Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Seval88

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

142 entry 1 konu hiç puanı yok
01.04.2021 19:53 son işlem tarihi takip etme takip et

Ot

tatlı bir inek logosuyla ve maksat yeşillik olsun sloganıyla aylık olarak çıkan sanat ve kültür dergisi. özellikle takip ettiğim bazı yazarlar oldu sayesinde. sinem sal, ali lidar en sevdiklerim. başak buğday'ın bazı mısralarının olduğu bir köşe çıkar bazı sayılarda. açık ara en sevdiğim dergi. keyifli bir vakit ayırmak için kendinize, kendinizi onunla şımartabilirsiniz.

31.03.2021 18:13
  1. unutma beni

    fransızca'da ne m'oubliez pas fleur diye geçen minicik mavi yapraklarıyla sevdiğim bir çiçek.

     
  2. orkide

    aklıma direkt cihan mürtezaoğlunu getiren çiçek. cidden çok güzel şarkı (gülücük).

    #2nej

     
  3. tüketici hakları

    tarihi serüveni eski yunan, babil, mısır, hitit ve sümerlere dayanmasına rağmen sanayileşme ile ivme kazanmış haklardır. özellikle selçuklu ve osmanlı dönemindeki ahilik ve lonca teşkilatı günümüz meslek etiği ve garanti kapsamında alıcı ve satıcı arasındaki dengenin sağlanması amacıyla kurulmuştur.

    aklıma gelen bir enstantane de "pabucu dama atılmak" deyiminin hikayesi... bir müşteri satın aldığı ayakkabının çabuk yırtılması sebebiyle kalitesinden memnun olmayarak lonca teşkilatına şikayet etmiş ve müşterinin parası iade edilerek örnek olması sebebiyle kundura esnafın dükkanının damına atılırmış (gülücük)

    günümüzde ise 1985 yılında evrensel tüketici haklarını kabul edilmiş ve şu an genişletilmiş şekilde şöyledir:

    -temel ihtiyaçların giderilmesi hakkı,

    -güvenlik ve güven duyma hakkı,

    -bilgi edinme hakkı,

    -seçme hakkı,

    -sesini duyurma hakkı,

    -tazmin edilme hakkı,

    -eğitilme hakkı,

    -sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı,

    -şikayet hakkıdır.

    her ülke söz konusu evrensel tüketici hakları doğrultusunda kendi hukuk sistemi ve anayasası kapsamında güçlü durumda olan üretici karşısında alıcıları haksız rekabete ve satıcı ile doğan ilişki, sorun ve problemlere karşı bir denge sağlamaya çalışmaktadır.

    kanun maddeleri ne kadar sıkıcı ve anlaşılmaz gelse de aslında en önemli husus şu ki, satın aldığınız mal ayıplı olsun olmasın, aldınız ve pişman oldunuz, ihtiyacınız olmadığına karar verdiniz veya daha farklı ya da uygun bir başka tercih buldunuz herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin 14 gün içerisinde cayma yani iade hakkınız bulunmaktadır. bu sebeple fatura ve fişlerin saklanması tüketicinin sorumluluğundadır. bu konuda araştırma yapmış ve sorun yaşamış biri olarak haklarınızın farkında olmasanız bile satıcı ile sorununuzu bireysel olarak çözemediğinizde tüketici hakem heyetine her konuda başvurabilirsiniz. öncesinde bilgi almak için ise türkiyede bu konuda çalışan stklar ile görüşebilirsiniz. tüketici haklarının yasalaştırılması ve detayları ile ilgili olarak emekleri gerçekten yadsınamaz.

     
  4. türkan şoray

    güzel kadının anlamını göstermek için dünyaya gönderilmiş gibi değil mi?

     
  5. ebys

    kullanılabilse güzel bir uygulama aslında ama nitekim yine saçma bürokratik sebeplerle bir aşamada takılıp kalan belgeler cehennemi.