Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

ecoekonomist

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

432 entry 250 konu hiç puanı yok
20.06.2023 16:26 son işlem tarihi takip etme takip et

kozmoğrafya

Lise III. Sınıf için hazırlanmış ve 1933 yılında İstanbul'da basılmıştır. 286 sayfadır. Yirmi kısımdan (mephas) oluşmaktadır. Kitabın son kısmı (Yirminci Mephas) not ve cetvellerden oluşmaktadır. Ayrıca son sayfalara, kitapta adı geçen meşhur astronomlara ait kısa bir bilgi eklenmiştir. Bunu hata sevap cetveli izler. Son sayfada ise "Merkezi Avrupa Ufkunda Bir Sene Zarfında Görünen Kevkep Cümleleri Haritası" eklenmiştir. Fihrist kısmı 276-281. sayfalar arasındandır ve bu kısmın başına "Ankara ve İstanbul'un bazı mutayatı rasadiyesi" başlığı altında Ankara ve İstanbul'un enlem ve boylamları verilmiştir.

Ali Yar'ın Kozmoğrafya adlı Lise ders kitabı, Cumhuriyet Döneminin başlarında konunun ne kadar bilimsel ve ciddi bir biçimde ele alındığının kanıtıdır. O dönemde genelde hemen hemen bütün bilim dallarının yeterince iyi öğretiminde özelde ise astronomi eğitiminde uzmanlar tarafında hazırlanmış ders kitapları okutulmuştur. Bu da Atatürk'ün koyduğu hedeflerin ne kadar yerinde olduğunun bir göstergesidir.

24.08.2021 23:50
  1. Biyokütle

    Bitkisel veya hayvansal organizmaların belirli bir zamanda sahip olduğu kütle olarak tanımlanan yenilenebilir enerji kaynağıdır.

     
  2. organize sanayi bölgesi

    Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmesi ve Organize Sanayi Bölgesi geliştirilmesi amacıyla, sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar al anlarındaki oranlar dâhilinde gerekli ortak kullanım alanları, hizmet ve destek alanları ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve bu Kanun hükümlerine göre kurulan, planlanan ve işletilen, kaynak kullanımında verimliliği hedefleyen mal ve hizmet üretim bölgelerini ifade eder.

     
  3. organik tarım

    Hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğadaki dengeyi yeniden kurmaya yönelik, toprağın verimliliğinde devamlılık sağlayan biyolojik mücadele ile hastalık ve zararlıları kontrol altına alarak, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, sentetik kimyasal gübre ve ilaçların kullanımını yasaklayan, organik ve yeşil gübreleme, ekim nöbeti ve toprak muhafazasını tavsiye eden, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrol altında olan ve elde edilen ürünün sertifika ile belgelendiği bir üretim şeklidir.

     
  4. model fabrika

    İşletmelerde küresel rekabet için gerekli olan verimlilik artışı ve dijitalleşme kapsamında; yalın üretim, süreç iyileştirme, ürün geliştirme, problem çözme gibi konularda işletmelerin uygulama yönlü becerilerini deneyimsel ortamlarda yaparak öğrenme yoluyla geliştirmek ve bu yeni becerileri hızla hayata geçirerek firmaları dönüştürmek için özel olarak tasarlanan eğitm uygulamaları ve bu uygulamaların sunulacağı fiziksel ortamlardır.

     
  5. melek yatırımcı

    Yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeli içeren işletmelere, kuruluşlarının erken bir dönenimde yatırım yapan özel bir yatırımcı tipi olarak ifade edilen varlıklı kişilerdir.