Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

kabare

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,406 entry 145 konu hiç puanı yok
24.11.2023 11:12 son işlem tarihi takip etme takip et

ak zambaklar ülkesinde

ak/beyaz zambaklar ülkesinde; finlandiya'yı ziyaret eden bir gezginin gezi notlarından derlemesi gibi. kitap, grigory petrov tarafından yazılmış. gazi mustafa kemal atatürk de, o yokluk yıllarında temin edip okuyabildiği bu kitabın okullarda okutulması tavsiyesinde bulunmuş. bu kitabı okumalı, okutturmalı... eğitimde geldiğimiz seviyeye bakılırsa sonuçları, hiç de iç açıcı görünmüyor.

finlandiya, dünya coğrafyasındaki yeri itibariyle toprakları, iklimi diğer ülkelere nazaran pek de avantajlı olmadığı bilinen küçük, soğuk 5,5 milyon nüfuslu bir iskandinav ülkesi. bizim ankara'nın nüfusundan az nüfusu da. ne var ki bu küçücük devlet, dünyanın en mutlu insanlarının memleketi diye anılıyor ve yine dünyada eğitim konusundaki başarısı ile en iddialı ülke olmuş. dolayısıyla bu başarıyı ekonomiye de taşımışlar.

konuyu özetleyecek olursak; eğitimde akılcı bilim ve tekniği kullanarak, sağlıklı bir sistem kuran finlandiya , -bu sürecin doğal getirisi olarak- ekonomisindeki başarı grafiğini de yükselterek, insanlarının mutlu olmasını sağlamıştır.

ne diyelim, umut kesilmez umuttan, darısı başımıza.

dipnot. " demek ki neymiş, eğitim şartmış. fakat nasıl bir eğitim? bu soruyu irdelemek lazım. "

17.11.2023 12:58
  1. şekerle savaşmak

    "hazır çorbaların, ketçap ve hazır salata soslarının içinde bile gereğinden fazla şeker var. tam anlamıyla "şeker denizinde boğulma sendromu" durumu yaşıyoruz. bedenimizin bu kadar çok şekere asla ihtiyacı yok. bu kadar şekeri tolere etme yeteneği de söz konusu değil. bu kadar fazla şekere ne pankreas, ne karaciğer dayanır, bu kadar yükü de ne kalbimiz ne de damarlarımız kaldırır."

    bunu ben söylemiyorum, dr.osman müftüoğlu hocamız söylüyor bunları. "tatlı çılgınlığı" yaşıyoruz diyor.

    bütün bunların sonucu ortada...son yıllarda çığ gibi artan şeker hastalığı. bu hastalığın uzantısı organ yetmezliklerinden ölümler...

    ne zaman birileri çıkıp bu "çılgınlığa" dur diyecek, merak ediyorum.

    yeni nesil maalesef bu konuda oldukça zayıf. genetiği değiştirilmiş gıdalar tüketmekten muztarip.

    covid-19 virüsü bağışıklık sistemi düşük insanları hedef almakta. yaşlılar, kronik hastalığı bulunanlar vb.

    kronik hastalığın başını kanserden sonra şeker hastalığı çekmekte.

    şimdi şeker tüketirken bir durup iki düşünmek zamanı.

     
  2. elmalı kurabiye

    içindeki elmayla bütünleşmiş tarçının baştan çıkaran kokusu ve eşlik eden aroması yok mu, diyetimi bozmama vesile. suç ortağım gibi...

    tarif de harika görünüyor. pastanın şekli de önemli, iç harcını içine koyup rulo veya üçgen katlayarak da pişirilebilir.

    özetle; nasıl pişirilirse pişilirsin severek tükettiğimiz pastada elmaları değerlendirmek bahane, şeker tüketimi şahane sonucuna ulaşılır. - gülücük -

     
  3. yara bandı

    her an ihtiyaç duyabileceğimiz bir kurtarıcı.

    özellikle küçük kesilerde kullanılan kanamayı durdurucu ilk yardım malzemesi. çantamda her zaman bulundurmuşumdur.

     
  4. memleket neresi sorusu

    hemşehrili arama bulma merakıyla sorulan, sohbete başlangıç-girizgah- sorusudur. yurdum insanının istisnasız başvurduğu tanışma metodudur. benzerlikler bularak sohbeti ballandırmaktır meramı. biraz da yalnızlığını, yabanlığını gidermek gayreti vb. sosyalleşme yolunu açan soru cümleciği.

    "sahi, hemşerim memleket nire ?" diye de aksan yapanlar vardır ki, ilgilinin nedense iç anadolu bölgemizden olduğuna hiç şüphe duyulmaz.-tebessüm-

     
  5. oduncu gömleği

    şimdilerde yeniden vitrinlerimizde boy gösteren, kışlık kalın pamuklu bir gömlek türüdür.

    rengarenk...çoğunlukla iri kareli ve sıcacık tutmasıyla mahir olup pek beğenerek giyeriz.-gülücük-