Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

cilginturk71

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

1,402 entry 60 konu hiç puanı yok
09.10.2023 23:29 son işlem tarihi takip etme takip et

Mufassal

Arapça 'fasl' kökünden gelir. Yine aynı kökten gelen 'tafsil'den türeyerek mufassal sözcüğüne dönüşür. Salt anlamı ayrıntılı, geniş biçimde olan bu sözcük Osmanlı mali terminolojisinde arazi sayımlarının başlıca kaydı olan tahrir defterlerinin en büyük kalemi için kullanılmıştır. Diğer kalemler ise 'icmal' ve 'evkaf' defterleridir.

Mesela adana, Ankara, bursa (Hüdavendigar) vd. Sancakların mufassal tahrir defterleri 15. ve 16. yüzyılda ait olduğu bölgenin mali, idari ve sosyal tarihi hakkında eşsiz bilgiler verir.

23.08.2022 14:02
  1. martı ikaros

    tavırlı duruşuyla dikkat çeken, sözlükte ne aradığını ve ne yapacağını iyi bilen, olgu-olay- kişi üçleminde özgün karakteristiğini yansıtan kaliteli bir yazarımızdır.

     
  2. mücadeleden kaçmak

    acaba kaçılan gerçekten bir mücadele midir? sorusunu kafamda çaktıran davranış şeklidir. çünkü bazı durumlarda hareketsiz kalmak kaçmaya yorulamaz. karakterli kişiler duracağı ve hareket edeceği yeri/zamanı tayin etmeye muktedirdirler.

     
  3. çise-m

    "aman ali rıza bey! ağzımızın tadı bozulmasın." minvalinden hareket etmeyen, çıkar uğruna yoğurda işine gelince beyaz, işine gelmeyince siyah demeyen, kelimelerini ve cümlelerini cebine koyup özgürce yazan, kaleminde kalite görünen yazardır.

     
  4. anlatmaya kelimelerin yetmemesi

    kelime dağarcığının az olmasından mütevellid 'o an'a ilişkin yeterli gelecek kelimelerin bulunamamasından dolayı beynin "404 not found" uyarısı vermesi durumudur.

    her tanım için durumudur falan filan deme zorunluluğu varken insanda kelime dağarcığı mı bırakıyor bu sözlük!

     
  5. tağşiş

    osmanlı devrinde, 18. yüzyılda gelir kaynakları ve vergi sistemindeki çıkmazlar nedeniyle akçe/sikkedeki altın oranının düşürülüp gümüş oranının artırılması sonucu malî terminolojimize giren tabirdir.