Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

urfa bana küsmüş

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,943 entry 570 konu hiç puanı yok
05.01.2024 16:37 son işlem tarihi takip etme takip et

güzel fotograflar

spoiler

Balıklıgöl

05.01.2024 16:37
  1. nizamı alem

    Dünyaya ve kainata hakim olan düzen ve denge'dir.

    Türk milleti, İslamiyet'i tanıyıp kabul ettikten sonra asırlarca Allah'ın adını ve adaletini yeryüzüne hakim kılma ülkü ve sevdasını yüreğinde taşımış, adaletsizliğin ve zulmün hüküm sürdüğü ülkelere adalet ve nizam götürmek için fetihler yapmıştır. Bilindiği gibi fetih, bir ülkeyi müstemleke haline getirmek, toprak kazanmak ve soykırım için yapılmamıştır hiçbir zaman. Eğer öyle olsaydı bunun adı zulüm olurdu. Halbuki atalarımız gittikleri yere adalet götürmüşler, huzur, refah götürmüşlerdir. Bunun için de fethettikleri ülkelerin insanları teşekkür etmişlerdir. Türk askerini bir kurtarıcı olarak görmüşlerdir; çünkü kendi yöneticileri kendi halkına zulmetmiştir çoğu zaman. Fatihlerimizse, fethettikleri ülkelerin nizamını sağlamakla kalmamış, bu nizamın bozulmaması ve takibi için paşaları, valileri dahi uzun süre buralarda görevli kılmışlardır. Türk askeri, fethettiği ülke halkının canını, malını, ırzını kendi canı, malı, ırzı bilmiş; onların bir kötülüğe, bir zulme uğramaması için gerekli tedbirleri almıştır. İnsanların dillerini ve dinlerini değiştirme mücadelesine hiçbir zaman girmemiş; böyle bir amaç gütmemiştir.

    Çünkü hedef sadece İla'-yı Kelimetullah ve nizam-ı alem olmuştur.

     
  2. Kimi Hindu kimi yamyam kimi bilmem ne bela

    Çanakkale Savaşı'nda Mehmet Akif Ersoy'un söylediği sözdür.

     
  3. Hayvan yularından insan sözünden tutulur

    İnsanın konuşması, kendini, karakterini, aklını, zekasını hemen ele vermesidir.

    nasıl bir insan olduğu konuşmasından anlaşılır. İnsan yalan da söyleyebilir, o zaman da onu iş başında denemek gerekir. Burada işten maksat amel değildir. Verdiği söze sadık kalabiliyor mu, söylediklerini uygulayabiliyor mu, vaadini yerine getirebiliyor mu; yoksa sadece atıp tutuyor mu, test edilmesi gereken nokta budur.

     
  4. lafla peynir gemisi yürümez

    atalarımız demiştir.

    İnsan¸ aklına her geleni söyleyebilir¸ yapamayacağı şeyleri yapma iddiasında bulunabilir; fakat önemli olan bu değildir. Söylediklerini fiile dökebiliyorsa buna itibar edilir.

     
  5. osmanlının adaleti

    sistemin temelidir.

    Bosna'nın fethinden sonra yayınlanan ve bugün aslı Bosna'da, Foynica kentindeki Fransisken Kilisesi'nin duvarında asılı bulunan 1478 tarihli belgede (Günümüz Türkçesiyle) şöyle diyor Sultan Fatih:

    "Ben Fatih Sultan Mehmet Han, bütün dünyaya ilan ediyorum ki, kendilerine bu ferman-ı hümayunum verilen Bosna ruhbanları ve kiliseleri ve her din ve milletten insan himayem altındadır. Onlara kimse mani ve zararlı olmasın. Memleketimde istedikleri gibi, hür ve müreffeh yaşasın ve gezsinler ve kiliselerine yerleşsinler. Ne hazretimden, ne vezirlerimden ve reayalarımdan ve cümle memleketim halkından kimse bu insanlara dokunup onları incitmesin ve dahi yabancı memleketlerden gelen insanlar da aynı haklara sahip olalar. Yemin ediyorum ki, yeri ve göğü yaratan Allah hakkı için ve Peygamberimiz hakkı için (Muhammed Mustafa s.a.v.) ve yedi Mushaf hakkı için ve ulu peygamberler hakkı için ve yüz yirmi dört bin peygamber hakkı için ve kuşandığım kılıç hakkı için, emrime uyarak bana itaat ettikleri müddetçe bu fermana muhalefet edilmeyecektir. Böyle biline"

    demiştir.

    böyle bir adaleti gören fethedilen ülke halkları kütleler halinde Müslümanlığı kabul etmişlerdir.