Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Fransızca kökenli bu sözcük 'ad bilimi' anlamına geliyor. Fransızcaya da yunancadan geçmiştir.
Sözlük tanımını yapıp geçmeyeceğim. Aşağıda Konuyu filolojinin bir alt bilim dalı olarak ele alacağım.
Dilimize ad bilimi olarak yerleşen onomastik sözcüğü kişi ad bilimi (antroponimi) ve yer adları bilimi (toponomi) olmak üzere başlıca iki disipline ayrılır. Bu haliyle ilk bakışta filolojinin ilgi alanında görünse de tarih, coğrafya, etnoğrafya ve sosyolojinin de çalışma sahalarından beslendiği için modern bir sosyal bilimci yaklaşımıyla ele alındığında "disinlinlerarası" bir konu olarak değerlendirilmektedir.
Dikey/yatay istatistiki verileri tarih ve coğrafya kaynaklarından alan ad bilim (onomastik) araştırmacıları kişi ve yer isimlerinin sosyolojik ve etnoğrafik analizini modern araştırma yöntemleriyle yaparak herhangi bir adın salt anlamının ötesinde merak edilen ve üzerinde taşıdığı gerçek anlamın karşılığı verebilmektedirler.
Ülkemize Avrupa'daki başlangıcından belirli bir süre sonra giren ad bilimi 1930'lu ve 1940'lı yıllarda ilk yayınlarını vermiş olsa da multidisipliner (disiplinlerarası) anlamda ilk meyvelerini 1990'lı yıllardan itibaren vermeye başlamıştır.
Bendeniz ad biliminin her iki koluyla da (yer adları bilimi, kişi adları bilimi) ilgilendiğim için arşiv defterlerinden topladığım verileri ayrı başlık altlarında paylaşmayı umuyorum.
Günün tarihe not düşmek adına:
Kurban bayramınız kutlu olsun.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |