 3 4 5 6 7 8

kabare

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,358 entry 138 konu 194 puan
22.09.2023 16:40 son işlem tarihi takip etme takip et

okullar açıldı

...yeni bir eğitim öğretim yılı daha başladı.

imkanları kısıtlı velilerimize,çilekeş öğretmenlerimize,koşu atlarına dönüştürülen yarışmacı öğrencilerimize hayırlı olması dileğiyle...

09.09.2019 09:51
  1. hünnap

    geçenlerde uğradığım burhaniye köylü pazarından öylesine alıvermiştim, çayın yanında yerim diye. nitekim yedimde , doğrusu pek yakıştılar. bundan böyle ne zaman çay içecek olsam tatlandırıcı olarak kullanacağım. kendisine bakacak olsan küçücük, yuvarlak, kahve-kırmızımsı leblebi gibi bir meyve. -kurusundan bahsediyorum elbette- biraz iğdeyi andırıyor. iğdenin biraz daha küçük, yuvarlak ve etli olanı. meyvesi küçük fakat öğrendiğim kadarıyla marifetleri pek büyükmüş hünnapcağızın. örneğin ; ? lif içeriği yüksek olan hünnap sindirimi düzenler, kabızlığa karşı iyi gelir. lifli beslenmek kolorektal kanser riskini de düşürür. lifli beslenme ile kalp hastalıkları riskini artıran kolesterole karşı da koruma sağlar. yapılan araştırmalar sonucunda diyabet, sarılık, yara ve ülser tedavisinde kullanılması önerilir.? o halde ne yapıyoruz; bu değerli meyveyi mutfağımızdan hiç eksik etmiyoruz. ;)

     
  2. güne bir söz bırak

    hz. mevlana diyor ki ; 'zor diyorsun, zor olacak ki imtihan olsun.'

     
  3. basmati pirinci

    himalaya dağlarının eriyen minerali vitaminli karların suyu ile beslenen bu pirinç çok faydalıdır. bu pirinç türü diğerlerinden farklı. bir kere şeker oranı en düşük diye biliniyor. bu nedenle hem diyabet/şeker, hem de çölyak hastalarınca rahatlıkla tercih edilebilir. hindistan menşei olan pirinç, nişasta ve gluten içermemekte. denedim gerçekten pişirmesi çok kolay ve oldukça da lezzetli. uzun süre tokluk hissi verdiği ve kalorisi düşük olduğu için sporcular tarafından da tercih edilen basmati pirincinin diğer pirinçlere göre faydalarından bazıları şöyle imiş;

    gluten bulunmaz.

    diğer pirinçlerden daha sağlıklıdır ve alerji etkisi yoktur. çölyak rahatsızlığı ve gluten intoleransı olanlar yiyebilirler.

    şekerinin dengede kalmasını sağlar.

    glisemik indeksinin düşüklüğü belirli bir süre tokluk hissi vermektedir.

    böbrek taşının çıkmasını engeller.

    basit karbonhidratlar yerine sağlıklı kompleks karbonhidratlardan oluştuğundan vücudun hızlı ve uzun süreli enerji almasına destek olur. bundan dolayı sporcuların beslenmesinde tercih edilmektedir.

    içinde bulunan magnezyum ve demir mineralleri kalbin daha sağlıklı olmasını destekler.

    nişasta oranı çok düşüktür. diğer pirinç çeşitlerine göre hızlı bir şekilde sindirilir. bundan dolayı hazmı kolay hale getirir, bağırsakların iyi bir şekilde çalışması ve korunması açısından oldukça etkilidir.

     
  4. şu an çalan şarkı

    emre aydın - akustik

    git

    git gideceksen bekleme

    farklı değilsin sen de

    gideceksen bekleme

    adam olmaz, dedin senden

    adam nedir dedim içimden

    fark etmezdi değişseydim

    güvenseydim ya da salıverseydim

    git gideceksen bekleme

    farklı değilsin sen de

    gideceksen bekleme

    git gideceksen bekleme

    başka bir şey söyleme

    gideceksen bekleme

    artık olmaz, dedin senle

    çok eskitti beni bu hikaye

    tamam dedim, tamam kabul

    laf anlatılmaz ki gerçeğe

    git gideceksen bekleme

    farklı değilsin sen de

    gideceksen bekleme

    git gideceksen bekleme

    başka bir şey söyleme

    gideceksen bekleme

    ben üşümem, sen geç beni

    sıkı giyin kandırma kendini

    bir şairin, şiirinden ibaret

    tüm bildiğin, büyük ihtimalle

    git gideceksen bekleme

    farklı değilsin sen de

    gideceksen bekleme

    git gideceksen bekleme

    başka bir şey söyleme

    gideceksen bekleme...

     
  5. talasemi

    genetik bir illet.

    aileden genler vasıtasıyla, kalıtım yoluyla taşınan, diğer adı; akdeniz anemisi olan hastalık.

    normal, sağlıklı insanlarda nefesle alınan oksijeni dokulara ulaştırmak için alyuvarlar içinde bulunan "hemoglobin" adında bir protein bulunurken; talasemi hastalarında hemoglobin yapımı ya yoktur veya yetersizdir. bu durumda ya alyuvarlar düzgün çalışamamakta veya zamanından önce parçalanmasına neden olmakta. talasemi hastalarında alyuvarların yıkımı ile gelişen ciddi bir kansızlık ve bu hücrelerin yıkımı sonrasında gelişen sarılık hastalığı görülmektedir.

    uzmanlar bu hastalığın tedavisi ile ilgili şu sonuca varmışlar; talasemi hastalığı ömür boyu ayda bir kan transfüzyonu almayı ve bu kanla alınan demirin vücutta birikimini engellemek amacıyla da ömür boyu ilaç kullanmayı gerektirir. tam düzelme ancak kemik iliği nakli ile olabilmekte.