Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Colonel Hans Landa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

555 entry 13 konu hiç puanı yok
10.11.2022 15:38 son işlem tarihi takip etme takip et

neden ölüyoruz

"biz bunları entry'lerimizde yazdık" dedirten vasat başlıklardan biri.

#3a0s

(Bkz: neden ölüyoruz )
10.11.2022 15:23
  1. bir şehrin yaşam standardını öğrenmenin en kolay yolu

    sokak hayvanlarının insanlara karşı tutumu.

    şehir boyutundan ziyade mahalle/muhit/sokak boyutunda daha doğru tespit yapmaya uygundur. bir sokaktan geçerken gördüğünüz tüm kediler siz onları sevmek isterken sizden kaçıyorsa o sokaktan pek yüksek bir standart beklemeyin. tam tersinin olması da orayı yüksek standartlarda bir yer yapmaz ama en azından başka kriterlerle değerlendirmek için bir şans verilebilir, direkt üstünü çizmezsiniz.

     
  2. mem.net sözlüğün temasının değişmesi

    okumayı ve yazmayı zorlaştıran bir uygulama.

    yetkili kişinin "bir de bu renkleri deneyelim, belki daha kullanışlı olur" diyerek kırmızı temayı getirdiğini düşünmüştüm ama - sanıyorum ki - çok daha alakasız (ve bence aşırı anlamsız) bir sebeple tema değişikliği yapılıyor; büyük futbol takımlarının renkleri.

    önce gözleri resmen kanatan kırmızı arka plan - sarı kullanıcı adları, şimdi de yine gözleri yoran lacivert arka plan - sarı kullanıcı adları.

    sıradaki temanın siyah - beyaz, bordo - mavi vs. olması beni şaşırtmaz.

    sözlük moderatörü olan kişinin, sözlüğü takip etmeyi zorlaştıran bu gereksiz tema değişikliklerini ilgili kişiye iletmesi gerekiyor.

    ayrıca bir önerim de var, "tema değiştir" butonu eklenerek aralarında orijinal gri temanın da bulunduğu birkaç farklı temadan birini seçme şansı verilirse, kimse bir kişinin şahsi estetik zevkine bağımlı kalmaz.

     
  3. bütün bunların üzerine chopin iyi gider

    günün anlam ve önemine gönderme yaparak "funeral march" tavsiyesini yapacağım vasat başlık.

     
    (Bkz: Ekonomi)
  4. mem.net sözlüğün temasının değişmesi

    tasarımcısı hiç kusura bakmasın ama bana göre tercih edilebilecek en yorucu renk kombinasyonlarından biri kullanılarak yapılan çok ama çok başarısız düzenleme.

    eski tema, ekşisözlük'ün de ilk yıllarında kullandığı gözü en az yoran renkti, gayet şık ve sadeydi. herhalde sözlüğü kapatmak yerine kullanımını zorlaştırmaya karar verdiler. şu an bu entry'i yazarken bile stres basıyor yeminle. yabancıların böyle durumlar için güzel bir sözü var, cuk oturuyor; " bozuk değilse, tamir etme. "

     
  5. ışık hızı

    evrenin simülasyon olabileceği iddiasına verilebilecek örneklerden biri, evrende bilinen en yüksek hız. ( şimdilik )

    öncelikle neden simülasyon iddiasına örnek dedim, çünkü çizilmiş bir sınır var ortada. bir bilgisayar oyunu simülasyondur ve oynayan kişi ancak oyunu hazırlayan yazılımcının çizdiği sınırlar içinde oyunu oynayabilir. evrende de ışık hızı sınırlıdır. şu anki bilgimize göre hiçbir nesne ışıktan hızlı hareket edemez. hiçbir nesne 0 kelvin ( -273,15 santigrad ) dereceden daha düşük bir sıcaklığa sahip olamaz. bu da simülasyon iddiasına bir örnek.

    ışık hızına geri dönelim: bir nesne ışık hızına asla ulaşamaz çünkü ışık hızına ulaştığı zaman kütlesini tamamen yitirip enerji paketlerine yani fotona ( ışığa ) dönüşecektir. dolayısıyla ışık hızına ulaşabilecek bir uzay aracınız olsa bile, o hıza ulaşınca zaten kütlesini kaybedeceği için madde bütünlüğünü kaybedecektir. ışık hızında giderken içinde oturup kahvenizi içemezsiniz. kahve de, fincan da, uzay aracı da, siz de ışık oldunuz çünkü. :)

    eğer daha gelişmiş bir uygarlık varsa, onlardan da ışık hızının üzerine çıkmasını bekleyemeyiz şu anki bilgimize göre. zaten evrendeki devasa uzaklıklar için ışık hızıyla bile gitsek çok anlamlı bir gelişme kat etmiş olmayız. anca güneş sistemi için kullanışlı olacaktır. ışık hızıyla gidersek aya 1,3 saniyede, güneşe 8 dk.da, jüpiter'e 45 dk.da, pluton'a 5,5 saatte ulaşırız.

    galaksimiz içinde yakın yıldızlara yolculukta bile durum dramatiktir. ışık hızıyla bile gitsek bize en yakın yıldız olan Alpha Centauri'ye 4.3 yılda, sirius'a 9 yılda ulaşabiliriz. biraz daha uzaklaşırsak betelgeuse'ye 642 yılda, orion bulutsusu'na 1500 yılda ulaşabiliriz. bunlar sadece galaksi içi birkaç örnek. başka bir galaksiye gitmek istersek ışık hızının bile hiçbir anlamı kalmaz. örneğin çok çok uzak bir gelecekte galaksimiz ile çarpışacak olan andromeda galaksisine ışık hızıyla 2.5 milyon yılda ulaşabiliriz ki bu galaksi bize en yakın büyük galaksidir.

    kısacası güneş sistemimiz dışında ışık hızının bir önemi yoktur. galaksimizi ve hatta evreni keşfe çıkmak için ışık hızı yetersizdir. böylesi devasa mesafelerin çaresinin wormhole ( solucan deliği ) olacağı düşünülmektedir.

    geleceğe not: burada yazılan bilgiler insanlığın şu anki bilgi seviyesine ve bu bilgi seviyesine dayalı öngörüsüne binaen yazılmıştır. gelecekte, yukarıda yazılan " olamaz, yapılamaz, geçilemez, en yüksek, en hızlı vs. " şeklindeki ifadeleri bilim çürütebilir veya geliştirebilir.