Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Colonel Hans Landa

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

555 entry 13 konu hiç puanı yok
10.11.2022 15:38 son işlem tarihi takip etme takip et

10 Kasım

türkiye cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder atatürk'ün ölüm yıldönümü olan gün.

vatan sana minnettar.

10.11.2022 15:38
  1. nöbet tutmak

    bazı mesleklerde yapılması zorunlu olan bir görev.

    bu ülkede, 5-6 yıl öncesine kadar, -bildiğim kadarıyla- sadece vatani görevini yerine getirmekte olan gariban mehmetçik ile öğretmenler nöbet ücreti almıyordu, şu an öğretmenler de alıyor.

    bir yazar demiş ki, öğretmenlerin karşılığında ücret aldığı görev. e tabi, doktor, hemşire, polis, rütbeli asker ve nöbeti olan diğer tüm memurlar tuttukları nöbet karşılığında "elma şekeri" alırken öğretmene para ödenmesi büyük haksızlıktır.

    zaten bu memurlar.net'teki çoğu üye, kendi mesleğini icra edenlerin en zor ve en önemli işi, en elverişsiz koşullarda, en az ücrete yaptığını sanıyor, kendi mesleği dışındaki herkesin de "yan yatarak üzüm yiyen roma imparatoru" gibi avantadan yaşadığını hayal ediyor, gerçekten tuhaf.

     
  2. kambriyen patlaması

    evrimsel süreçte yaşanan tür çeşitliliklerinden birine verilmiş ad.

    Gazali'nin öyle bir düşüncesi vardır, platon ile aynı düşüncededir. "her şeyin ölçüsü Tanrı'dır" diyen bir toplum elbette izah edemediği her şeyi Tanrı'ya bağlayacaktır.

    gazali, celal Şengör'ün de hakkını teslim ettiği gibi korkunç zeki bir adamdır fakat nedenselliği anlayamamıştır. klasik pamuk ve ateş hikayesindeki gibi, "bir elimde pamuk var diğerinde ateş. bu pamuğun yanmasının nedeninin ateş olduğunu nerden biliyoruz?" şeklinde özetlenecek problemi ile nedenselliği anlayamayıp izah edemediği her şeyi vahiye bağlamıştır. bu da islam coğrafyasında "neden?" ve "nasıl?" sorularını iptal ederek bilimin gelişmesini engellemiştir.

    kullanılan üslubun tonu, alınan cevaplarla denk olsa gerek, ölçünüz, başkasının da ölçüsü oluyor genelde.

     
  3. kambriyen patlaması

    esra Erol'da evlenemeyen Hanife'nin şu anki medeni durumundan daha önemsiz tırt patlama.

    beş yüz milyon yıl önce biri bomba atmış da patlamış falan, banane kardeşim, gideyim de receb ivedik izleyeyim.

     
  4. kambriyen patlaması

    günümüzden yaklaşık 550 milyon yıl önce karmaşık yapılı canlıların -görece- hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına verilen ad.

    öncelikle patlama derken, tanım cümlesindeki gibi, canlı çeşitliliğinin ciddi anlamda arttığı bir dönem olması kast edilmiştir. ayrıca kesinlikle "birden" değildir, birkaç on milyon yılı kapsar. bununla birlikte neredeyse 3 milyar yıl pek de çeşitlenmemiş yaşamın, birkaç on milyon yıl da olsa, bu kadar kısa sürede çeşitlenmesi gerçekten ilginçtir ve bu konu hala tartışmalıdır.( kambriyen patlamasını keşfedenler de, bu patlamanın bir tanrı müdahalesi olup olamayacağını tartışanlar da ateist/agnostik bilim insanları bu arada. abd'de ve islam coğrafyasında bu konuya din penceresinden bakanlar, kamuoyu ile paylaşılan verilerden kendi düşüncelerine uygun olanı alıp bu verileri savunur sadece)

    ayrıca değil 500 milyon yıl önceki canlıların fosili ile bugünkü "aynı nişi gören" benzerini, 1 milyon yıl önceki canlıyla bugünkü aynı nişi gören benzerini karşılaştırsanız bile bazı farklılıklar mutlaka olacaktır. zira dünya, iklimsel, jeolojik ve hatta dünya dışından gelen(meteor, güneşten gelen zararlı ışınlar vs.) birtakım sebeplerle sürekli değişim halindedir. çevre şartları değiştiğinde bir canlının oluşan yeni çevreye uyum oranı da değişir, burada evrim devreye girer ve o canlı yeni şartlara uyum sağlayacak değişimleri çok çok yavaş şekilde kazanmaya başlar. sadece bir canlıda birden değişim olmaz, yüzbinlerce kuşakta gözle görülür bir değişim ancak olur(her kuşakta,yavru ile anne arasında sanki hiçbir fark yokmuş gibi zannedeceğiniz kadar yavaş ve belirgin olmayan seviyede). eğer yeni oluşan çevre şartları, önceki ortama uyum sağlayabilen canlının evrim geçirmesine olanak sağlayamayacağı kadar farklı ise o canlının soyu tükenir.

    soyun tükenmesi, bir canlının kompleks yapıda olmasıyla ilgili değildir, çevreye uyum yeteneğinin seviyesi ile ilgilidir. mesela uçan sürüngenler(pterozor) vardı ve uçmak öyle kolay bir evrimsel sıçrayışla olmaz, buna rağmen yok oldular ama aynı dönemde yaşayan hamamböceğinin ataları devam edebildi. yani çevreye daha uyumlu olan, basit yapılı dahi olsa hiç kuşkusuz soyunu sürdürecek, çevreye yeterince uyumlu olmayan, kompleks yapılı olsa da silinecektir, kural bu.

    geçenlerde bir başlıkta yazmıştım, islam coğrafyasında bilimsel gelişmeye balta vuran adamların öncüsü imam gazali'dir. gazali'nin düşüncesini özet geçiyorum;

    -bir şeyin nasıl/neden olduğunu anlayamıyorum, o halde bunu yapan tanrı'dır.nokta.

    işte bu görüş(özellikle nokta kısmı), islami aydınlanmanın canına okumuştur çünkü düşünceye ket vurmuştur. hz.muhammed devrinden sonraki birkaç yüzyılda yaşayan ve bugün dahi isimleri saygıyla anılan müslüman bilim insanları zincirini parçalamış ve o gün bugündür islam dünyasından bilim adına ciddi bir katkı gelmemiştir. ayrıca gazali'nin bu görüşünün etkilerini de bu başlıktaki bazı entrylerde görebilirsiniz.

    son olarak, ikinci el bilgi çok tehlikelidir dostlar. "inanmak" isteyen buradaki entryleri, "öğrenmek" isteyen gerçek bilim insanlarının makalelerini/kitaplarını okusun.

     
  5. Milliyetçi hareket partisi MHP

    "bu nasıl başlık lan?" dediğim başlık.

    hayret, editörün gözünden kaçmış zaar. "Galatasaray gs" veya "mazhar fuat özkan mfö" diye başlık olamayacağı gibi bu da olmamalıydı bence. yok "İsmail yk Yurtseven kardeşler".