Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

bil3e3

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

744 entry 466 konu hiç puanı yok
16.02.2016 10:39 son işlem tarihi takip etme takip et

arşiv malzemesi

Türk Devlet ve Millet hayatını ilgilendiren ve en son işlem tarihi üzerinden otuz yıl geçmiş veya üzerinden onbeş yıl geçtikten sonra kesin sonuca bağlanmış olup, kuruluşların işlemleri sonucunda teşekkül eden ve onlar tarafından muhafazası gereken, Türk Milletinin geleceğine tarihi, siyasi, sosyal, hukuki ve teknik değer olarak intikal etmesi gereken belgeler ve Devlet hakları ile milletlerarası hakları belgelemeye, korumaya, bunlarla ilgili işlem ve münasebetler bakımından tarihi, hukuki, idari, askeri, iktisadi, dini, ilmi edebi estetik, kültürel biyografik, jeneolojik ve teknik herhangi bir konuyu aydınlatmaya, düzenlemeye, tespite yarayan, ayrıca ait olduğu devrin ahlak, örf ve adetlerini veya çeşitli sosyal özelliklerini belirten her türlü yazılı evrak, defter, resim, plan, harita, proje, mühür, damga, fotoğraf, film, ses ve görüntü bandı, baskı ve benzeri belgelerdir.

16.02.2016 10:35
  1. anı defteri

    genellikle ilk okul çağlarında başlayan ve üniversiteye kadar devam eden,okulda yaşanılan anıların,iyi-kötü günlerin anlatıldığı,kişinin arkadaşları tarafından yazıların yazıldığı ve ilerde okuyup hatırlanmak için yazılan defterdir.

     
  2. III.selim

    Sultan Üçüncü Selim, 24 Aralık 1761 tarihinde, İstanbul'da doğmuştur. Babası Sultan Üçüncü Mustafa, annesi Mihrişah Sultan'dır. Annesi Gürcü asıllıdır. Sultan Üçüncü Selim 7 Nisan 1789 günü, 28 yaşındayken Osmanlı tahtının başına geçmişir. Sultan Üçüncü Selim, edebiyata ve güzel yazı yazmaya çok meraklı. Arapça ve Farsçayı çok iyi konuşan bir sultandır. Sultan Üçüncü Selim, 29 Mayıs 1807 tarihinde Osmanlı padişahlığını Şehzade Mustafa'ya terk ettikten sonra bir yıl daha yaşadı. Alemdar Mustafa Paşa Olayı sırasında yeni padişahın adamları tarafından, 28 Temmuz 1808 tarihinde öldürüldü. Cenazesi, Laleli Camii avlusunda babası Sultan Üçüncü Mustafa'nın yanına defnedilmiştir.

     
  3. I.mahmud

    2 Ağustos 1696 günü, İstanbul'da doğmuştur. Sultan Birinci Mahmud'un Babası Sultan İkinci Mustafa, annesi Saliha Valide Sultan'dır. Tarih, edebiyat ve şiirle meşgul olmuş, Özellikle müsıki ile uğraşmıştır. Sultan Birinci Mahmud, 1 Ekim 1730 tarihinde 35 yaşında iken padişah oldu. Hayatının son iki yılını hasta geçiren Sultan Birinci Mahmud, 13 Aralık 1754 tarihinde 59 yaşında iken vefat etmiştir. Sultan İkinci Mustafa'nın Yeni Cami'deki türbesine defnedilmiştir.

     
  4. III.ahmed

    Babası Sultan Dördüncü Mehmed, annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan olan ve 30 Aralık 1673 günü doğan sultandır. Sultan Üçüncü Ahmed, ağabeyi Sultan İkinci Mustafa'nın vefatı üzerine 22 Ağustos 1703 tarihinde otuz yaşında iken Edirne'de tahta geçti. 27 yıl gibi uzun bir süre tahtta kalan Sultan Üçüncü Ahmed, çıkan Patrona Halil isyanı sonunda, 1 Ekim 1730 tarihinde padişahlıktan çekilmiştir. Sultan Üçüncü Ahmed, Avrupa'daki gelişmeleri incelemiş buldu ve matbaanın Osmanlı Devleti'ne gelmesi için çok çaba sarf etmiştir.

     
  5. II.mustafa

    6 Şubat 1664 günü İstanbul'da dünyaya gelmiştir.Sultan İkinci Mustafa'nın Babası Sultan Dördüncü Mehmed, annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan'dır. Annesi Girit asıllıdır. Sultan İkinci Mustafa, Tahta geçtiğinin 3. günü yapacağı işleri anlatan bir hatt-ı hümayün yayınlamıştır ve Yazısında: "Zevk, sefa ve rahatı kendimize haram eylemişizdir" demiştir. Yine vezirlerinden birine yazmış olduğu yazı şöyledir: "Bana ağırlık ve hazine lazım değil. Yerine göre kuru ekmek yerim. Vücudumu din uğruna harcarım. Sıkıntının her çeşidine sabrederim. Milletime hizmet tamam olmadıkça, seferden dönmem. Elbette sefere bizzat kendim giderim".