Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

hacı fatih recep

Bu üye Çaylak

Bu üyenin profil sayfasına git

234 entry 37 konu hiç puanı yok
01.09.2022 20:44 son işlem tarihi takip etme takip et

abdurrahman dilipak

Yıllardır Akit gazetesinde köşe yazarlığı yapan, bugün itibariyle bu gazetede yazmayı bırakan yazar.

01.09.2022 10:50
  1. habil ile kabil

    Habil ile Kabil ismi Kuran'da geçmemektedir. Bu iki isim sadece Tevrat'ta anlatılmıştır. İsimler bazında dine yüklenen manaların derinliği yoktur. Kuran'da ise sadece Adem'in iki oğlu diye geçer, ama asla isim verilmez. Tıpkı Azrail melek diye bildiğimiz ölüm meleğinin isminin geçmediği gibidir. İslam-İsevilik-Musevilik kültürünün benzerliği ve alıntı yapıldığı bunun en güzel kanıtıdır. Habil Kabil olayında Tevrat'ta isim verilmesi önemli değil, maksat cinayet olayının, ölümün ne kadar kötü bir şey olduğunu ve insanın hırslarından, hasetinden kardeşini bile öldürdüğünü vurgulamak ister. Kutsal kitaplara göre en büyük suçun öldürme olduğunun masalsı bir biçimde kalıcı olarak anlatılmasıdır.

     
  2. aşk diye bir şey yok

    Allah'ın insana verdiği-yüklediği sevginin iki türlü ifadesi vardır. Düz bir anlatımla sevgi iki türlü şekilde izah edilebilir. Anne rahminde gelişen ceninin vücudu oluşmaya başlarken DNA dizilimi üzerindeki proteinler vasıtasıyla duygularda yüklenmiş ve doğumla birlikte ortaya çıkmış olur. Bebeğin hiç bir şey bilmeden; görmeden, anlamadan, annesini tanıması, ona gülmesi, onunla sakinleşmesi, sadece ona karşı duygularının olması yaratılırken yüklenen sevgidir. Anne sevgisidir. İnsan bilinçlendikçe, 0-6 yaş grubundan itibaren diğer şeyleri de sevmeye başlar. Babasını, kardeşini, dedesini, kediyi, köpeği, hayvanları, çevreyi de sevmeye başlar. Genetik olarak yemek yemeyi de sever. Buluğ çağıyla birlikte kendisine kodlanmış duygularla karşı cinse duyulan sevgi de tezahür etmeye başlamıştır. İşte bu sevgiyi diğer sevgilerden ayırmak isteyen insan, o sevgiye de Aşk adını vermiştir. Saf sevgide tutku yoktur, çıkar yoktur, menfaat yoktur, son yoktur. Aşkta ise çıkar vardır, menfaat vardır, sonlanma vardır. Aşk bitebilirken sevgi hiç bir zaman tamamen bitmez. Aşk iki kişiyle yaşanırken, sevgi de sayı ve sınır yoktur.

     
  3. evrenin genişlemesi

    Evrenin genişlemesi sonsuzluğun sembolüdür. Sonsuz demek: ucu bucağı olmayan, sürekliliği ve devamlığı vurgulayan bir kelimedir. Madem ki evren sonsuzdur, bu sadece tahmindir, bunu ispat edebilecek tek ve yegane teori ise onun çok hızlı bir biçimde büyümesi ve genişlemesidir. Eğer evren genişlemeseydi sonsuz-sınırsız olduğu iddia edilemezdi. Gözlemlenen uzay-evren boşluk- inanılmaz bir biçimde-hızda boşlukta yayılmaktadır.

     
  4. incir

    Genellikle sıcak iklimlerde yetişebilen; ülkemizde de Ege kıyılarında çokça üretilen, çok şekerli, kurutulabilen, Akdeniz iklimine özgü bir meyvedir.

     
  5. kemale ermek

    Arapçada KML kelime kökünden türetilerek Türkçe ermek kelimesi ile birleştirilmiş bir isim fiildir. Kemal ismi üzerinden yola çıkılırsa ''olgun, ermiş, tamam olmuş'' gibi manalar içeren bileşik sözcük: olgunlaşmak, hamlıktan kurtulmak, yaşını almak dünyadan el eteğini de çekmek-çekmiş, manalarında da kullanılmaktadır.