Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

sofestai

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,366 entry 149 konu hiç puanı yok
13.04.2018 09:48 son işlem tarihi takip etme takip et

cahit sıtkı tarancı

Diyabakır'da doğmuş, Galatasaray lisesi ekolünden kürt asıllı bir şairdir Cahit Sıtkı. o da Ahmet Haşim gibi kendisini çirkin bulur ve bu kompleksinin etkisiyle eserlerinde kadınla ilişkili meselelerde karamsar bir bakış açısıyla göndermelerde bulunur. aile özlemi, güzellik-çirkinlik, karşılıksız aşk, sevilme arzusu vs. onun işlediği bazı konulardır.

eşi cavidan hanım'la evlendikten sonra yayımladığı "düşten güzel" adlı kitapta topladığı şiirlerinde daha iyimser bir bakış açısı göze çarpar.

13.04.2018 09:32
  1. dizi ve filmlerde alt yazıların tam olarak çevrilmemesi

    ben izlerken "god damn it" sözüne dikkat ediyorum. genelde orayı doğru çevirmişlerse arkasından gelen küfrü de sansürsüz veriyorlar. ancak çoğu zaman kuşlar, kelebekler tarzı yumuşak bir dilsel geçiş de olmuyor değil, ki dili az çok bilenler bu durumu önemsemezler çok fazla diye düşünüyorum.

    tanım: ters çağrışımdan, aklıma türk dizilerinin yabancı ülkelerde yerel dile çevirilirken olabilecekleri düşürüp gülümsememe neden olan durum.

     
  2. peki karıcım,haklısın karıcım

    suçlu psikolojisine girmiş evli erkek kişisinin dış sesi.

    genelde iç ses başka telden nağmeler söyler, aman notalar karışmasın. (gülücük)

     
  3. kavgam

    Hitler'in orijinal adıyla "Mein Kampf" olan, okuma aşkıyla yanıp tutuşan ülkemizde de hayli alıcısı olan meşhur kitabı...

    Ne vakit bu kitaptan bahsetsem nedense kendimi bir kavganın içerisinde buluyorum.

    Dünyanın ve insanlığın köküne kibrit suyu döken bir sivri akıllının bu "neden yaptım, nasıl düşünüyorum kitabı" hala pek çok insanın ilham kaynağı olmaya devam ediyor. en azından naziler için...

    içinde deli saçması şeyler bulacağını düşünenler yanılacaklardır, başarılı bir propaganda aracı bana kalırsa.

    not: aslında bu kelime bende Sezen'in "gülümse" albümünde yer alan "ne kavgam bitti ne sevdam" şarkısını çağrışım yapıyor. ancak toplumsal baskı işte... insanların zihinlerine hükmediyorlar efenim, düşünsel faşistlik olmalı bu..!! (tebessüm)

     
  4. dili tutulmak

    lal olmak

     
  5. ana

    "Bizim istediğimiz, karnımızı tıkabasa doyurmak mı yalnız?"

    Ve üç oğlanın yüzüne bakarak kendi sorusunu kendisi yanıtladı:

    "Hayır! Boğazımızı sıkanlara, gözlerimizi kapatanlara göstermeliyiz ki, biz her şeyi görüyoruz, ne aptalız, ne de hayvan; yalnızca yemek değil, yaşamak da istiyoruz, yaşama lâyık yaratıklar olarak yaşamak! Düşmanlarımıza şunu göstermeliyiz ki, bize empoze ettikleri forsa yaşantısı, akıl yoluyla onlarla boy ölçüşmemize, hatta onlardan daha üstün olmamıza engel olamaz!.."

    Rus yazar Maksim Gorki'nin devrim öncesi ezilen işçi ve köylü sınıfının aydınlanması ve burjuvalarla mücadelesini konu edinen romanı.

    aforizması bol, insanı gaza getiren bir roman. belki bunca sene beğenilip, insanları etkileyebilmesi yazarının yaşamsal tecrübelerini içermesinden kaynaklanıyor.

    Gorki'nin aynı zamanda arkadaşı olan Lenin'in direktifiyle propaganda amaçlı yazdığı ve rus devrimine adadığı roman, yayınlandığı dönem itibariyle sanırım işlevini fazlasıyla karşılamıştır.