Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

evrenin genişlemesi

paylaş araştır

 

  1. amerikalı astronom hubble tarafından tespit edilen gerçek. buna göre evren üzerinde noktalar bulunan bir balonun şişirildikçe noktaların birbirinden uzaklaşması gibi genişlemektedir.

     
  2. Evrenin birbirine uzak kısımları arasındaki mesafenin zamanla artması olarak tanımlanmış.

    Bu teoriye dair ilk verileri Edwin Hubble elde etmiş. 1929 da yaptığı gözlemlerle istisnasız her yöndeki uzak gök cisimlerinin dünyadan gitgide uzaklaştığını ve uzaklaşma arttıkça uzaklaşma hızının da arttığını tespit etmiş. Elde ettiği veriler "genişleyen evren" modelini destekliyormuş.

    Kozmik art alan ışımasının da zaman içinde soğuması aynı modeli destekleyen verilerden.

    Uzak noktalar arasındaki mesafenin giderek artmasını "ölçek çarpanı" adı verilen bir parametre ile belirliyorlarmış. bu çarpanın günümüzdeki değerine 1 denmiş. Geçmişe dönük hesaplamalarla 13.8 milyar yıl önce bu çarpanın değerinin 0 olduğu sonucuna ulaşmışlar. Bunu da büyük patlamanın başlangıcı olarak tanımlamışlar.

    Ayrıca yapılan ölçümler evrenin genişleme hızının değişken olduğunu , 5 milyar yıl öncesine kadar azalıyorken daha sonra artmaya başladığını belirlemiş. Bilim adamları bunu kütle çekimi etkisine bağlamışlar. Evren genişledikçe maddeler arasındaki mesafe arttığı için kütleçekiminin etkisi azalıyor.

    Genişleme hızındaki artışı açıklamak için ise karanlık enerjinin varlığı ileri sürülmüş. Karanlık enerji teorisi açıklanamayan çelişkiye mantıklı bir temel oluştumaya çalışan teori.

     
  3. evren genişlemesi, kainatta ısıl dengeyi sağlar. zira genişlemeseydi entropi artışından ısıl ölüm gerçekleşirdi. evren var olabilmek için genişlemek zorunda. eğer bir gün genişleme durursa evrenin yok olması da kaçınılmazdır.

     
  4. günümüz teori ve ölçümleri, evrenin tahmini olarak 13.5 ila 14 milyar yıl yaşında olduğunu ileri sürüyor. bu yıl bizim bildiğimiz güneş yılı mı yoksa ışık yılı mı ?

    ışık yılı denmediğine göre bildiğimiz güneş etrafındaki bir tam turumuzu baz almışlar olarak anladım.

    "daha doğrusu evrenin yaşı kabaca bir hesaplamayla en az bu kadardır." deniyor.

    bunu da gök cisimleri arasındaki genişleme hızı ve ivmesini hassas teleskoplarla ölçerek tahmin etmeye çalışmışlar.

    önce doppler etkisini keşfetmişler. gök cisimlerindeki renk değişimlerinden bizden zamanla uzaklaşmakta olduklarını fark etmişler.

    bu uzaklaşma gök cisimlerinin kendi uzaklaşması değil genişleyen topyekun evrenin şişen bir balon yüzeyi gibi genişlemesinin doğal bir sonucu olarak kabul edilmiş. yani genişleme birbirinden uzaklaşma değil, topyekun bir genleşme durumu.

    yalnız genişleme doğrusal bir hızla gerçekleşmediğinden, ivmelenme söz konusu olduğundan tam ölçüm şimdilik gerçekleştirilememiş gibi görünüyor.

    bir de tabi her gök cisminin aynı hareketi yapıp yapmadığı konusu var.

    oysa evrenin bildiğimiz anlamda çapı hesaplanmaya çalışılırken 93 milyar ışık yılı gibi bir rakama ulaşılmış.

    bu nasıl olabiliyor?

    evrenin hesaplanan çapının yaşından büyük çıkması çelişki gibi duruyor.

    ya ışık hızını doğru tanımlayamamışız ya da evrenin yaşını hesaplama konusunda bir husus atlanıyor.

     
  5. araştırma yapmadığım hâlde katılmıyorum. evren bence zaten çok geniş, evrenden çıkınca başka bir yer var da biz mi bilmiyoruz? sadece içindekiler birbirinden uzaklaşıyorsa onu da ölçmediğim için bilemem. hatta onlar da pek uzaklaşmıyor, uzaklaşsaydı çocukluğumdan beri güneşin zamanla küçüldüğünü fark ederdim.

    sabah sabah açlığım başıma vurdu, konuştukça batıyorum.

     
  6. Evrenin genişlemesi sonsuzluğun sembolüdür. Sonsuz demek: ucu bucağı olmayan, sürekliliği ve devamlığı vurgulayan bir kelimedir. Madem ki evren sonsuzdur, bu sadece tahmindir, bunu ispat edebilecek tek ve yegane teori ise onun çok hızlı bir biçimde büyümesi ve genişlemesidir. Eğer evren genişlemeseydi sonsuz-sınırsız olduğu iddia edilemezdi. Gözlemlenen uzay-evren boşluk- inanılmaz bir biçimde-hızda boşlukta yayılmaktadır.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.