Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Bu deprem çantasını sürekli yanımızda mı taşıyoruz? Ben dışarı çıkarken kaparım diye kapının yanına koydum ama ya kapıya kadar ulaşamaz odada bir yerde kalırsak, malum hayat üçgeni falan o zaman ne yapıyoruz bu çantayı? Boynumuza mı asalım? Yatarken baş ucumuzda, salondayken koltuğun kenarına, banyodayken aynaya mı asalım ne yapalım?
En iyisi evin tam ortasına koymak, ilk kapanın hayatını kurtarır.
Afad tarafından vatandaşlara ücretli ya da ücretsiz dağıtılması gerektiğini düşündüğüm çanta.
deprem sonrası gerekli olan ihtiyaçları karşılamak amacı ile hazırlanan çantadır.içinde bulunan malzemeler, depremde enkaz altında kalmadıysak sonrasında işimize yarayacak türdendir.yoksa enkaz altında çantaya ulaşmak zordur.(biliyorum) bu çantanın evin çıkış kapısına yakın bir yere konulması, unutmamak ya da zaman kaybetmemek adına önemlidir.insanlara tavsiyem şudur;çantayı hazırlayın,herkes çantanın yerini bilsin,tatbikat yapın ve ne kadar sürede evden çıkabiliyorsunuz bakın.yatağınızın yakınına el feneri ve düdük koyun.(uyurken depreme yakalanırsak diye) kısacası çanta göçük altı için değil dışarısı içindir ve gereklidir.
Depremden olur da kaçabilirseniz acil ihtiyaçlarınız için size yardımcı olacak çantadır.
Ama içine ne konuluyormuş diye bakayım dediğim de, o kadar büyük bir çantam olmadığını farkettim. Yani kısaca diyorlar ki; kaplumbağa gibi evini sırtında taşı kaçarken. Hazırladım o kadar ağır oldu ki nasıl taşıyacam o çantayı kaçarken ben ya?
Deprem çantası ile ilgili : Bana kalırsa evde bir deprem planı yapılmalı. ailenin bütün üyeleri bir sarsıntı anında evin hangi bölgesinde toplanacaklarını kararlaştırmalılar. Binanın durumuna göre mesela evde kolon ve kirişlerin bulunduğu, nispeten yaşam üçgeni oluşabilecek daha küçük odalarda, eşyaların engel olmayacağı tam tersine içi kitapla doldurulmuş baza, sandık, çekyat benzeri eşyaların bulunduğu, duvara sabitlenmemiş dolap, cam, vitrin, sallantılı avize gibi kesici yaralayıcı eşyaların bulunmadığı bir oda toplanma odası olabilir. Çök kapan tutun pozisyonunu herkesin aynı anda alabilmesi gerekir. deprem çantası da bu odada ulaşılabilir bir yerde saklanmalı. evdeki eşyaların tümü duvara L demirlerle sabitlenmeli, ağır sallantılı büyük avizelerden uzak durulup tüm avizeler mümkünse plastik ve sabit olmalı. Evde gereksiz eşya olmamalı evler mümkünse geleneksel japon evleri tarzında döşenmeli. adamların bir bildiği var ki kapıları bile çok hafif ve sürgülü. Enkaz altında kalanlar çok yoğun miktarda toza maruz kaldıklarından bahsediyorlar. Bir şekilde tozdan korunacak kumaş vs. materyallere de yakın olmak gerekiyor. Binanın açık alana yakın olan cephesinde mesela apartman içine doğru değil de dış cepheye yakın olmak fakat bunu yaparken camlara da çok fazla yaklaşmamak gerekiyor. Deprem çantasında su, dayanıklı gıda, düdük, el feneri, bandaj, atel vs, tarzı birşeyler, battaniye vs. olabilir. herhalde en tehlike arzeden durum evde soba varsa yangına sebep olması olabilir. bununla ilgili de azami tedbirlerin alınması lazım, ayrıca uygun zamanda mutlaka doğalgaz vanalarının derhal kapatılması lazım. varsa otomobilinizi ulaşabileceğiniz uygun alanlara bırakmalı ama bence otomobil böyle bir durumda kullanılamayabileceğinden ( Trafik böyle bir durumda felç olabilir ) bisiklet avantajlı olabilir. Güvendeyim bildirimi gibi bazı akıllı telefon uygulamaları tanıdıklara ulaşma konusunda ve deprem bölgesindeki iletişim sorunlarını çözmede faydalı olur. cep telefonu sürekli şarjı dolu şekilde ve yanınızda bulunmalı. konum bilgisinin açık olması da faydalı olur bence
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |