Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

akademikbaytar

Bu üye Çaylak

Bu üyenin profil sayfasına git

934 entry 234 konu hiç puanı yok
24.01.2020 21:22 son işlem tarihi takip etme takip et

şevkat yerimdar effects

sinema ve televizyonculuk sektörünün hayatımıza kattığı bir karakter olan şevkat yerimdarın ortaya çıkışından sonra şefkat kelimesiyle karakterimiz şevkat'ın adının karıştırılması durumu.öyle bir etkidir ki şefkatin nasıl yazıldığını hatırlayabilmek için imla kılavuzuna başvurmanıza sebep olur.

sözlükte kendim dahil bir kaç kişinin bu şekilde etkilendiğini düşünüyorum.

'şefkat şeklinde yazılmıyor muydu o kelime yahu'

24.01.2020 09:49
  1. cds

    Credit default swap'in kısaltması yani alacakları sigortalatmak.

    alacaklıların, borçluyla aralarına 3. bir kişi ya da kurumu sokarak, borçlunun iflas etme ihtimalini ortadan kaldırmaları durumudur. piyasanın verdiği güven oranında cds primleri düşer. örneğin Almanya için cds primleri 10-12 puan bandındayken, türkiye için 500lere yaklaşmıştır. Bu sayı ne anlama gelir; Türkiye piyasasının çok güvensiz olduğu, borçlu şirketlerin batma ihtimalinin çok yükseldiği anlamına gelir.bugün bist100'ün %7değer kaybetmesi de bu durumu kanıtlar niteliktedir.

    her seçim öncesi piyasalarda oynaklıklar olurdu ama bu sefer piyasa çok gergin. borsadan kaçanlar piyasa geleceğiyle ilgili ciddi ipuçları veriyor.

     
  2. merkezde cephanenin bitmesi

    mb'nin son hamleleriyle deşifre olan durumdur.

    net rezerv 25 milyar dolar civarında.bütün piyasa değerlendirilince pek anlamı olan bir miktar değil.dövize müdahele, piyasaya döviz sürerek sıkışan döviz talebini rahatlatmak yerine, farklı enstrümanlarla yapılmaya çalışılıyor.son günlerde yapılan swap hamlesi borsanın hızlı çakılmasına sebep olacak.sanırım yumurta kapıya artık dayandı.

    bireysel yatırımcı ve tüketiciler olarak, tasarruf bu dönemin en değerli pozisyonu olacaktır.zaten ülkece kemerler sıkılacak da, kim daha önceden kemer sıkmaya başlarsa, kemerlerin son deliğe kadar sıkılacağı günler geldiğinde belki bir müddet daha rahat pozisyonda kalabilirler.

     
  3. swap faizi

    bu hafta ekonomi gündemimizi hayli meşgul eden terimdir.

    geçtiğimiz cuma doların 5.80 görmesinden sonra, doların ateşini söndürmeye çalışan merkez bankasının savunma girişimi, swap faizlerini yükseltmek olmuştur.

    ülkemiz gözünden swap faizini açıklamaya çalışırsak; yurtdışında yaşayan bir yatırımcının tl'si olmadığı halde türkiyeden belli bir süre sonra ödemeyi taahhüt edeceği faizli tl karşılığında döviz almak istemesidir.örnekle açıklamak gerekirse bir ingiliz tl'si olmadığı halde tl/dolar alışverişi yapmak istiyor. bu ingiliz 1000dolar almak istesin, bu 1000 doların tl olarak karşılık değeri 5500 tl olsun.bu ingiliz 5500 tl'si olmadığı halde belli bir faizle ödemeyi tahhüt ettiği tl karşılığında 1000 dolar alıyor.bu faize swap faizi deniyor.ingiliz bizim bankalardan 1000 dolar alacak ama karşılığında 5500+faiz ödeyecek.

    swap alışverişi neden yapılıyor; yabancılar tl'nin döviz karşısında ödemeyi taahhüt ettikleri swap faizinden daha fazla değer kaybı olacağını düşünerek bu alışverişi yapıyor.

    e bunun doların ateşini söndürmeye ne faydası var; yabancılar bizim dövizimizi aldı ama karşılığında faizli tl karşılığını ödemediler, her geçen gün faiz işliyor, tl bulup bu borçları ödemeleri lazım, tl'ye olan talep artınca tl'nin değeri de otomatikman tüm dövizler karşısında artmış oldu.

    geçici bir çözüm gibi görünüyor.ayrıca tl bulamayan yabancıların borsamızdaki hisselerini tl'ye çevirip borsamızın değerinin düşmesine, uzun vadedeyse güvensiz ekonomik ortamımıza yatırım yapmamalarına sebep olabilir.

     
  4. stagflasyon

    resesyonla beraber yüksek enflasyonun yaşanmasıdır

     
    (Bkz: enflasyon)(Bkz: resesyon)(Bkz: 2023)
  5. resesyon

    ekonomi takvimine göre her üç aylık döneme 'çeyrek' denir. Her çeyrekte ekonomik değerlendirmeler yapılır ve arka arkaya iki dönem boyunca ekonomik anlamda küçülme yaşanırsa buna resesyon denir.

    resesyon bir kriz hali değildir, ani bir gelişme sonucu oluşmaz; uzun vadede sorunların devam edeceğini, köklü ekonomik değişiklikler yapılmazsa sorunların çözülmeyeceğinin işaretçisidir.