Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

microoop

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,493 entry 460 konu hiç puanı yok
04.07.2021 04:38 son işlem tarihi takip etme takip et

çedene

bize çocukken; "menengiç ayrı, kenevir tohumu ayrıdır, Kenevir tohumunu fazla yerseniz kafa yapar evladım" derlerdi elazığ'da. ama bilmezlerdi ki Ocağı yakarken "çıt çıt çıt çıt" yapınca çedene de sar bedeni bedene dünya dolu yar olsa da alacağım bir tane diye eşlik eden çocuklardık zaten. kafa güzel olsa ne, olmasa ne. çok da fark etmiyordu yani o zamanlar bizim için. iyi hoş, on beşinde sevdalanmış, kızı eller almış bu da kara sevdadan olasılıkla dama çıkıp çıt çıt çıt bunlardan çitleyip dünya dolu yar olsa da alacağım bir tane diye türkü yakan da pek aklı başında sayılmaz ya o da ayrı bir başlık konusu..

Tanım: çıtlık da budur, çitlenbik de budur, bıttım da budur, menengiç de budur.

30.10.2020 14:15
  1. 21.12.2016 mehmetçik el bab'a girdi

    şimdi biz el bab'a girdik. niçin girdik? nasıl girdik? bunu izaha gerek yok. gördünüz, yürüdük girdik! ama, girmemişte olabiliriz. girmişsek girmişizdir, girmemişsek girmemişizdirr. görünen köy uzakta değildir. el bab'a girdik de sonradan girmedik mi dedik? bunlar bir takım uydurma laflardır... sahi ya, buraya neden girdik? kim girdirdi lan bizi el bab'a?!

    Tanım; sonucunu şiddetle merak ettiğimizdir. şehit verilen ana kuzularını gittikleri yerde rahat ettirecek kadar kutsal bir amacı vardır umarım..

     
  2. Bektaşi

    Hacı Bektaş Veli tarafından kurulduğuna inanılan tarikat mensupları. Her Bektaşi Alevi olduğu halde, her Alevi (Hacı Bektaş'ı Horasan Ereni sayıp hürmet etmesine rağmen) Bektaşi değildir. Bu yüzden Köy Bektaşisi, Şehir Bektaşisi ayrımı yapılmaktadır. Köy Bektaşilerine Alevi denildiği halde, Şehir Bektaşilerine Bektaşi denilir.

    Aleviler ile Bektaşileri birbirinden ayrılıklardan bir kısmı;

    Her iki grubun temel inançları bir birine benzerlik arz etmekle beraber sosyal yapıları ayrıdır. Kızılbaşlar/Aleviler yüzyıllar boyunca genellikle aşiret çevrelerinden gelen ve kırsal alanda yaşayan gruplar olup, Bektaşiler şehir merkezlerinde yaşayan ve daha çok eğitimli kimselerin oluşturduğu yapıdır.

    Her iki grup da Hacı Bektaş Veli'yi sevip saymalarına rağmen Aleviler Hacı Bektaş Dergah'ına değil, Peygamber soyundan geldiklerine inandıkları ocaklara bağlıdırlar. Aslında Bektaşilik bir tarikat olduğu için, bu tarikatın yollarına uyan herkes Bektaşi olabilir. Ama Alevilik soya bağlıdır ve ancak ana-babası Alevi olan kişi Alevi olabilir.

    Aleviler, Beşinci İmam Muhammed Bakır'dan el tuttuklarını öne sürerlerken, Bektaşiler, pirleri olmak üzere Altıncı İmam Cafer-i Sadık'a bağlı olduklarını iddia ederler

     
  3. Caferi

    Hz. Ali'nin torunlarından Ca'fer-i Sadık'ın etrafında toplanan ve onun ictihadlarına göre amel eden ehli sünnete zeydiye'den sonra en yakın siyasi ve fıkhi mezhebe bağlı müslümanlar. bugünkü İran'da çoğunluğun ve İran İslam devletinin resmi mezhebidir. İran'dan başka, Türkiye'de Kars ve çevresinde, Irak, Suriye, Lübnan, Afganistan ve Hindistan'da da Caferiler vardır.

    ilk üç halifenin imamlığını kabul etmemekle beraber saygı duyarlar. Onlara göre Peygamberimiz(sav)'den sonra halife olma hakkı Hz. Ali'nindi fakat Ashab-ı Kiram'ın ileri gelenleri Hz. Ebu Bekir'i halife seçti. Bu grup, bu seçimi kabul etmemiş ancak fitne çıkmaması için Ebu Bekir'e biat etmiştir.

     
  4. nusayri

    Suriye'deki esed ailesinin de mensubu olduğu ve kendilerini arap alevileri olarak tanımlayan ama aslında bizim alevilerimizle uzaktan yakından alakası olmayan tarikata mensup Orta Suriye?den Akdeniz'e kadar ki bölgeyi vatan olarak tanımlayan kişilerdir.

    Haydarî ve Klâzî olarak iki gruba ayrılırlar. Klâzîler daha tutucudurlar. Dünya üzerinde en fazla Suriye, türkiye (hatay, adana, mersin de yaklaşık 2 milyon kişi) ve lübnan'da yerleşiktirler.

     
  5. Zımmi

    İslam hükmünün geçerli olduğu zamanlarda islam devletinin egemenliğini kabul eden, aman dileyen ve bu devletin uyrukluğu altına giren Müslüman olmayan kişiler. Bunların can, mal ve namus güvenliği, rahatı Devletin garantisindedir, devlet tarafından sağlanır Buna karşılık ticaret ve sanatta ileri olan zimmiler de devlete cizye vermekle yükümlülerdir. zımmillere sağlanan bu ayrıcalık ateistleri kapsamaz çünkü bir kişinin zımmi sayılabilmesi için ehli kitap olması (ilahi kitaplardan herhangi birisine inanma) mecburiyeti vardır.