Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

bazı mesleklerin revaçta olması

paylaş araştır

 

  1. son dönemlerde iş sağlığı ve güvenliği, raylı sistemler, yazılım mühendisliği, fizik tedavi ve rehabilitasyon, odyometri gibi ülkemizde eleman ihtiyacı fazla ancak kalifiye elemanı bulunmayan mesleklerdir..

     
  2. dönem dönem ortaya çıkan yeni meslek gruplarına duyulan eksikliklerden sonra bu mesleklerin popülaritesinin artmasıdır.

     
  3. her dönemin kendine has teknolojik ve kültürel değişimine göre bazı mesleklere olan taleplerin artması durumudur.ama tab doktorluk,avukatlık gibi her dönem değeri kaybolmayacak meslekler edinebilmek daha kıymetli gibi sanki.

     
  4. içinde olunan döneme özel bir durum.

    zaman kavramını çıkarırsak, berberlik ve fırıncılık her dönemde revaçta kalır bence.

     
  5. Şuan gençler arasında en revaçta olan üniversiteyi bitirip yurt dışına gitmek, hatta mümkünse üniversiteyi bile yurt dışında okumak. Çok sayıda 12.sınıf öğrencisinden bu şekilde dönüt alıyorum. Kendi ülkelerinden çok umutsuzlar. Sanırım ülke şartlarını yeni nesile çok sağlıklı yansıtamıyoruz, tabi ki aksayan yönler var, bazı sektörlerde ciddi sorunlar var. Ancak yurt dışını kurtarıcı olarak görmek, sanki oralarda çalışmanın ve yaşamanın getireceği hiçbir sorun yokmuş gibi davranmak çok ütopik.

    Başlığa gelirsek, rastgele mikrofon uzatsak her yaş grubuna, hiçbir zaman öğretmen cevabının gelmeyeceği meslektir. Anadolu öğretmen lisesinde görev yaparken, bir öğrenci bile öğretmen olmak istiyorum demezdi. Öğretmenlik gibi bir mesleği bu hâle getirenler utansın. Yoksa bana göre öğretmenlik her dönemin popüler, en çok olmak istenilen mesleği olmalıdır.

     
  6. Bir takım mesleklerin furyalar gereği diğerlerine göre önde olabilmesi halidir. Türkiye için geçici durumlardır. bu revaçta ifadesi söylenince, bir zamanlar dile pelesenk olan hep tekstil mühendisliği, gıda mühendisliği gibi meslekleri aklıma getirir. Zamanında ilk 5000-10000 ile girilen bölümlerdi bu saydıklarım. bu sıralar kontenjanları boş kalıyor, tekstil mühendisliği öğrencilerine asgari ücret kadar burs verilerek öğrenci toplanmaya çalışılıyor. Türkiye de geleceğin mesleklerine hiç bir zaman sıra gelmez, gelen olsa bile kısa sürede açık kapanır, klasik eski moda meslekler de dönemsel koşullardan sallanır durur.

    Yurt dışına gitmek konusuna gelince, Türkiye'deki koşulları siyasetten ari bir şekilde değerlendirelim bakalım. İşveren denilen mahlukatlar emekli olunca tazminattan kaçar, işten çıkarır tazminattan kaçar, yakınını alır liyakate bakmaz, burası bu mahlukatlara güvenip gelecek kurulacak yer midir? Siyaset unsurunu katmadan bu yorumu yapıyorum.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.