Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

sofestai

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

2,366 entry 149 konu hiç puanı yok
13.04.2018 09:48 son işlem tarihi takip etme takip et

sabah sözlüğe gelen yazarların ilk iş olarak yaptıkları

okumak.

13.04.2018 09:43
  1. dünyanın çevresini dolaşmak

    bir yerküre modeli alınıp parmağımızın ucuyla çevrilmesi neticesinde 1 saniye gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilebilecek eylem.

    Jule Verne neden düşünememiş ki bunu? beyin bedava..!

     
  2. kırmızı saçlı kadın

    Öncelikle Orhan Pamuk hayranı olmadığımı, negatif bir okuru olduğumu söylemek isterim. Kitap hakkındaki tartışmalardan bihaber olarak elime geçmişken okuyayım diyerek okumuş bulundum. Dili, kurgusu, hikaye tarzı konusunda başarılı buldum, hakkını yemeyeyim. Ancak Orhan Pamuktaki toplumuna yabancı ve kibirli bakışa sinir olmamak elde değil. batıdan beslenen ve Batının türküsünü çağıran bir yazar bana göre o. Kitapta geçen unsurlar tamam bizim toplumumuzda münferit görülebilen hadiseler ancak bunu sanki doğu toplumlarının genel ahlaki yapısı gibi sunmanın mantığı nedir? insanoğlunun çukurluğunun coğrafi koordinatları mı var?

    ayrıca batı toplumu bu konuda ve pek çok sapkınlıkta rahmet okutur doğunun uygarlıklarına...

    kitapta olayı ortaya koymadan ziyade batıya yönelik bir karalayıcı algı oluşturma çabası hissettim okurken, bu rahatsız etti beni.

    ayrıca karakterler arasında da ideolojik taraf tutulduğunu düşündüm. Belki ince gözlere denk gelmiştir, belki benim paranoyam, ancak pamuk sağ ideolojiyi de doğu toplumu gibi harcamıştır bence bu kitabında. tek tek örnek vermek istemiyorum ama dikkatli nazarlardan kaçmayacaktır eğer objectif bakılabilirse. En azından katilin kimliğini bile incelemeniz, yazarın onu nasıl verdiğine bakmanız yeterlidir.

    Tüm bunlara karşın Ödipus hakkında verdiği mitolojik öykülerin ve şehname'den Rüstem-sührab hikayelerinin kitabın ana hikayeleri içerisine yedirilişini başarılı buldum. belki kitabın tek artısı şehname ve mitolojiye merak oluşturduysa bir nebze belki odur benim için.

    Ayrıca yazarın kitapta geçen kırmızı saçlı kadınlar hakkındaki genel görüşünün de doğru olduğunu kendi yaşadığım bir tecrübeye dayanarak söyleyebilirim. Üniversitede arkadaşım bir gün saçlarını kızıla boyamak isterken kuaför hatası neticesinde kırmızı saçla yurda dönmek zorunda kalmış. Büyük şehir ve medeni insanların arasında olduğunu düşünmesine rağmen yurda girinceye kadar en az 5-6 kişiden laf atıldığını, kendisini tabiri caizse hafifmeşrep bir kız olarak gördüklerini söyleyip aynı gün siyaha boyamıştı saçlarını.

    bunlar benim naçizane subjectif görüşlerim elbette, sevmedim diyebilirim kendi adıma.

     
  3. bakar kör

    iç aleminde fazlaca gezinen insanların dış dünyaya karşı görmez oluşu...

     
  4. Birinin yüzündeki gülümsemeye vesile olmak

    iyi insanların mutluluk nedenlerinden biri...

    kişide bir plasebo etkisi yaratır, sağaltıcı bir yönü de vardır.

    aynı zamanda yüzünde gülümsemeye vesile olunan kişiyle iyiliğin domino etkisi oluşturularak gülümseme zinciri kurdurtabilir.

     
  5. açtığı başlık ve entrylerle yazarların iç dünyasını keşfetmek

    güzel bir yetenek. yazıdan karakter tahlili yapabilmek her kişinin harcı değildir. isabet oranı da düşüktür ancak gerçek hayattaki değerlendirmelerden daha gerçekçi sonuçlar verebilir.