Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

babaya peder,anneye valide diyen insan

paylaş araştır

 

  1. Anneye valide demek çokta kötü durmasa da babaya peder demek araya baya mesafe koymak ve sanki alalade bir insandan bahsediyormuş hissi verendir.

     
  2. çocukken bir arkadaşın babasına peder dediği için babasından ben kilise papazımıyım lan diye yediği fırça yı hatırlatan başlık.

     
  3. yeni yetmelik döneminde yapılan özenti davranışlardandır.

     
  4. türk örf ve adetine uymayan davranışlar sergileyen laubali insandır. her şartta hoş durmayan ve saygıdan uzak olandır. anne ve baba demekten neden kaçınılır yada neden farklı lakaplar takılmak istenir bir türlü anlamış değilim doğrusu.

     
  5. eski bir istanbul beyefendisi veya hanımefendisi olmaya özenen insandır.

    osmanlıca'da farsça kökenli olarak anne babaya bu şekilde hitap etmek son derece normaldi. aslında anne ve baba ifadeleri köylü ağzı olarak anadoluda kullanılır daha çok. hatta anneye "ana", babaya da "buba, buva, bava" gibi anlamsız sayılabilecek hitaplar halen yaygın olarak kullanılıyor.

    o nedenle tahsil görmüş, şehirde yaşayan osmanlı vatandaşları peder ve valide (padişah analarının valide sultan olarak ifade edilmesi mesela) kelimelerini tercih ederlerdi doğal olarak.

    günümüzde ise bu kullanım eskiyi hatırlattığı için bir çeşit alay ifadesi veya espri öznesi olarak kullanılıyor. tıpkı okullarda yoklama alınırken "burda" veya "burdayım" demek yerine, "mevcut" diyenler gibi.

    peder lafına bozulmaya gerek kısacası. burdaki peder kilise pederi değil. hint avrupa dillerinde peder, pather,father şeklinde kullanılan "baba" kavramını karşılayan kelime sadece.

     
  6. mana olarak ikisi de baba ve anne kavramlarını karşılasa da baba ve anne (ana) varken gereksiz iş yapan insandır.

    valide arapça bir kelimedir ve pedere göre biraz daha masum kalsa da anne demeyi tercih ederim ben.

    ayrıca bir dönem peder kelimesi hemen hemen herkes tarafından baba kelimesi yerine kullanılsa da şimdilerde moruk kavramının biraz daha yumuşatılmış hali olduğu için baba deyin siz.

     
  7. Osmanlı arşivlerini incelediğimizde erkek kardeşe "er karındaş", kız kardeşe "kız karındaş" demek ne kadar normal ve samimi ise babaya "peder", anneye de "vâlide" demenin normal olduğunun bilinmesi gereken hitap kullanımı.

    Süslü metinlerde kız kardeş yerine duhter ve hemşire de kullanılmıştır. Hatta aynı metinlerde hem baba hem peder veya hem er karındaş hem de birâdere de rastlanılmaktadır. Zevcin veya zevcenin (eş) babası ise kâin-peder kullanımı da vâki'dir.

     
  8. Gayet normal bir insandır. Peder ve vailde kullanımını eleştiren insanlar acaba eşlerinin babalarını ithaf ederken benim kayinbabam mi yoksa kayinpederim mi diyorlar merak etmedim değil. Tine aynı sekilde kaynana mı yoksa kayınvalide mi daha fazla kullanılıyor bakmak gerek. insanları böyle küçük bir meselede bile eleştirmek, otekilestirmek çok yanlış.

     
  9. anneler evlatlarına genelde birer şehzade ve prenses gibi davrandığı için valide sultan kullanımı uygun olabilir ancak babalara günah çıkarmak tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinden peder'den emin olamadım.

    ama bunlar bizim dönemin sorunsalları. babalar gibi bir z kuşağı geliyor ki, onların hitaplarını görünce bunlar önemsiz gelecektir eminim.

     
  10. Hiçbir zaman 'babacım ,anacim ' demenin yerini tutamicak özenti ifadeler olduğu aşikar .

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.