Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

kabare

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,406 entry 145 konu hiç puanı yok
24.11.2023 11:12 son işlem tarihi takip etme takip et

Edremit

edremit adının kökeni başlıklı bir kaynak-yazı buldum ve alıntıladım. şöyle demekteler ; edremit eski kaynaklarda adramyttion, adramtteion, adramyttium, adramiti, adramition, adrammyttium ve adramyti olarak anılmaktadır. adramytteion adının aslı adramut olup adra-vadisi anlamına gelmektedir.

edremit adının kaynağı konusunda ikinci bir görüş ise adramis adıdır. lydia kralı krezüs'ün kardeşi adramis şehri imar ederek kendi adını vermiş ve şehre atina'dan muhacir kabul etmiştir. adramyttion adının hazramavt - hadramavti ile ilişkisinin ileri sürülmesi ise diğer bir görüştür. hadra yeşillik ve mavtin vatan, yurt manasına gelmekle, dolayısıyla hadramavti; 'yeşillik memleket' anlamına gelmez mi ? elbette gelir. zira iki ilçeyi de görmüş birisi olarak her ikisini de "yeşillikler memleketi edremit" diye nitelendirebilirim. aksini de kimsecikler iddia edemez.

bu sonuç ise dermess'in tahmininin dosdoğru olduğu anlamına gelir. :)

16.11.2023 11:31
  1. güne bir söz bırak

    belki de gökyüzü insanlardan uzak olduğu için bu kadar güzel.

    - küçük prens -

     
  2. tuğyan

    kur'anda dokuz yerde geçtiği söylenen; isyan, haddini aşma, azıp sapma, sapkınlık, küfür, taşkın anlamına gelen kelime. küfür, zulüm ile taşkınlıkta çok ileri gitme durumu. bir kadın ismi olarak kullanıldığı da biliniyormuş. o isimde birine henüz rastlamadım.

    yalnız, telaffuz ederken -nedense- tınısı kulağa hoş geliyor.

    fakat manalarından biri, "şiddetli yer sarsıntısı" olan bu ismi, anlamını bilerek kullanmak, olmayacak birşey. hele içinden geçtiğimiz, bu asrın felaketini yaşadığımız günlerde.

     
  3. garip akımı

    melih cevdet anday ile oktay rifat horozcu da bu akımın diğer üyeleri sayılsalar da, bir süre sonra orhan veli kanık'ı yalnız bırakacaklardır.

    şairanelikten uzak yeni bir şiir akımı olarak nitelendirilen birinci yeni - garip akımını nurullah ataç destekler.

    ölçü ve kafiyeye önem vermeden, sıradan insanları konu edinip, coşkun duygularını yalın bir şekilde ve günlük hayatta konuşurcasına serbest şiirine yansıtarak aktaran garip şair; veli'nin oğlu, bir garip orhan veli'dir.

     
  4. orhan veli kanık

    ağlasam sesimi duyar mısınız,

    mısralarımda;

    dokunabilir misiniz,

    gözyaşlarıma, ellerinizle?

    bilmezdim şarkıların bu kadar güzel,

    kelimelerinse kifayetsiz olduğunu

    bu derde düşmeden önce.

    bir yer var, biliyorum;

    her şeyi söylemek mümkün;

    epeyce yaklaşmışım, duyuyorum;

    anlatamıyorum.

    şair bu dizelerle nasıl da suskun dilimize tercüman oluyor...şiir zaten çok çok güzel. ancak malum şiir okumak, hele hele orhan veli kanık şiirleri okumak, başlı başına özel bir eğitim, tecrübe ve duyarlılık isteyen bir iş. nerdeyse sanatçı olmak, o ruhu taşımak gerekir, diyeceğim.

    internette gezinen birçok video, yorumcu var. bu yorumculardan şairin şiirilerini beğenerek dinlediğim biri var; müşfik kenter. o buğulu ve o güzel sesiyle, şairin "anlatamıyorum" şiirini öyle güzel yorumlayarak okumuş ki, insnanın dinledikçe dinleyesi geliyor. şiiri okuma, yorumlama süresine baksanız toplamda, 00.39 sn. büyük üstad, değerli tiyatro oyuncumuz, rahmetli... neler neler, ne duygular yüklemiş o kadarcık zaman dilimine. her ikisinin de aziz ruhları şad, mekanları cennet olsun.

     
  5. şu an çalan şarkı

    seni ben unutmak istemedim ki

    uzayan yollara neden inandın

    sevenler verdiği sözden döner mi

    şu yalan yıllara neden inandın

    seni unutsaydım bekler miydim hiç

    bir derdime bin dert ekler miydim hiç

    bu sonsuz hasreti kalbime koyup

    bir ömür boyu ah çeker miydim hiç

    bana sen uzaktan sitem ettikçe

    benim ümitlerim elimden tutmaz

    o yalan sözlere sakın inanma

    seneler geçse de seven unutmaz.

    sanat güneşimiz rahmetli zeki müren üstadım söylüyor.